Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

The Economist: NATO nāves paredzējums ir bijis priekšlaicīgs

Ietekmīgais žurnāls The Economist publikācijā ar nosaukumu_ NATO nāves paredzējums ir bijis priekšlaicīgs _par NATO nākotni un Rīgas sammitu, raksta: «Ja tic NATO mitoloģizētajai vēsturei, atlantiskā militārā alianse ir bijusi tik efektīva, ka tai izdevās uzvarēt Auksto karu, neizšaujot nevienu lodi. Tādēļ vēstures ironija ir tā, ka tagad NATO tagad cīnās savā pirmajā sauszemes kauju operācijā tieši tajā pašā vietā, kur padomju bruņotie spēki cieta vislielāko neveiksmi — Afganistānā.

Visi, sākot no zvērināta amerikāņu republikāņa un beidzot ar vismaigāko rozā eiropieti, ir vienisprātis, ka Taleban atgriešanās pie varas būtu bīstama ne tikai Afganistānai, bet visai pasaulei. Tādēļ liekas savādi, ka 26 valstu līderi 28.novembrī Rīgā tiksies ar sajūtu, ka nekas īpaši steidzams nav jāpaveic. Tā vietā, lai šī būtu krīzes tikšanās, vai pat kara padome, sanākšana vairāk izskatās pēc ikdienišķa notikuma, kur svarīgāki ir papīri un diskusijas, nevis akūtu problēmu risināšana.

Kad Eiropā sabruka komunisms, alianses galvenais uzdevums bija izveidot kontinentu par «vienotu, brīvu un mierīgu» vietu. Tā bija vairāk politiska, nekā militāra funkcija. Tā absorbēja daudzas Austrumeiropas bijušās komunistiskās valstis, piedāvājot pa ceļam uz Eiropas Savienību dalību arī šajā klubā. Taču paplašināšana austrumu virzienā ir nopauzējusi. Šajā sammitā Rīgā pirmo reizi kopš 1999.gada netiks sperti konkrēti soļi, kas liecinātu par jaunu dalībvalstu piesaistīšanu. Trīs valstis — Albānija, Horvātija un Maķedonija — joprojām atrodas NATO priekškambarī, kas pazīstams kā Dalības rīcības plāns (MAP). Amerika vēlētos arī Ukrainas un Gruzijas pievienošanos. Taču Ukraina šobrīd ideju ir noraidījusi. Un Gruzijas pievienošanās ir problemātiska, vismaz kamēr nav atrisināta tās separātisko reģionu problēma.»


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas