Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Šlesers darbosies opozīcijā

Neviena valdība ilgi nevarēs pastāvēt bez LPP/LC, Dienai teica partijas valdes loceklis Dzintars Jaundžeikars, atkārtojot vārdus, ko savulaik jau sacījis LPP/LC līderis Ainārs Šlesers. Viņa agrāk izteiktās prognozes toreiz piepildījās, ja atceras, kaut vai JL bijušā līdera Einara Repšes koalīcijas drīzo galu pēc tam, ka no valdības bija izraidīts A.

Šlesers. Viņš ceturtdien atjaunoja Saeimas deputāta mandātu, pretēji iepriekš solītajam to nedarīt, kas saistīts ar nepieciešamību pārorientēties uz darbu opozīcijā. Neatnācis uz Saeimas pirmo sēdi pēc mandāta atjaunošanas, A.Šlesers devās atvaļinājumā ārpus valsts, plānojot atgriezties tikai uz 14.martā paredzēto LPP/LC kongresu.

"Mūsu partijas izstumšana opozīcijā mainīja Ainara Šlesera plānus," Dienai skaidroja LPP/LC frakcijas vadītājs Andris Bērziņš. Viņš izteikti uzsvēra Jaunā laika un Tautas partijas labo saskaņu, it kā abas partijas būtu vienojušās atstāt LPP/LC opozīcijā. Tas šķiet maz ticami, ja atceras, kādu nožēlu TP līderi pēdējās dienās ir pauduši par Ivara Godmaņa palikšanu ārpus valdības. A.Bērziņš šīs skumjas ir dzirdējis "tikai vārdos, bet neesmu redzējis viņu acīs". Taču pat, ja šāds nodoms ir bijis, maz ticams, ka to būtu izdevies īstenot, ja LPP/LC samazinātu savu prasību paketi, tajā neiekļaujot interesi par Satiksmes ministriju. Dz.Jaundžeikaram šķiet, ka partija varēja ieiet valdībā tikai tad, ja saņemtu pieklājīgu piedāvājumu, nevis uz pazemojošiem nosacījumiem. Jāatgādina, ka I.Godmanim piedāvāja vadīt Aizsardzības ministriju un partijai uzņemties atbildību par Kultūras ministriju, Tagad plānots I.Godmanim ierosināt vadīt Nacionālās drošības komisiju, kuras līdzšinējais priekšsēdis Dz.Jaundžeikars pēc I.Godmaņa atgriešanās Saeimā noliks mandātu. Topošā premjera partija JL vēlēsies strādāt arī Saeimas prezidijā, kur līdz šim nebija partijas pārstāvja — visticamāk, JL priekšsēde Solvita Āboltiņa ieņems Saeimas priekšsēža biedres amatu, kuru nāksies atstāt Kārinai Pētersonei (LPP/LC).

Jaunā laika vadība ir atzinusi, ka tā nevarēja palikt viena kopā ar četrām vecās valdības partijām un no vienas bija jāatsakās. JL nebiedē tas, ka A.Šlesers ar domubiedriem ir nolēmis aktīvi darboties opozīcijā. LPP/LC uz valdības lēmumiem plāno reaģēt ar pašu JL deputātu citātiem no Saeimas stenogrammām. JL bijis jāizšķiras, vai dot iespēju LPP/LC uzstāties pret valdību kā opozīcijas partijai no Saeimas tribīnes, vai ļaut destabilizēt koalīciju kopā ar agrākajiem sabiedrotajiem no iekšienes, Dienai atzina JL domes priekšsēdis Artis Kampars. Paredzams, ka tagad LPP/LC tuvināsies arī opozīcijā esošajam Saskaņas centram un abi šie politiskie spēki var kļūt par kādas nākamās valdības vai Rīgas domes koalīcijas kodolu.

"Mums bija politiskā intuīcija, ka Tautas partijas un LPP/LC "biezais gals" plāno padarīt mūs par muļķiem un parādīt, ka Valdis Dombrovskis nespēj izveidot valdību, tāpēc mums vajadzēja izlēmīgi rīkoties," atzina A.Kampars. Viņš nekad neesot vairījies atzīt kļūdas, bet šoreiz ir pārliecināts par rīcības pareizību. A.Kampara teiktais mazina iespaidu, ka JL un TP rīkojusies saskaņoti, ko "par pilnīgām muļķībām," nodēvēja arī TP frakcijas vadītājs Māris Kučinskis. A.Kampars uzskata, ka Tautas partijai šis ir nozīmīgs brīdis — tā va inu strādās konstruktīvi valdībā kā profesionāls politiskais spēks, kāds tas ir, vai arī "kalpos tiem, kas devuši norādījumus līdz šim".

TP, kas palikusi jaunajā koalīcijā bez LPP/LC, atrodas it kā starp diviem dzirnakmeņiem. No vienas puses tā varētu parādīt vēlētājiem, ka partijā notiek pārmaiņas. No otras puses pastāv risks, ko minēja A.Kampars, ka tai nāksies ieklausīties savas partijas vecbiedros, ieskaitot TP dibinātāju Andri Šķēli, kuram ir labas attiecības ar A.Šleseru. M.Kučinskis ir pārliecināts, ka TP līderi Mareku Segliņu neviens nevar iespaidot un, ka Saeimas frakcijas viedoklim ir ietekme uz valdes lēmumiem. Frakcija un valdes vairākums ir noskaņojušies darbam valdībā, kas nav veidota uz dažiem mēnešiem. Taču viņš arī atzīst, ka viegli tas nebūs un, ka pastāv no TP neatkarīgi riski, piemēram, spējā saskaņot viedokļus par grūtiem valdības lēmumiem. Jau piektdien, kad partijas gatavos valdības deklarāciju, būs redzams, kā tas izdodas. Naktī uz piektdienu, valdības veidotāji kopā ar Finanšu ministrijas speciālistiem plāno sagatavot arī, izdevumus samazinošo, budžeta grozījumu vadlīnijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas