Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Sodu par nelegālu alkohola ievešanu nelielā daudzumā uzskata par pārāk bargu

Ja persona nedeklarējot Latvijā no trešajām valstīm ievedusi vairāk nekā vienu litru stipro alkoholisko dzērienu (degvīna) vai vairāk nekā divus litrus alkoholisko dzērienu (līdz 22%), var iestāties kriminālatbildība, noskaidrojis laikraksts _Diena. _Krimināltiesību eksperti saka — ja atļautais pārsniegts nebūtiski, šāda soda sankcija ir nesamērīga.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informācija liecina — par gadījumiem, kad privātpersonas no trešajām valstīm (kas nav ES dalībvalstis), pārsniedzot atļauto daudzumu, ievedušas neliela apjoma nedeklarētu alkoholu, pērn uzsākti 17 kriminālprocesi, bet šogad — 23. Kriminālatbildība iestājas arī tad, ja pārsniegtais daudzums ir bijis tikai viena pudele.

VID komunikāciju daļa Dienai rakstiski atbild: "Kriminālatbildība par neliela atļautā alkohola daudzuma pārsniegšanu, ievedot to no trešajām valstīm, ir pārāk bargs sods un nav samērīgs ar pārkāpumu." To kavējas atzīt Tieslietu ministrija (TM), kuras ministra vadībā izveidotā darba grupa pērn izstrādāja priekšlikumus Krimināllikuma grozījumiem. To skaitā paredzēja sankcijas par "spirta vai citu alkoholisko dzērienu" pārvešanu jebkādā nelegālā veidā.

VID informē, ka drīzumā paredzētas izmaiņas šajos normatīvajos aktos un tad bez muitas nodokļa kā personīgo bagāžu varēs ievest litru alkoholisko dzērienu ar spirta saturu virs 22% (vai tā vietā litru nedenaturēta etilspirta ar spirta tilpumkoncentrāciju 80% un vairāk), divus litrus destilētu dzērienu, alkohola un aperitīvu uz vīna vai alkohola bāzes (alkohola saturs nepārsniedz 22%), dzirkstošo vīnu, deserta (liķiera) vīnu, četrus litrus nedzirkstošo vīnu un 16 litru alus.

TM piesardzīgi atbild uz jautājumu, vai nevajadzētu piemērot administratīvo sodu, ja nedeklarētā alkohola daudzums, ko pārved pāri robežai, ir pārsniegts nedaudz. TM rīcībā neesot informācijas, ka Krimināllikuma norma tiktu "masveidā tulkota pretrunā tās jēgai un mērķim".


(Žurnālistes Lauras Dzērves rakstu "Liktenīgā Vodka officer" lasi laikrakstā "Diena"!)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas