Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Štokenbergs: Tuvāko mēnešu laikā redzēsim, vai TM un IeM ir iespējams apvienot

Tuvāko mēnešu laikā kļūs skaidrs, vai Tieslietu ministriju (TM) un Iekšlietu ministriju (IeM) Latvijā ir iespējams apvienot, sacīja tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V), kurš no rītdienas sāks pildīt arī iekšlietu ministra pienākumus.

"Par to, vai abas ministrijas ir iespējams apvienot, jūs varēsiet pārliecināties pēc dažiem mēnešiem. Ja [ar abu ministriju vadīšanu] būs iespējams tikt galā vienam cilvēkam, tad droši vien šīs ministrijas ir iespējams apvienot, ja nebūs iespējams tikt galā, nu tad, visticamāk, nevarēs apvienot," norādīja A.Štokenbergs.

Pēc viņa teiktā, TM un IeM ir trīs kopīgi risināmas problēmas - ekspertīzes, apsūdzēto konvojēšana un kārtībnieku nodrošināšana tiesās.

A.AŠtokenbergs atzīmēja, ka ekspertīžu veikšana patlaban ir trīs ministriju pakļautībā. Šajā jautājumā noteikti esot iespējams resursu ietaupījums.

Runājot par apsūdzēto personu konvojēšanu uz tiesas sēdēm, topošais iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs atzina, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, Valsts policijas (VP) konvoja pulkā patlaban trūkst 38 darbinieku. "Tā lieta ir jārisina. Es teicu, lai man sagatavo aprēķinus, cik vispār šī funkcija maksā, un tad seko triviālais jautājums -, kā par to pašu summu to visu izdarīt labāk," sacīja A.Štokenbergs.

Savukārt par kārtībnieku nodrošināšanu tiesās ministrs atzina, ka patlaban ir izveidojusies aplama situācija - likumā ierakstīts, ka tiesās ir jābūt kārtībniekiem, bet faktiski šī funkcija netiek pildīta. Arī šī problēma būtu jārisina, un tā esot gan IeM, gan TM "kopīga sāpe".

Tomēr, runājot par abu ministriju apvienošanu, A.Štokenbergs atzina, ka ir virkne objektīvu iemeslu, kāpēc to nedara daudzas citas Eiropas Sabiedrības valstis, piemēram, jautājums par iespējamu interešu konfliktu ministrijas iekšienē. "Piemēram, ja VP veic izziņu izdarīšanu, savukārt TM sistēmā ir tiesas un ar tām saistītās institūcijas, tad eventuāli pastāvēs vienkārši interešu konflikts par to, ko vienas ministrijas iekšienē mēs vēlamies panākt," sacīja tieslietu ministrs un topošas iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs.

"Ja mēs paskatāmies uz Eiropas komisijas darbu, tad tur arī ir divi komisāri - ir tieslietu komisārs un ir iekšlietu komisārs," uzsvēra A.Štokenbergs. Rezumējot viņš vēlreiz atzina, ka to, vai TM un IeM būs iespējams apvienot, rādīs laiks.

Kā ziņots, Iekšlietu darbinieku arodbiedrība (LIDA) uzskata, ka tieši patlaban, kad iekšlietu ministra amats ir palicis tukšs, bet tā pienākumus pilda tieslietu ministrs, ir īstais laiks, lai aktualizētu jautājumu par abu ministriju apvienošanu.

Arodbiedrības priekšsēdētājs Armands Augustāns, kurš pats ir gatavs stāties iekšlietu ministra amatā, ir pārliecināts, ka, apvienojot ministrijas, tiktu ietaupīti finanšu līdzekļi, samazināts "uzpūstais" birokrātiskais aparāts un veiktas strukturālās reformas, par kurām jau sen tiekot daudz runāts.

Pēc A.Augustāna teiktā, A.Štokenbergam uzticot pildīt arī iekšlietu ministra pienākumus, jau tikuši sperti pirmie soļi IeM un TM apvienošanai. "Par šo jautājumu tika diskutēts vel pirms 10.Saeimas vēlēšanām. Tomēr pietrūka politiskās gribas un izlēmības. [..] LIDA uzskata, ka ir pienācis laiks valdībai īstenot savus solījumus un apvienot šīs divas ministrijas," rezumē arodbiedrība.

Kā ziņots, Linda Mūrniece (Vienotība) pirmdien aizvadīja pēdējo dienu iekšlietu ministres amatā, kurā viņa strādāja kopš 2009.gada marta, kad darbu sāka Valda Dombrovska (V) pirmā valdība.

Līdz ar L.Mūrnieces aiziešanu no amata iekšlietu ministra pienākumi valdībā uz laiku tiks uzticēti tieslietu ministram A.Štokenbergam. Šāds lēmums esot pieņemts apvienības Vienotība valdes sēdē.

Lai rūpīgāk iepazītos ar iekšlietu sistēmu, kuru A.Štokenbergam tuvākajā laikā nāksies vadīt, viņš jau pirmdien tikās ar VP priekšnieku Arti Velšu, Drošības policijas priekšnieku Jāni Reiniku un IeM valsts sekretāri Ilzi Pētersoni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas