Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Skolas Rīgā koncentrēs pašvaldības īpašumos

Izglītības iestāžu koncentrēšana pašvaldības īpašumos, atbrīvojot no privātīpašniekiem īrētās telpas, neatbilstoši mērķim izmantoto pirmsskolas izglītības iestāžu ēku atbrīvošana, kā arī, iespējams, vairāku skolu administrāciju apvienošana ir galvenie principi, pēc kuriem vadījusies īpaši izveidota darba grupa, vairākas nedēļas strādājot pie Rīgas skolu reorganizācijas plāna. Darba augļus Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) sola pirmdien, kad paziņos, kāda nākotne sagaida Rīgas skolas jaunajā mācību gadā: kuras mācību iestādes slēgs, kuras reorganizēs, bet kurām pārmaiņas ies secen.

Minimums — 400 bērnu

Jautājums par galvaspilsētas izglītības iestāžu reorganizāciju kļuva aktuāls pēc jaunās domes vadības tikšanās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvjiem, kuras laikā izskanēja versija par nepieciešamību Rīgā pārveidot vismaz 30 skolu. IZM pārstāve Agnese Korbe gan norāda, ka konkrēts skolu skaits netika minēts — vien prezentēts saraksts ar skolām, kurās mācās krietni mazāk bērnu, nekā atļauj skolas telpas, līdz ar to telpas tiek izmantotas neefektīvi. Ministrija uzskata: ja skola plānota 1000 skolēniem, tad 400 bērnu ir minimums, kam šajā iestādē būtu jāmācās.

Saskaņā ar IZM datiem četrus simtus skolēnu skaits nepārsniedz vairāk kā 20 Rīgas skolās: Pļavnieku ģimnāzijā, Rīgas komercģimnāzijā, Rīgas Krievu vidusskolā, Šampētera vidusskolā, 14.vakara (maiņu) vidusskolā, Rīgas Kristīgajā vidusskolā, 15.vidusskolā, 32.vidusskolā, Rīgas Sergeja Žoltoka vidusskolā, Rīgas Ļ.Tolstoja krievu vidusskolā, M.Lomonosova krievu vidusskolā, 30.vidusskolā, 38.vidusskolā, 100.vidusskolā, Jāņa Poruka vidusskolā, 99.vidusskolā, 54.vidusskolā, Rīgas Herdera vidusskolā, 16.vidusskolā, Rīgas Mežaparka vidusskolā un Rīgas 66.speciālajā vidusskolā.

Mazāk nekā 400 skolēnu mācās arī piecās mazākumtautību skolās: Igauņu vidusskolā, Ukraiņu vidusskolā, Lietuviešu vidusskolā, Š.Dubnova Rīgas Ebreju vidusskolā un Itas Kozakēvičas Poļu vidusskolā. Mazāk nekā 400 bērnu mācās arī 16 Rīgas sākumskolās un pamatskolās, tai skaitā vismazāk bērnu — 99, — Baltkrievu pamatskolā.

Viena skola jau likvidēta

Viena no skolām — Rīgas Mežaparka vidusskola — jau likvidēta. Direktore Ārija Prikolinska teic, ka telpas un atslēgas Īpašuma departamentam nodotas piektdien, 24.jūlijā. Lēmums par šīs skolas likvidēšanu tika pieņemts jau maijā. Vairākums no 115 skolas audzēkņiem mācības turpinās Rīgas

18.vakara (maiņu) vidusskolā vai arī jebkurā citā iestādē pēc pašu vēlēšanās. Ā.Prikolinska teic, ka darba attiecības ar visiem 26 skolas pedagogiem un darbiniekiem tiek pārtrauktas no 31.jūlija. "Augustā viņi visi dosies uz bezdarbniekiem. Kā būs tālāk, nezinu. Pārējām skolām finansējums vēl aizvien nav skaidrs, tāpēc līdz pat augusta beigām nebūs zināms, vai kādā skolā būs kāda vakance," situāciju raksturo

Ā.Prikolinska.

Citu aptaujāto skolu pārstāvji Dienai pauda, ka visi reorganizācijas plāni tiekot apspriesti lielā slepenībā, jo par nākotni valda neziņa. Tiesa, Rīgas Šampētera vidusskolas direktora vietniece Kristīne Dītriha atzina: "Par sevi esam diezgan droši, ka mūs nevienam nepievienos." Tas tāpēc, ka skolā mācības notiek gan latviešu, gan krievu valodā, turklāt tiek īstenotas īpašas mācību programmas, kas krievvalodīgajiem bērniem dod iespēju mācīties valsts valodā.

Ietaupījums vērienīgs

Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta Izglītības pārvaldes Skolu nodaļas vadītāja Modra Jansone Dienai atzina, ka reorganizācijas rezultātā izdosies ietaupīt vērienīgu naudas summu, taču tās apmēri vēl tiekot rēķināti un tikšot nosaukti pirmdien. Zināms vien, ka daļu pārmaiņu varēs ieviest jau no jaunā mācību gada, bet daļu — tikai no 2010.gada 1.septembra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas