Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Šodien sākas Bērziņa sarunas ar Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem

Laikā pēc Saeimas vēlēšanām Zatlera Reformu partija un Vienotība ir saskaņojušas viedokļus par programmas jautājumiem, taču nav vienojušās par trešo partneri valdībā. Šodien sāksies Valsts prezidenta Andra Bērziņa sarunas ar Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem, bet nākamās koalīcijas modeli tie Valsts prezidentam, visticamāk, nespēs piedāvāt.

Cerības uz Valsts prezidentu, ka viņš varētu palīdzēt partijām pieņemt šo lēmumu un pateikt, kurš no sabiedrotajiem - Saskaņas centrs vai Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK - būtu jāiesaista valdībā, līdz ar to arī uzņemoties atbildību par to, vismaz tuvākajā laikā var nepiepildīties, liecina prezidenta pārstāvju teiktais.

Valsts prezidents A. Bērziņš pirmajās sarunās vēlēsies uzklausīt partiju redzējumu un ar saviem ieteikumiem, visticamāk, būtu gatavs iesaistīties tikai tad, ja valdības veidošana nonāktu strupceļā.

Valsts pirmā amatpersona savas domas par līdzšinējo valdības veidošanas gaitu varētu izteikt ceturtdien, kad būs uzklausītas visas Saeimā ievēlētās partijas.

Pašreizējā konsultāciju gaita parāda, ka pēc uzstājīgajiem Vienotības aicinājumiem ir izveidots tās un ZRP valdības kodols, kuram Saeimā ir 42 balsis. Kā iespējamais trešais partneris tiek uzlūkots gan Saskaņas centrs, kuram priekšroku varētu dot ZRP, gan VL-TB/LNNK, kurai vairāk simpatizē Vienotība. Tā nav izteikusies arī pret Zaļo un Zemnieku savienību, bet ar to sarunas nenotiek, jo ZRP ir novilkusi sarkano līniju un ZZS atrodas aiz tās.

Šonedēļ Vienotības līdere Solvita Āboltiņa intervijā Latvijas Radio, atbildot uz žurnālista jautājumu, vai ir iespējama varavīksnes valdība, tādu modeli neizslēdza. Kritiski to vērtē Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle, kurš vairs nevada VL-TB/LNNK, bet tās valdes sēdēs piedalās. R.Zīle uzskata, ka runāt par varavīksnes valdību var tikai situācijā, kad ir dziļa krīze, bet tagad vēlētājs ir devis iespēju izveidot stabilu valdību. Saeimā ir jābūt opozīcijai, kura uzrauga valdību. Varavīksnes valdība nozīmētu strupceļu, jo būtu nepieciešami vairāki izlīgumi, arī ar oligarhiem, un koalīcijā darbotos ļoti atšķirīgu ideoloģiju pārstāvji, uzskata R. Zīle. Viņaprāt, valdībā ar Nacionālo apvienību Valda Dombrovska kā iespējamā premjera pozīcijas būtu stiprākas nekā valdībā ar SC, jo tad Vienotība būtu koalīcijas mazākais partneris.

Pilnu Ināras Egles rakstu "Saskaņo vienīgi programmas" lasiet laikraksta Diena trešdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas