Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

SM nekomentē Flika un pārējās "airBaltic" valdes atalgojumu

Kā atbildes izmantojot vairākus likumu pantus, Satiksmes ministrija (SM), kas ir valstij piederošo kapitāldaļu turētāja lidsabiedrībā airBaltic, nekomentē uzņēmuma vadītāja Bertolta Flika atalgojuma jautājumu, vien liekot saprast, ka tas neietilpst akcionāru kompetencē. Pērn mēnesī B.Fliks saņēmis vidēji 29 000 latu, liecina raidījuma Nekā personīga ziņas. Tas tiek vērtēts kā ļoti liels atalgojums ne tikai Latvijas mērogā, taču pats uzņēmuma vadītājs nekomentē faktorus, no kā tas atkarīgs, par to Dienai nemācēja vai nevēlējās stāstīt arī aptaujātie uzņēmuma padomes locekļi.

SM kā kapitāldaļu turētāja norāda, ka par valsts kapitālsabiedrību uzskatāma kapitālsabiedrība, kurā visas kapitāla daļas vai balsstiesīgās akcijas pieder valstij, savukārt privātā kapitālsabiedrība ir kapitālsabiedrība, kurā kapitāla daļas vai akcijas pieder valstij un citām personām, izņemot personāla akciju īpašniekus. To nosaka likums "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām.

No tā SM secina, ka a/s Air Baltic Corporation (airBaltic) ir valsts kontrolēta kapitālsabiedrība, taču tai pat laikā tā ir privāta kapitālsabiedrība, kura darbojas atbilstoši Komerclikumam. SM aviokompānijā pārstāv valsti kā akcionāru.

Atsaucoties uz Komerclikumu, ministrija uzskaita jautājumus, par kuriem tikai akcionāru sapulcei ir tiesības pieņemt lēmumu. Proti, par sabiedrības gada pārskatu, aizvadītā darbības gada peļņas izlietošanu, padomes locekļu, revidentu, sabiedrības kontrolieru un likvidatoru ievēlēšanu un atsaukšanu, statūtu grozīšanu, atlīdzības noteikšanu padomes locekļiem un revidentam, valdes un padomes locekļiem paredzētās atlīdzības noteikšanas vispārējiem principiem, veidiem un kritērijiem u.c. Citos jautājumos akcionāru sapulce pieņem lēmumus tikai tad, ja tas paredzēts likumā, piebilst SM.

No šī SM secina, ka valdes locekļu ievēlēšana un atlīdzības noteikšana valdes locekļiem nav akcionāru sapulces kompetences jautājums.

Tāpat ministrija piebilst, ka uz airBaltic nav attiecināmas normas, kas tika apstiprinātas ar mērķi ierobežot valsts pārvaldes institūciju izdevumus darbinieku atlīdzībai.

SM piebilst, ka starp Latvijas valsti un SAS noslēgtajā airBaltic dibināšanās līgumā tika ietverti nosacījumi par kompānijas vadības iecelšanu, atalgojuma noteikšanu un tiesībām saglabāt konfidencialitāti šajos jautājumos. Dibināšanas līgums ir saistošs arī SAS tiesību un saistību pārņēmējiem, proti, SIA Baltijas aviācijas sistēmas, kas no SAS iegādājās lidsabiedrības akcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

SM atbilde

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Arī citiem "airBaltic" valdē algas pārsniedz pieļaujamos griestus

Komentējot Flika algu, "airBaltic" padomes locekļi uzsver kompānijas attīstību

Flikam ­- astronomiska alga

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas