Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Teikmanis: budžeta konsolidācijas aizsegā tiek grauta izglītības un kultūras sistēma

Krīzes apkarošanas un budžeta konsolidācijas aizsegā klajas nekompetences vai mums nezināma politiska aprēķina dēļ apzināti tiek grauta izglītības un kultūras sistēma, portālam _Diena.lv _norādīja Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors, docents Andris Teikmanis.

Latvijas Mākslas augstskolu asociācija portālu informēja, ka, salīdzinot Izglītības un zinātnes ministrijas un Kultūras ministrijas pakļauto augstskolu skaitu, uzkrītoša ir ietaupāmās naudas disproporcija. “Par 400 000 latiem samazinot valsts dotēto budžeta vietu skaitu Kultūras ministrijas pakļautajās augstskolās, principā tiktu sagrautas spēcīgākās humanitārās zinātnes un mākslas pārstāvošās augstskolas Latvijā, kuras jau tagad ir ne tikai starptautiski konkurētspējīgas izglītības kvalitātes garants minētajās jomās Latvijā, bet veido mūsu valsts kultūras identitātes kodolu,” uzsvērts ziņojumā.

“Vēl nožēlojamāks un apkaunojošāks bija slepenības plīvurs, kas ieskāva visus 22.februāra valdības lēmumus attiecībā uz augstāko izglītību. Pretēji Valda Dombrovska valdības deklarācijā solītajai „labai pārvaldībai” un „informācijas atklātībai valsts pārvaldē”, lēmumi par budžeta dotācijas samazināšanu augstākajā kultūras un mākslas izglītībā tika pieņemti slepenās darba grupās, neiesaistot sabiedrību, studējošos un nozares pārstāvjus. Šāda prakse ir klajā pretrunā ar demokrātiskās valstīs pieņemtiem labas pārvaldības principiem,” uzskata asociācija.

Asociācija norādīja, ka pārsteigumu izraisīja arī minētais samazinājuma iemesls - “samazināt valsts apmaksāto studiju vietu skaitu augstskolās, kurās tiek realizētas dublējošas programmas”, jo šādu formulējumu ir grūti izmantot, attiecinot to uz programmām, kuras realizē dažādās mākslas studiju nozarēs specializējošās vecākās un vadošās augstskolas.

“Tā kā nekur nav izstrādāti kritēriji, kas uzskatāms par „dublējošām programmām”, šis sauklis jau sākotnēji iecerēts kā jebkuras neapdomīgi veiktas studiju programmu korekcijas leģitimizācijas līdzeklis”, pieļāva asociācijas pārstāvji.

Asociācija uzsvēra, ka šāds lēmums sekmēs Latvijas jauniešu došanos studēt uz valstīm, kurās kultūras jomas augstākā izglītība joprojām ir pieejama bez studiju maksas, tādejādi sekmējot Latvijas tautas entropiju.

Kā vienīgo iespējamo ceļu problēmas risināšanai asociācija redz lēmumu pārskatīšanu un to kompetentu un pārdomātu izstrādi un nozares profesionāļu iesaistīšanu šo lēmumu pieņemšanā, nodrošinot lēmumu pieņemšanas kvalitāti, profesionalitāti, atklātību un labu pārvaldību. 

Latvijas Mākslas augstskolu asociācija apvieno Latvijas Mākslas akadēmiju, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju un Latvijas Kultūras akadēmiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas