Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Sociologs Aigars Freimanis par riska faktoriem četru partiju valdībai

Pēc trešdien izskanējušajām ziņām par _Jaunā laika faktisku atteikšanos iesaistīties Ivara Godmaņa (LPP/LC) veidotajā valdībā sarunā ar V-Dienu_ sociologs Aigars Freimanis gan atturējās prognozēt četru partiju koalīcijas valdības ilgtspējību, tomēr norādīja uz vairākiem riska faktoriem tādas valdības darbībā:

Zināms risks ir koalīcijas izmērs, kas, ņemot vērā dažu deputātu īpašos uzskatus, ir tikai nedaudz pāri par 50 balsīm, un dažādu apstākļu iespaidā šai valdībai nākotnē balsojumos Saeimā var pietrūkt vairākuma atbalsta. Otrs riska faktors ir tas, kāda veidosies mijiedarbība starp valdības partijām, ņemot vērā, ka valdības vadītāja amatā ir vienas no mazāko frakciju pārstāvjiem. Tādēļ arī I.Godmani tagad ir grūti salīdzināt ar I.Godmani deviņdesmito gadu sākumā, jo toreiz viņam bija lielākā politiskā spēka atbalsts.

Tā kā pēc Aigara Kalvīša valdības demisijas Tautas partija jūtas aizvainota un nesaprasta, jebkurš I.Godmaņa asāks rīkojums vai kāda lielākās frakcijas ministra kritika neizbēgami radīs risku valdībai. Mazā koalīcija gan ir arī izdevīga TP, lai tā atkoptos un atrisinātu savas iekšējās problēmas, kas skaidri bija redzamas publiski pēdējā laikā gan ar Edgara Zalāna, gan pārējo ministru izvirzīšanu. Situācija, kad esi liels, bet neatrodies priekšplānā, ir izdevīga TP. Lai gan tās ministri būs zināmā premjera ēnā, tomēr tā iegūs no jebkuras I.Godmaņa kļūdas. Turklāt, TP būs nākamais risinājums gadījumā, ja sāksies runas par jaunas valdības veidošanu.

Tas, ka šī valdība tiek veidota tik forsēti, ir saprotams, jo sabiedrības spiediens pēc pārmaiņām ir liels. Taču dīvaini tomēr liekas tas, ka I.Godmanis pagājušajā nedēļas nogalē viens pats rakstīja valdības deklarāciju, pirms vēl bija sākušās sarunas ar citām partijām par dalību valdībā. Tur bija atpazīstams vecais I.Godmanis, un tas neliecina par līdzsvarotu procesu. TP rīcība arī liecina, ka tā ne pārāk nopietni raugās uz šo procesu. Tas liek šaubīties, vai te veidojas ilgtermiņa valdība. Savā ziņā ir saskatāmas līdzības ar Induļa Emša (ZZS) valdību, kad TP ļāva I.Emsim valdīt un pati arī gāza valdību.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas