Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Tikai V-Dienā. Gunta Sloga no Tallinas: Nemierniekus masveidā aiztur, pārējos izdzenā ar ūdensmetējiem un gumijas lodēm

Izsistas un izlaupītas veikalu vitrīnas, pudeļu lauskas, sabojāti luksofori, ceļa zīmes, izmētātas atkritumu tvertnes un stingra policijas klātbūtne. Tā Tallina sagaidīja sestdienas rītu pēc otras nemieros pavadītas nakts. Tiesa, nakts uz sestdienu Igaunijas galvaspilsētā bija daudz mierīgāka, nekā iepriekšējās nakts vandālisms.

Iespējams, tādēļ, ka Igaunijas policisti šoreiz nepieļāva pūļa pulcēšanos pilsētas centrā un izdzenāja jebkuru lielāku grupu, nepaklausīgākos no nemierniekiem tūlīt aizturot. Taču par to, ka spriedze pagaidām negrasās norimt, liecina krievvalodīgo blīvāk apdzīvotajos Igaunijas ziemeļos izcēlušās nekārtības.

Lai arī jau piektdienas pēcpusdienā netālu no vietas, kur bija atradies bronzas kareivis Aļoša, pulcējās nemierīgi noskaņoti krievvalodīgo bari, kā arī mazākas pret tiem noskaņotas igauņu saujiņas, tieši ar tumsas iestāšanos tika gaidīti lielākie nemieri. Tā arī notika. Lielākā sadursme starp policiju un krievvalodīgajiem nemiera cēlājiem, kā novēroja Diena, notika ap 22.00 vakarā Brīvības laukumā. Šeit sapulcējās daži simti nemiera cēlāju, kas, mēģināja virzīties uz vietu, kur atradās piemineklis. Viņi sāka apmētāt policistus ar akmeņiem un pudelēm, aizdedzināja vai izgāza atkritumu tvertnes, lauza ceļa zīmes un barjeras. Viens bariņš vandāļu mēģināja apgāzt policijas automašīnu. Citi žurnālisti bija manījuši arī degmaisījumu pudeles nemiernieku rokās. Lai izkliedēto satrakoto pūli, policija ņēma talkā ūdensmetēju un šāva gumijas lodes. Tāpat Diena novēroja, ka protestētāju virzienā tiek raidīts bumbai līdzīgs priekšmets, kas radīja dūmus un lielu troksni.

Kad šis pūlis bija izklīdināts, policistu ķēdes pamazām sāka atspiest nemierniekus aizvien tālāk no pilsētas centra. Šai laikā stingri nožogots jau bija parlaments – iepriekš interneta lapās nemiernieki bija solījušies ieņemt šo ēku vai arī doties uz Kadriorgu – prezidenta rezidenci. Ik pa laikam drošībniekiem izcēlās plūkšanās ar nelieliem jauniešu bariņiem. Nemierīgākie tūlīt pat tika noguldīti uz zemes, viņu rokas tika sasietas ar plastmasas lentām. Iespējams, roku dzelži netika izmantoti milzīgā aizturēto skaita dēļ. Tā Diena novēroja, kā netālu no Brīvības laukuma pie ātrās ēdināšanas kioska rindā uz zemē bija noguldīti ap 15 aizturēto. Līdzīgas ainas vēlāk naktī bija redzamas daudzviet – uz ielām, parkos. Aizturēto bija tik daudz, ka vairs nebija vietas īpaši aprīkotajos policijas mikroautobusos un tie tika vesti prom ar pasažieru autobusiem. Delfi Igaunijas mājas lapā tika vēstīts, ka vietas vairs nebija arī aizturēšanas izolatoros, tādēļ šos cilvēkus sāka izvietot kādā no Tallinas ostas termināļiem. Kopumā divu nemieru nakšu laikā esot aizturēti ap 500 cilvēku. Iespējams, tieši šī policistu taktika – aizturēt pēc iespējas vairāk aktīvāko nemiera cēlāju, pasargāja no tālākiem vardarbības uzliesmojumiem. Naktī uz ielas sastaptie nemieru atbalstītāji stāstīja, ka galvenie iepriekšējas nakts grautiņu rīkotāji joprojām atrodas apcietinājumā.

Naktī uz sestdienu tikuši ievainoti vairāki desmiti cilvēku. Diena novēroja, ka vairāki policisti guvuši savainojumus kājās, kad pret viņiem tika raidīti akmeņi. Arī laikraksta fotogrāfam trāpīja akmens.

Naktī arī varēja novērot, ka krievvalodīgie, daudzi no tiem iereibuši, mēģina skaidroties ar policistiem. Tā kāds jauns vīrietis solīja rakstīt sūdzību par policistu, kurš viņam bija iesitis ar steku, kad drošībnieki izklīdināja kārtējo kašķa cēlāju bariņu. Savukārt viena no viņa draudzenēm sāka kliegt pret Igaunijas valsti vērstus saukļus. “Kas jūs vispār par valsti, Igauniju taču nemaz kartē nevar saredzēt,” viņa sauca. Policisti nereaģēja. Jāpiebilst, ka krievvalodīgie protestētāji staigāja ar Krievijas karogiem rokās un ik pa laikam skandēja Krievija!. Kāds tallinietis savukārt bija nolēmis paust atbalstu nemierniekiem, braukdams cauri pilsētas centram mašīnā, no kuras dārdēja padomju laika kara dziesmas.

Nakts otrā pusē iekļūt vecspilētā un tai apkārt esošajos kvartālos bez īpaša pamatojuma nevarēja – tos ieskāva policistu ķēdes. Lai arī pamazām nemiera cēlāju bariņi tika izklīdināti, no jauna cieta veikali, kafejnīcas, bankas un viesnīcas, kas pagadījās vandāļu ceļā. Cietis teātris Estonia un Mākslas akadēmija. Tika vēstīts, ka izlaupīti pāris dzērienu veikalu – Tallinas pašvaldība ir atļāvusi pilsētā tirgot alkoholu tikai no 8.00 – 14.00. Taču, neskatoties uz to, naktī bija sastopami daudzi iereibuši cilvēki, citi neslēpdamies iemalkoja no pudelēm. Nakts vidū vecpilsētā bija sastopami apsardzes firmu darbinieki, kas līkņāja ap izdauzītajām vitrīnām. Daudzas ielas klāja stikla šķembu un akmeņu kārtas. Vietām vandāļi nebija atstājuši veselu neko, ko varētu salauzt vai sadauzīt - saudzētas nebija pat puķu kastes. Pēc vieniem naktī situācija Tallinā pamazām normalizējās.

Sestdien, kā tika vēstīts, Aļošas pārvietošanas pretinieki plānoja sanākt uz sanāksmi, lai izlemtu, kā rīkoties tālāk.

Fotogalerija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

No pirmdienas gaidāmi nokrišņi

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, pirmdien dienas laikā daudzviet uzlīs, liecina sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas