Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Svētdien paiet pieci gadi, kopš Latvija iestājusies Ziemeļatlantijas aliansē

Krūmos ieauguši kukuruzņiki, bez logu rūtīm dzīvojošas ķiegeļu mājas un noplucis dispečeru tornis. Šāda aina paveras, braucot cauri Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) piederošajai Lielvārdes gaisa spēku bāzei. Pēkšņi šo garām slīdošo ainu nomaina pļavas vidū iesēdusies tikko kā pabeigta ēka, kas izkonkurētu ne vienu vien Rīgā uzceltu biroju kompleksu. Vienā tās stūrī stikla acis saulē zibina novērošanas tornis.

Tas ir nesen atklātais Gaisa operāciju centrs (GOC), tagad te atradīsies centrālā NBS gaisa spēku mītne. GOC ir viens no spilgtākajiem piemēriem Latvijas sadarbībai ar NATO, kas iegulda līdzekļus Lielvārdes militārā lidlauka attīstīšanā. "Mēs esam gandrīz vienīgie, kas operacionāli darbojas tiešā NATO pakļautībā," stāsta NBS Gaisa telpas novērošanas eskadriļas štāba priekšnieks majors Gatis Gailītis. GOC svarīgākā funkcija ir apkopot no Latvijā izvietotajiem radariem saņemto informāciju par situāciju valsts gaisa telpā un nosūtīt to tālāk NATO bāzei Vācijā.

Ja notiktu ielaušanās Latvijas gaisa telpā, lēmums par Šauļos patrulējošo alianses iznīcinātāju pacelšanos tiktu saņemts no NATO apvienotā gaisa operāciju centra. G.Gailītis stāsta, ka pēdējo gadu laikā nopietnu Latvijas gaisa telpas pārkāpumu nav bijis. GOC ir izveidotas arī NATO eskadriļu operāciju telpas. Tas nozīmē, ka nākotnē šeit varēs darboties citu dalībvalstu gaisa spēki, ja tiem būs nepieciešams kādu laiku uzturēties Lielvārdē. Kopumā plānots īstenot 12 projektus — tajā skaitā apsildāma angāra, degvielas, bruņojuma noliktavas izbūvi. NATO plāno ieguldīt ap 32 miljoniem latu. "No vienas puses, krīze mums nāk par labu, jo būvdarbu izmaksas tagad ir mazākas. Naudas ir maz, taču mums arī mazāk vajadzēs," saka viens no Lielvārdes lidlauka attīstības projekta uzraugiem pulkvedis Aivars Mežors.

Kopumā Lielvārdes bāzē strādās 200—300 militārpersonu. Apmēram 70% militārpersonu, zinot par Lielvārdes bāzes nākotnes attīstību, ar ģimenēm apmetušās tuvējā apkārtnē. Palīgdarbos bāzē tiek nodarbināti arī vietējie iedzīvotāji, un, tai paplašinoties, ieguvums būs arī apkārtnei, uzsver A.Mežors. Piemēram, lidlauku un Lielvārdi savienojošā bedrainā pašvaldības ceļa izbūvē palīdzēs arī NBS. Militāristiem nav nācies saskarties ar vietējo pretestību projektu īstenošanā. Jāpiebilst, ka arī iedzīvotāju atbalsts dalībai NATO Latvijā ir nemainīgi augsts. Īsi pirms piektās gadadienas, kopš Latvija iestājusies NATO, veiktajā Latvijas faktu aptaujā atbalstu dalībai aliansē pauduši 66,4% respondentu.

Lielvārdes bāzes nākamajā atjaunošanas kārtā ieplānota skrejceļa rekonstrukcija. Šobrīd uz padomju militāristu izbūvētā skrejceļa var nolaisties tikai transporta lidmašīnas, bet, piemēram, iznīcinātāji F16, kas sargā Latvijas gaisa telpu un ir bāzēti Šauļos, te nevarētu piezemēties. Vēl bez Lielvārdes lidlauka attīstības citi nozīmīgākie Latvijas līdzdalības NATO pasākumi ir karavīru darbošanās misijā Afganistānā un piedalīšanās kuģu patruļās Vidusjūrā. Nākamgad Latvijas vienība iesaistīsies NATO ātrās reaģēšanas spēkos.

GOC centrs pamatīgi kontrastē ar brukt sākušajām padomju militāristu būvēm. Gaisa spēkiem ir tikai trīs AN2 lidmašīnas, viena transporta lidmašīna, angārā vīd M17 helikopteri.

Kad Lielvārdē būs apskatāmi modernāki lidaparāti, nav zināms — to izmaksas NBS bija pārāk lielas pat labajos gados. Tomēr A.Mežors ir pārliecināts, ka dzīve Lielvārdes bāzē pamazām atgriezīsies. Tad, visticamāk, nāksies atkāpties šobrīd šeit mājas atradušajiem meža zvēriem. "Pagaidām mums te vairāk ir zoodārzs," nosmej A.Mežors, noklausīdamies stāstu, kā bāzes žogam mēģinājusi pārkļūt lapsa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas