Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Sēžu laikā pārbaudīs deputātu valodas prasmes

Jaunnedēļ Valsts valodas centra (VVC) pārstāvji sāks piedalīties Saeimas sēdēs, lai pārbaudītu deputātu valodas prasmi, portālam Diena.lv pastāstīja VVC Valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis. Nepieciešamības gadījumā pārbaudes var ieilgt līdz pat vasarai, tomēr pirmos rezultātus varētu sagaidīt  pēc pāris mēnešiem.


Pirmā VVC pārstāvju novērotā būs Visvalža Lāča (VL-TB/LNNK) vadītās Pilsonības likuma izpildes komisijas sēde. „Trešdien pārbaudīsim, vai deputāti lieto latviešu valodu nepieciešamajā C līmeņa otrajā pakāpē,” teic Kursītis. Savukārt ceturtdien paredzēta tikšanās ar SC Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieku Valēriju Agešinu. „Pārrunāsim, kādā viedā varētu uzlabot SC deputātu valodas prasmi,”  stāsta VVC pārstāvis.

Saeimas sēdēs plānots piedalīties regulāri, taču vēl nepieciešams sastādīt apmeklējumu grafiku.


Lai pierādītu, ka kāds no deputātiem latviešu valodu nelieto pietiekošā līmenī, nepieciešams ilgāks laiks. Varot gadīties, ka deputāts neierodas uz VVC pārstāvju apmeklētu sēdi vai tās laikā nerunā. Ja tas atkārtojas ilgstoši, tad aptuveni pēc 3 līdz 4 mēnešu novērošanas valodas prasmi var pārbaudīt ar intervijas metodi, kuras laikā VVC darbinieki uzdod ar profesiju saistītus jautājumus.


Par nepietiekamām valodas zināšanām var tikt piemērots naudas sods no 25 līdz 50 latiem pirmo reizi, saņemot to atkārtoti nāksies šķirties no 100 līdz 200 latiem. Lai šādu naudas sodu piespriestu, nepieciešams ilgs laika pierādījumu vākšanai – līdz pat pusgadam, skaidro Kursītis.


Deputātiem līdz 3.janvārim jāiesniedz Valsts valodas prasmes apliecības. „Mums jau tagad ir zināms, ka vairākumam no SC deputātu šo apliecību nemaz nav,” teic Kursītis.


VVC nolēmis uzsākt pārbaudes Saeimas sēžu laikā pēc iepazīšanās ar deputātu valsts valodas līmeņa pašvērtējumu. Jau ziņots, ka nepietiekams latviešu valodas līmenis, galvenokārt, esot SC deputātiem. „Reālais līmenis nekad nebūs zemāks par pašvērtējumu,” piebilst Kursītis.


Iepriekš VVC pārstāvjiem nav bijušas tādas bažas par Saeimas deputātu valodas prasmi. Kursītis uzskata, ka šajā Saeimas sasaukumā problēmu radīja tas, ka atcelta prasība uzrādīt  Valsts valodas prasmes apliecību kandidējot vēlēšanās. „Deputāti ar nepietiekamu valodas prasmi var iekļūt Saeimās, jo viņiem vairs nav jāpierāda sava valodas prasme,” viņš teic. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas