Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Sociālie partneri kritiski vērtē budžeta konsolidācijas ieceres

Valdības sociālajiem partneriem no Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības ir nopietni iebildumi pret valdības iecerēm saistībā ar 2011. gada budžeta konsolidāciju. 

Sestdien notikušajā Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes ārkārtas sēdē asu kritiku izpelnījās gan iecere celt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes, gan doma par sociālo iemaksu likmes paaugstināšanu par 2 procentpunktiem. 

LDDK prezidents Vitālijs Gavrilovs vairākkārt uzsvēra, ka, pēc LDDK domām, budžeta konsolidācija ir jāveic uz valsts budžeta izdevumu samazināšanas rēķina. Viņaprāt, nav skaidrs, kā 2011. gada valsts budžets veicinās ekonomikas izaugsmi un jaunu darbavietu radīšanu. 

Savukārt arodbiedrību līderi, vērtējot budžeta konsolidācijas piedāvājumus, pauda, ka atkal tiek kāpts uz tiem pašiem grābekļiem. Viņi uzskata, ka nav pieļaujama budžeta konsolidācija uz iedzīvotāju labklājības rēķina, tostarp 8 latus lielā ģimenes valsts pabalsta «atņemšana» turīgākajām ģimenēm, jo esot pamats apšaubīt, vai šādi ietaupītie līdzekļi patiešām tiks novirzīti pabalstu palielināšanai trūcīgajām ģimenēm.

No Finanšu ministrijas valsts sekretāra Mārtiņa Bičevska teiktā noprotams, ka aptuveni puse no nepieciešamā konsolidācijas apmēra jeb 140 miljoni latu varētu tikt iegūti, paceļot nodokļus. Nepilnus 50 miljonus latu plānots ietaupīt, saglabājot 2. pensiju līmeņa iemaksu likmi 2 % apmērā un nepalielinot to līdz 4 %, kā bija plānots iepriekš. Savukārt vēl 90 miljonus latu iecerēts ietaupīt, samazinot valsts budžeta izdevumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas