Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

"Stūra māju" iekļauj valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā

Komunistiskā režīma represīvo iestāžu darbības vieta – Stūra māja – iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, šādu rīkojumu parakstījis kultūras ministra pienākumu izpildītājs Edgars Zalāns.

Ēka Rīgā, Brīvības ielā 61 ir starptautiskā un Latvijas mērogā nozīmīga vēsturiska vieta. Tajā glabājas plašs liecību klāsts par notikumiem, kas saistās ar PSRS okupācijas politiskajām represijām un izdarītajiem noziegumiem pret cilvēci.

"Latvijā nav otra šāda veida objekta, kas jau patreizējā veidolā var kalpot kā vēstījums nākamajām paaudzēm un brīdinājums, lai šādi noziegumi neatkārtotos," lēmumu pamato ministrs E.Zalāns.

Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā iekļauta daļa no ēkas Brīvības ielā 61 pirmā stāva un pagrabstāva, un tai pieguļošā teritorijā esošie divi iekšpagalmi un caurbrauktuve.

Ēkas atbilstību kultūras pieminekļu statusam ir izvērtējusi Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija. Savukārt VAS "Valsts nekustamie īpašumi", kuras īpašumā atrodas ēka, ir piekritusi tās iekļaušanai valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Ēka Rīgā, Brīvības ielā 61 laika posmā līdz 1940.gada rudenim darbojās Latvijas Republikas Iekšlietu ministrija, Sabiedrisko lietu ministrija, kā arī Valsts Robežsardze. No 1940.gada novembra līdz 1941.gada decembrim ēkā darbojās Latvijas PSR Iekšlietu Tautas komisariāta Valsts drošības komiteja, kas savu darbību turpināja kā LPSR Valsts drošības ministrija (1944.-1954.gads) un vēlāk kā LPSR Valsts drošības komiteja (1954.-1991.gads). 2003.gadā pie ēkas fasādes tika atklāta piemiņas zīme "Melnais slieksnis" kā veltījums komunistiskā režīma upuru piemiņai.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas