Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Strautmane par notikumiem "Dienā": Latvijas preses brīvība ir pašu žurnālistu rokās

Vēl pirms ceturtdien Dienas redakcijā ienāca Rīgas vicemēra Aināra Šlesera (LPP/LC) draugs uzņēmējs Viesturs Koziols, lai poaziņotu, ka viņš ir 51% a/s Diena īpašnieks, Diena.lv vaicāja ekspertiem, kā vērtēt notikumus Dienā.Žurnāliste Baiba Strautmane:«Es to vērtēju visnotaļ pozitīvi. Izdzirdot par iepriekšējām Dienas redaktoru izmaiņām, mana pirmā doma bija – kā Dienai var nodarīt Zaļūksni? Tagad Bojārs parādīja, ka ir cunftes nevis krēsla cilvēks.

Tās ir viņa tiesības, kuras arī tika izmantotas. Tomēr pesimistiski lūkojos uz to, kādi varētu būt nākamie īpašnieku soļi, redzot, ka _Diena _nav tik vienkārši iejūdzama un aizvedama AŠ kvadrāta jūga. Tālākais rezultāts varētu būt skumjš _Dienas_ žurnālistiem kā cilvēkiem, kuriem nepieciešams darbs, tomēr viņi būs saglabājuši cieņu un parādījuši mugurkaulu. Kā kopumā tas atsauksies uz tālākajiem notikumiem, ir ļoti grūti prognozēt, tomēr _Dienas _žurnālisti, neklusējot un izsakot savu viedokli, šobrīd izskatās izskatās krietni labāk nekā LTV, kas sāk kunkstēt un rakstīt anonīmas vēstules tikai pēc tam, kad tiek atlaisti. Latvijas preses brīvība ir pašu žurnālistu rokās.»**_Delnas _padomes priekšsēdētāja Inese Voika:**«Es tikai priecājos, ja kāds tiek atlaists par nespēju sastrādāties ar kolektīvu. Tas ir vajadzīgs, lai laikraksts iznāktu. Viss iepriekšējais _Dienai _nav nācis par labu, bet ja pēdējie notikumi uzlabos situāciju laikrakstā, tad Bojāra lēmums ir tikai apsveicams. Ja šie cilvēki tika atlaisti, lai meklētu vietā profesionāļus, tad par Latvijas preses brīvību tas liecina tikai labu.»

"Šī kadru maiņa varētu mazliet sakārtot to milzīgo haosu, ko radīja iepriekšējā kadru maiņa, kuras rezultātā nebija skaidrs, kas notiek un kāda būs Diena," tā Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas fakultātes žurnālistikas studiju programmas vadītāja, mediju eksperte Anda Rožukalne Latvijas Radio komentēja izdevniecības Dienas Mediji galvenā redaktora Gunta Bojāra ceturtdien pieņemto lēmumu no amata atbrīvot pirms dažām nedēļām ieceltos laikraksta Diena galveno redaktoru Sergeju Ancupovu, Diena.lv galveno redaktori Gunitu Ogriņu, kā arī pazemināt amatā Dienas galvenā redaktora vietnieku Dzintaru Zaļūksni.

"Varētu uzteikt šo lēmumu par stingrību un vēlmi atgriezties pie žurnālistikas un pie vēlmes veidot neatkarīgu mediju. Šī rīta jaunumi kopumā, es domāju, ir ļoti pozitīvi un parāda, ka Dienas esošie darbinieki mēģina saglabāt savu mugurkaulu un cīnīties par šī laikraksta saturisko kvalitāti," vērtēja A.Rožukalne.

Savukārt bijusī laikraksta Diena galvenā redaktore Sarmīte Ēlerte, kas tagad iesaistījusies politikā, uz jautājumu, kas šobrīd notiek Dienā, atbild: "Manuprāt, godīgi un profesionāli žurnālisti cīnās par to, lai varētu taisīt sabiedrībai vajadzīgu, godīgu un profesionālu avīzi."

"Veids, kā nesen tika mēģināts pārņemt brutālā veidā Dienas saturu, liecina par paņēmieniem, kas ir aizlienēti no krievu oligarhiem. Es tur neredzu Roulendu rokrakstu, es redzu aizlienētos paņēmienus, kurus visiespējamākā veidā lieto oligarhu līdzinieki," tā viņa norāda video, kas publicēts viņas pārstāvētas Vienotības interneta lapā.

Jau vēstīts, ka G.Bojārs savu lēmumu pamato ar Dienas Mediju darbinieku 29.jūlija iesniegumu a/s Diena padomes priekšsēdētājam Jānim Ogstam un a/s Diena valdes priekšsēdētājam Uldim Salmiņam, kurā Dienas Mediju darbinieki, satraukti par negatīvu ietekmi uz Dienas zīmolu, aicināja nekavējoties no amatiem atbrīvot minētos cilvēkus.

Viņš secinājis, ka S.Ancupovs līdz šim brīdim nav centies saprasties ar redakciju un strādāt vienotā komandā, kas atstāj negatīvu iespaidu uz uzņēmuma mikroklimatu un laikraksta attīstību. Savukārt G.Ogriņa nav apliecinājusi, ka ir laba profesionāle. Dz.Zaļūksnim tiek dota iespēja "sevi vēl pierādīt, jo šajā cilvēkā redzu gan degsmi rūpēties par avīzes nākotni, gan spēju sastrādāties ar ilggadējiem Dienas darbiniekiem".

Lai atbruņotu centienus laikrakstam piekarināt vienalga kāda politiskā spēka birku, Dienas Mediju galvenais redaktors nolēmis, ka līdz Saeimas vēlēšanām laikraksts Diena savās lappusēs nepaudīs jelkādu savu politisko pozīciju.

(papildināta ar B.Strautmanes un I.Voikas viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas