Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

ST nevērtēs Flika pieteikumu par valsts amatpersonas statusa noteikšanu

Satversmes tiesa (ST) nav pieņēmusi airBaltic prezidenta Bertolta Flika pieteikumu, kurā viņš lūdza izvērtēt, vai valsts amatpersonas statusa noteikšana valsts uzņēmumu padomju un valžu locekļiem atbilst Satversmei. Kā _Diena.lv _skaidroja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska, iesniegumā nebija pietiekama juridiska pamatojuma.

L.Kovalevska teica, ka šo lēmumu nevar pārsūdzēt, taču B.Fliks var iesniegt jaunu pieteikumu.

B.Fliks šo pieteikumu iesniedza 9.decembrī. Tajā viņš lūdz tiesu izvērtēt likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" 4.panta pirmās daļas 18.punkta (cik tālu tas attiecas uz kapitālsabiedrībām ar ārvalstu ieguldījumu) atbilstību Satversmes 1. un 105.pantam. Apstrīdētajā normā sacīts, ka kapitālsabiedrības padomes loceklis, kurš pārstāv Latvijas valsts vai pašvaldības intereses kapitālsabiedrībā, vai valdes loceklis kapitālsabiedrībā, kurā valsts vai pašvaldības daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopumā pārsniedz 50%, ir valsts amatpersona. Viņš lūdza izvērtēt šīs normas atbilstību Satversmes pantiem, kas noteic, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika un ikvienam ir tiesības uz īpašumu.

Ceturtdien B.Fliks DienaTV teica, ka ir vērsies ST, taču viņš ir gatavs arī "iet uz Strasbūru".

Kā vēstīts, otru pieteikumu ST, kas iesniegts pērn 7.decembrī, nolemts pieņemt izskatīšanai. ST vērtēs, vai Administratīvo pārkāpuma kodeksa 286.14 pants atbilst Latvijas Republikas Satversmes 91.un 92.pantam.
Apstrīdētā norma noteic, ka apelācijas instances tiesas spriedums nav pārsūdzams un stājas spēkā tā sastādīšanas dienā. Norma attiecas uz tiesvedību administratīvo pārkāpumu lietās. Savukārt Satversmes 91.pants noteic, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā, bet 92.pants noteic, ka ikviens var aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses taisnīga tiesā.

Pēc ST sniegtās informācijas, B.Fliks uzskata, ka apstrīdētā norma, kas liedz apelācijas instances tiesas spriedumus administratīvo pārkāpumu lietās pārsūdzēt kasācijas instancē, pārkāpj viņa tiesības uz taisnīgu tiesu. Viņaprāt, tiesības uz taisnīgu tiesu ir vienas no vissvarīgākajām personas tiesībām, tāpēc ierobežojumi šīm tiesībām esot nosakāmi tikai pašos nepieciešamākajos gadījumos, ja to prasa sabiedrības interešu aizsardzība.

Šajā lietā Saeima aicināta līdz 2010.gada 5.martam iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 2010.gada 7.jūnijs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas