Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Sudraba noliedz saistīšanos ar SC, sauc to par sava vārda izmantošanu

"Es nezinu, kas ir Saskaņas centram (SC), bet es zinu, ka neesmu nevienam kandidāts un nevienam negatavojos būt kandidāts, nevienam neko neesmu apsolījusi un netaisos apsolīt. Ja cilvēki no tā taisa sev reklāmu vai paši būvē savus plānus, tie nav nekādā veidā saistīti ar mani pašu," ar šādiem vārdiem LTV raidījumā _100.

panta Preses klubs_ valsts kontroliere Inguna Sudraba komentēja izskanējušās baumas, ka viņa varētu savu politisko nākotni saistīt ar SC un būt šīs partijas premjera kandidāte. Viņa diskusijā arī vairākkārt norādīja, ka negrasās kandidēt nākamajās vēlēšanās un šobrīd sevi politikā neredz. Publiski par I.Sudrabas iespējamo saistīšanos ar SC piektdien publicētā intervijā _Neatkarīgajā _izteicās politiskais konsultants Jurģis Liepnieks. Viņš pieļāva, ka "viņa startē vai balstās uz _Saskaņas centru_. Tam būs sprādzienveidīgs iespaids uz Latvijas politiku". Pēc J.Liepnieka domām, tajā brīdī SC varēs pretendēt uz milzīgi lielu latviešu balsu daudzumu. Tikpat iespējams, pēc viņa domām, ka I.Sudraba veido un balstās uz kādu pavisam jaunu politisko veidojumu. Tam ir gan laiks, gan visas iespējas, uzskata J.Liepnieks.

I.Sudraba savukārt 100.panta Preses klubā norādīja, ka viņai nav bijušas sarunas ar politiskajām partijām, pāris cilvēki no politiskām partijām ir jautājuši viņai par filosofiskām tēmām, proti, kāds ir viņas viedoklis, skatījums, ko viņa domā par valsti, vai viņai nav vienalga, kas notiek ar valsti. Viņiem ir vajadzīga reklāmas seja savām priekšvēlēšanu kampaņām, sprieda valsts kontroliere un piebilda, ka visu laiku teiks nē. "Es neesmu ne ar vienu saistīta un negatavojos ne ar vienu saistīties." Diskusijas gaitā viņa arī atzīmēja, ka nevēlas būt izkārtne, lai kāds iekļūtu Saeimā.

Vaicāta, kā vērtē SC politisko platformu, I.Sudraba stāstīja, ka nav īpaši to vērtējusi, nav arī analizējusi viņu dokumentus. Viņa uzsvēra, ka neviens no SC pat ar viņu runājis. Vaicāta par iemesliem, kādēļ šāda informācija par viņas saistību ar SC tiek izplatīta, I.Sudraba pieļāva, ka tas ir veids, kā pievērst sev uzmanību, likt par sevi runāt, padarīt sevi pozitīvāku sabiedrības acīs. "Domāju, vairāk tā ir mana vārda izmantošana savās interesēs, ne jau mani aizstāvot vai man labu gribot vai sabiedrībai," sprieda valsts kontroliere.

Viņasprāt, ja cilvēkiem būtu patiesi motīvi un redzējums, kā var izdarīt labas lietas, tad viņi droši vien to visu pasniegtu citādāk. Tad viņa varētu teikt, ka "viņi bija pie manis atnākuši, mēs pārrunājām viņu programmu un viņi grib, lai es palīdzu viņiem to realizēt".

I.Sudraba uzsvēra, ka neies politikā un negatavojas nākamajām vēlēšanām. Viņa nevarot sevi iedomāties politikā, jo var darīt reālu darbu, darbu, kurā redz rezultātu. Valsts kontroliere arī norādīja, ka ir cilvēks, kas strādā pēc sirdsazpiņas, bet viņa redz, ko nozīmē būšana politikā un kā tiek pieņemti lēmumi. Viņa nesaprotot, kā cilvēki var balsot pret lēmumiem, kas ir valstij vajadzīgi. Viņa norādīja - mēs redzam, kā strādā cilvēki, kas veido politiku, un tas rezultāts neesot tāds, par ko I.Sudraba gribētu ar viņiem atbildēt kopā.

Valsts kontrolieres amatā viņai atlicis vēl šis un vēl divi gadi, un, "protams, man būs kaut kas tālāk jādara". Tomēr, ko viņa varētu darīt tālāk, I.Sudraba patlaban nemākot pateikt.

Vaicāta, vai pēc vēlēšanām būtu gatava uzņemties valdības vadītājas pienākumus, viņa norādīja: "Es atkal varu atbildēt no pozīcijām, kurās šobrīd esmu. Es neredzu, ka tas būtu iespējams. Nav viena cilvēka spēkos kaut ko izmainīt, valdība tas ir komandas darbs, aiz kura stāv noteikti politiskie spēki, tā ir pavisam cita vadīšana, cita veida lēmumu pieņemšanas sistēma. Es negatavojos un es neredzu sevi šādā amatā." Viņa negrasoties būt nevienas partijas premjera kandidāts.

"Politika nav priekš manis," sarunas gaitā noteica I.Sudraba. Viņa savā amatā jūtot, ka var to pildīt. Pēc viņas domām, ne maz ir izdarīts, un arī turpmāk viņa centīšoties to darīt.

Vaicāta par to, ka, iespējams, politikā jāiet, lai kaut ko mainītu, viņa norādīja, ka Latvijā nav iespējama situācija, ka viens politiskais spēks izveido valdību un četrus gadus realizē kādu savu ilgtermiņa stabilo programmu, un pēc tam spēj atbildēt par to, ko ir solījuši.

Viņa atzina, ka patlaban arī pati nezinot, par ko balsot vēlēšanās. Priekš sevis viņa nolēmusi, ka vērtēs situāciju, kā tā attīstās, un tad pieņems lēmumu.

Kā uzskata I.Sudraba, valstī ir daudz spējīgu cilvēku, liela daļa no viņiem darbojas biznesā. Viņasprāt, būtu ļoti labi, ja šie cilvēki, kas ir biznesā un arī ir neapmierināti ar valstī notiekošo, konsolidētos un kaut ko darītu, lai nāktu ar savu piedāvājumu un redzējumu.

Desmit baļļu sistēmā lūgta novērtēt esošās valdības darbu, I.Sudraba teica, ka liktu "kādu trijnieku". Pēc viņas teiktā, arī Ivara Godmaņa valdībai nav pelnījusi labāku atzīmi. "Es neredzu, ka rezultāts būtu cits, vai strādā vieni, vai otri.

Vaicāta, vai valdības vērtējuma pamatā nav konflikts ar pašreizējo premjeru Valdi Dombrovski (JL), kas bija finanšu ministrs laikā, kad I.Sudraba aizgāja no Finanšu ministrijas, viņa teica, ka rūgtums vai nepatika nav saglabājies. Viņai personīgi pret cilvēkiem neesot negatīvas lietas, viņa tos vērtējot tikai profesionāli. Kā uzskata I.Sudraba V.Dombrovska problēma ir tāda, ka viņš, pirms šo amatu ieņēma, nekad nav bijis vadītājs. Organizēt, vadīt procesu šādā veidā – tam ir vajadzīga pieredze, pieredze redzēt lielu spēles laukumu un ātri pieņemt lēmumus, klāstīja valsts kontroliere.

Savukārt uz jautājumu, vai trolejbusā, ko I.Sudraba izmanto, lai no mājām brauktu uz darbu un atpakaļ, cilvēki bieži nāk klāt un pamāca, kas Valsts kontrolei būtu jādara, viņa norādīja, ka brauciens trolejbusā nav pārāk garš, turklāt tas notiek agri no rīta un diezgan vēlu vakarā, kad ir maz cilvēku. Trolejbusā gan uz šādiem jautājumiem neesot nācies atbildēt, viņa atzina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas