Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

TP neatbalstīšot tās pārstāvja vadītās komisijas priekšlikumu par dubultalgām valsts uzņēmumos

Tautas partijas (TP) frakcija trešdien nākusi klajā ar paziņojumu, ka neatbalstīs valstij un pašvaldībai piederošo uzņēmumu valžu locekļu algu palielināšanu. Jāpiebilst gan, ka tieši TP pārstāvja Venta Armanda Kraukļa vadītā Tautsaimniecības komisija virzījusi šādu priekšlikumu, un deputāts iepriekš plašsaziņas līdzekļos to aizstāvēja.

V.A.Krauklis iepriekš _Latvijas Avīzei _pauda viedokli, ka pašreizējās algas esot par mazām tiem valdes pārstāvjiem, kuri vienlaikus pildot arī kādu amatu uzņēmumā. Tā kā divas algas vairs nedrīkst saņemt, izdevīgāk esot darbu valdē atstāt, jo lielāka alga esot pastāvīgā amatā uzņēmumā. "Un tā profesionāļi aiziet no valdēm projām," secinājis V.A.Krauklis un piebildis, ka valdes locekļu algai ir jābūt lielākai."Mēs izprotam, ka iespējams, atsevišķu valsts uzņēmumos strādājošo atalgojums varētu būt nekonkurētspējīgs, ņemot vērā to, ka Eiropas Savienībā pastāv brīva darbaspēka kustība. Taču TP frakcija nevar atbalstīt priekšlikumu celt atalgojumu valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļiem, kamēr kritērijs to izvirzīšanai ir nevis profesionalitāte, bet politiskā piederība," teikts TP trešdien izplatītajā paziņojumā.TP frakcija, pēc publiski pieejamās informācijas, secinājusi, ka vairumā gadījumu 30 lielāko valsts kapitālsabiedrību valdēs ir valdību veidojošo partiju biedri. Partija spriež, ka "tendence likt amatos _Vienotības _politiķus, viņu radiniekus vai skolasbiedrus īpaši palielinājusies tieši pēdējā gada laika". "Pretējo solītajam – cīņai ar "savējo bīdīšanu" – mēs redzam liekulības tirgu, kuru šobrīd organizē valdošā koalīcija. Patosa pilnās frāzes – par godīgu politiku – ir pārvērtušās par savējo bīdīšanu valsts un pašvaldību uzņēmumos. Kamēr šī divkosīgā, profesionalitāti graujošā tendence turpināsies, TP neatbalstīs nekādus grozījumus, kas faktiski pieļauj politisko aktīvistu algu palielināšanu," teikts paziņojumā.

Diena iepriekš vēstīja, ka Saeimas komisija atbalstījusi priekšlikumu atļaut valsts un pašvaldību uzņēmumu valdes locekļiem savienot amatu ar citu amatu šajā sabiedrībā un saņemt atalgojumu par abiem amatiem. Pret to kategoriski iebilst Finanšu ministrija (FM), kas uzskata, ka tā principā būs algas dubultošana, bet taupības laikā tas nav pieļaujams.

Strīdīgā norma paredzēta grozījumos likumā Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām. Sākotnēji likumā bija paredzēti nelieli grozījumi, ko virzīja Tieslietu ministrija, taču Saeimā veiktas lielākas korekcijas, paredzot iespēju valdes locekļiem ieņemt arī citu amatu uzņēmumā un par to faktiski saņemt otru algu. Ja šie grozījumi gūs Saeimas atbalstu, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valžu amatpersonas varēs saņemt aptuveni 4610 latu lielu atalgojumu, informēja FM. Valsts pārvaldē noteiktais maksimālais atalgojums ir premjeram, un tas šogad ir 1908 lati mēnesī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas