Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Šķēle: apsolījumi aizdevējiem ir Latvijas nākotnes apķīlāšana

Latvijas valdību apsolījumu vēstules starptautiskajiem aizdevējiem ir Latvijas valsts nākotnes apķīlāšana, paziņojumā presei vērtē Tautas partijas līderis Andris Šķēle.

Viņš rosina palielināt Saeimas lomu. Viņaprāt, valdībai no Saeimas ir jāsaņem precīzs mandāts, ko tā drīkst, ko nedrīkst apsolīt. “Saeimas mandāts uzliek atbildību valdībai. Tas detalizējams ar konkrētiem skaitļiem un uzdevumiem, kuri ļaus nomērīt valsts jaunās aizņemšanās lietderīgumu. Pretējā gadījumā aizņemšanās ir jāpārtrauc, vieglprātīgi solījumi nav jāizsniedz un jāturpina profesionālas sarunas ar SVF un citiem aizdevējiem,” uzskata Tautas partijas priekšsēdētājs.

Viņš kritizējis gan premjeru Ivaru Godmani (LPP/LC), gan pašreizējo valdības vadītāju Valdi Dombrovski (JL). Tomēr V.Dombrovska rīcība esot ļaunāka valstij nekā I.Godmaņa solītais, ļauj secināt paziņojuma teksts.

“Valda Dombrovska valdība, saņemot atsevišķu aizdevumu daļu, nav kautrējusies būtiski kāpināt cenu, ko valsts maksās par kredītu saņemšanu, un Ivara Godmaņa pieļauto jau vairākkārt „pārsolījusi”. Bīstami ir tas, ka nav iespējams prognozēt, ko vēl ir gatavs ieķīlāt V.Dombrovskis, lai tikai saņemtu naudu,” A.Šķēle klāsta savu viedokli.

Viņš secina, ka valdības vadītājam ir “nevaldāma tieksme” visas tautsaimniecības problēmas risināt uz aizvien jaunu valsts parādu rēķina. Tas varot novest pie jauna, nu jau publiskā sektora, aizņemšanās „burbuļa” radīšanas.

A.Šķēle iezīmējis vairāku premjeru rīcību:  privātā sektora milzu aizņemšanās „burbuli” savulaik sācis pūst Ministru prezidents Einars Repše; vēlāk Aigars Kalvītis nav bijis gatavs iestāties pret pārmērīgi vieglo privātsektora kreditēšanu; savukārt Ivars Godmanis izvēlējās iet vieglāko ceļu - uz  valdības parāda straujas palielināšanas rēķina atverot iespēju privāto parādu faktiski pārfinansēt caur valsts budžetu.  

V. Dombrovskis neesot spējis apturējis šo negatīvo procesu. “Vēsture mēdz atkārtoties - tikai šoreiz daudz augstākā līmenī. Ministru prezidents E.Repše riskēja ar savu māju, jahtu vai motociklu. V.Dombrovskis riskē ar valsti,” uzskata A.Šķēle.

Jau vēstīts, ka Saeima nākamajā nedēļā lems par pilnvarojumu Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros. Premjers V.Dombrovskis to ir nosaucis par uzticības balsojumu starptautisko aizdevēju - Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Komisijas – programmai. Kā zināms, kopējā aizņēmuma summa nepārsniedz 7,5 miljardus eiro, aizņēmuma atdošanas termiņi tiek noteikti, finanšu ministram un aizdevējiem vienojoties. Par starptautisko aizņēmumu laikā līdz 2012.gadam pirms vairāk nekā gada ar EK un SVF vienojās I.Godmaņa (LPP/LC) valdība. Valdībai ir jāparaksta jauna vienošanās par nākamās aizņēmuma daļas saņemšanu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

Pilns A.Šķēles paziņojuma teksts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas