Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

TP dēļ vēl uz nedēļu atliks izšķiršanos par amatu Jakānam

Koalīcijā nav vienota atbalsta atstādinātā Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) Dzintara Jakāna rotācijai, pret šādu risinājumu ir Tautas partija, kas uzskata, ka rotācija (TP)i nav tiesiska pamata un ja šādu lēmumu valdība pieņemtu, tas tikai palielinātu risku, ka Dz.Jakāns tiesāsies par atjaunošanu amatā un uzvarēs, tā valstij radot zaudējumus.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes teica, ka visi pārējie koalīcijas partneri rotāciju atbalsta un līdz ar to valdībā jautājums par Dz.Jakāna rotāciju otrdien tiks skatīts. Tiesa, visticamāk, nekādu lēmumu neizdosies pieņemt, jo sagaidāms, ka visi TP ministri būs pret šādu lēmumu un atbilstoši koalīcijas līgumam, ja kāds no partneriem ir pret, izskatīšana valdībā ir jāatliek.

V.Dombrovskis atzina, ka viņš pilnībā uzticas un atbalsta finanšu ministru Dz.Jakāna lietā. Viņš neko nezina par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sākto pārbaudi un noliedza, ka saistībā ar Dz.Jakāna amatu būtu iespējama politiska tirgošanās. Premjers gan piekrita, ka Dz.Jakāna jautājums ir politizēts un ka tādu to padarījusi Tautas partija.

Savukārt TP frakcijas vadītājas vietnieks Vents Armands Krauklis atzina, ka "mēs neesam nekādā veidā politiski tirgojušies". Pēc viņa teiktā vai notikusi politiska tirgošanās ar citām partijām, viņš nevarot spriest. V.A.Krauklis dzirdējis par starppartiju sarunām par Dz.Jakānu, taču TP uz tām neesot aicināta.  Viņš uzskata, ka mēģinot panākt Jakāna aiziešanu no VID un rotāciju uz citu amatu, finanšu ministrs "izmisīgi meklē iemeslus, kā to izdarīt". TP uzstāj, ka Dz.Jakānu amatā ir jāatjauno un ka par viņa rotāciju nevar izlemt pirms nav saņemta prokuratūras atbilde par Dz.Jakāna liecību.

Jau vēstījām, ka KNAB, iespējams, jau pirms kāda laika sācis pārbaudi saistībā ar atstādināto VID ģenerāldirektoru. Kā izriet no Dz.Jakāna teiktā, viņš uz KNAB aicināts šā gada sākumā. Par ko tieši KNAB interesējies un kādus jautājumus uzdevis Dz.Jakāns atturējās atbildēt, taču neoficiāla informācija liecina, ka KNAB Dz.Jakāna lietā interesējas par iespējamo tirgošanos ar politisko ietekmi, kas saistīta gan ar Dz.Jakāna atstādināšanu, gan VID reorganizāciju.

KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs apstiprināja, ka šāda pārbaude sākta. Dienai viņš stāstīja, ka KNAB kompetencē ir izvērtēt ar korupciju saistītu informāciju. Pārbaudes ietvaros tiek vērtēta arī informācija, kas izteikta publiski – vai tā satur konkrētas ziņas par iespējamiem koruptīviem norādījumiem.

Dz.Jakāns Dienai atzina, ka no Finanšu ministrijas (FM) arvien nav saņēmis nekādu oficiālu piedāvājumu par rotāciju FM Nodokļu un muitas administrācijas politikas departamenta vadītāja amatā. Dz.Jakāna skatījumā pa telefonu šādas lietas nebūtu jākārto, turklāt viņš uzskata, ka nav tiesiska pamata lemt pat rotāciju pirms finanšu ministrs Einars Repše (JL) nav pieņēmis lēmumu pret viņu ierosinātajā disciplinārlietā. E.Repšes skaidrojumos, ka vispirms lems par rotāciju un pēc tam par disciplinārlietu, Dz.Jakāns saskata kaut kādu "indiāņu virsaiša viltību", proti, ka viņu aizrotēs uz minēto departamentu, kur viņa augstākais vadītājs būs E.Repše. Pēc tam E.Repše viņu atlaidīs no jauniegūtā amata, disciplināri sodot bez jebkāda valdības akcepta.

Atgādinām, ka janvāra sākumā disciplinārlietu komisija atzina, ka Dz.Jakāna rīcībā nav sodāmu pārkāpumu, bet dažas dienas vēlāk E.Repše izšķīrās virzīt uz valdību lēmumprojektu par Dz.Jakāna atbrīvošanu, uzskatot, ka viņa rīcībā tomēr ir saskatāmi pieci pārkāpumi.

(papildināta ar 6.rindkopu - informāciju no KNAB)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas