Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Tiesībsarga birojs: darba devējs drīkst mazināt iespējas uz nacionālo uzskatu paušanu

Latvijas iedzīvotājiem Satversmē paredzētās tiesības brīvi paust savus uzskatus nav absolūtas un, noslēdzot darba līgumu, darba devējam ir tiesības ar iekšējiem darba kārtības noteikumiem un rīkojumiem mazināt iespēju paust savu nacionālo vai reliģisko pārliecību, aģentūra LETA uzzināja Tiesībsarga birojā.

Kā vēstīts, Latvijas Pasts par Krievijas karoga turēšanu darba automašīnā atlaidis kādu autovadītāju, savu lēmumu pamatojot ar pārkāpumiem par vienotu uzņēmuma automašīnu dizaina noformējumu un iekšējās kārtības noteikumu neievērošanu, kas darbiniekam liedz darba vietā turēt mantas, kas nav saistītas ar viņa tiešajiem darba pienākumiem.

Kā skaidroja Tiesībsarga biroja juriskonsulte diskriminācijas novēršanas jomā Gunta Bērziņa, noslēdzot darba līgumu, darbinieks apņemas veikt nolīgto darbu un ievērot darba iekšējās kārtības noteikumus, kas dod tiesības darba devējam ar iekšējiem darba kārtības noteikumiem un rīkojumiem noteikt gan darba formas, kas mazina iespēju paust savu nacionālo vai reliģisko pārliecību, gan darba automašīnas noformējumu un kārtību, kā tā lietojama darba vajadzībām.

Līdz ar to, darbiniekam pārkāpjot darba iekšējās kārtības noteikumus, saskaņa ar Darba likuma 90.pantu darba devējam ir tiesības izteikt piezīmi vai rājienu, savukārt būtiska pārkāpuma gadījumā saskaņā ar Darba likuma 101.panta pirmās daļas pirmo punktu uzteikt darba līgumu.

Bērziņa gan uzsver, ka Latvijas Pasta gadījumā ir vērtējams, vai darbinieks, izvietojot karogu pie darba automašīnas, ir pārkāpis automašīnas dizaina un lietošanas noteikumus.

Tiesa, ja atlaistais darbinieks norādītu uz apstākļiem, kas varētu būt par pamatu viņa tiešai vai netiešai diskriminācijai, darba devēja pienākums būtu pierādīt, ka atšķirīgās attieksmes pamatā ir objektīvi apstākļi, kas nav saistīti ar aizliegto kritēriju - šajā gadījumā - politisko pārliecību.

Kā ziņots, gadījums Latvijas Pastā konstatēts sakarā ar nacionāli radikāli noskaņotu latviešu jauniešu organizāciju un interneta vietņu pērn pavasarī organizētu akciju fotografēt, viņuprāt, Latvijai nelojālu personu transporta līdzekļus, kuriem piestiprināta vai kuros izrādīta Krievijas simbolika - Krievijas karogs vai tā sauktās Georga lentes.

Vienā no fotogrāfijām, kas publicēta internetā, redzama Latvijas Pasta automašīna ar Krievijas karodziņu virs instrumentu paneļa.

Lai gan akcija notika pavasarī sakarā ar Krievijā atzītās Uzvaras dienas svinēšanu Latvijā 9.maijā, kaislības ap transporta līdzekļu fotografēšanu atkal uzvirmoja pēc tam, kad nesen kādā interneta vietnē parādījās nofotografēto transporta līdzekļu īpašnieku personas dati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas