Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

TP varētu piekrist lielākiem maksājumiem vērtīgāku mājokļu īpašniekiem

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) dienu pēc tam, kad koalīcijas partijas atsākušas diskutēt par progresīvo nodokļa likmi mājoklim, pauda viedokli, ka "vienai partijai pārējām četrām ir jāpiekāpjas". Līdz šim Tautas partijas (TP) pozīcijas dēļ valdība vienojās ieviest vienādu mājokļa nodokļa likmi visiem 0,1% apmērā, ko nosauca par kompromisa variantu. Tagad diskusijas par nodokļa apmēru atkal atsāktas un tiek apspriesta iespēja augstāku likmi noteikt mājokļiem ar augstāku kadastrālo vērtību.

Pirmdien koalīcijas partijas vienojās vērtēt iespēju ieviest progresīvo dzīvojamās platības nodokli atkarībā no mājokļa kadastrālās vērtības. Iecerēts, ka dzīvojamām platībām, kuru kadastrālā vērtība būs no 45 000 līdz 75 000 latu, nodokļa likme būs 0,2%, bet īpašumiem, kuru vērtība pārsniegs 75 000 latu, tiks piemērota 0,3% likme.

TP pārstāvis Saeimas deputāts Vents Armands Krauklis portālam Diena.lv teica, ka partija ir gatava diskutēt par papildu maksājumiem cilvēkiem, kuru īpašumiem ir augstāka kadastrālā vērtība - virs 75 000 latu, savukārt pārējiem, pēc TP domām, likmei jāpaliek 0,1% apmērā.

"Zinot lielo atbildības nastu un nepieciešamību pēc stabilitātes valstī un pēc skaidras nodokļu sistēmas uzņēmējiem, esmu pārliecināts, ka vienošanās tiks panākta. Domāju, ka vienai partijai pārējām četrām ir jāpiekāpjas. Nevar būt tā, ka viena partija diktē noteikumus. Uzskatām, ka ir pamatojums, lai taisnīgu nekustamo īpašuma nodokli mājoklim izveidotu, lai tas nebūtu plakans. Vēl ir nedēļa laika," LNT sacīja A.Kampars. JL uzskata, ka atšķirīgs nodokļa lielums mājoklim būtu taisnīgs.

TP galīgo lēmumu plāno paziņot trešdien pēc frakcijas sēdes, Diena.lv teica V.A.Krauklis. Viņš teica, ka Finanšu ministrija (FM) vēl nav iedevusi visu papildu informāciju, ko TP prasījusi, un partijai radušās šaubas, vai saņemtais materiāls ir korekts. Proti, pēc šiem datiem sanākot, ka kadastrālā vērtība virs 75 000 latu ir 2000 īpašumiem, taču TP neesot pārliecības, ka tas atbilst patiesībai. Ja atbilst, parādās diskusiju obejkts - šai kategorijai var noteikt citus maksājumu nosacījumus, bet ar izņēmumiem ģimenēm ar bērniem vai dzimtas mājām Pierīgā, piemēram, Jūrmalā, teica V.A.Krauklis.

"Var piemērot papildu maksājumu, bet ne pēc tās formulas, kas tiek piedāvāta," norādīja deputāts.

Tāpat jautājums esot par nodokļa administrēšanu. Ja īpašumu ir tik maz, kā prezentē FM, tad to varot izdarīt, taču, ja daudz, tad, pēc deputāta domām, tas nav tehniski izdarāms. "Tad labāk nemainīt un strādāt pie likuma, kas paredzētu visas situācijas," teica V.A.Krauklis un atsaucās uz šādu pieredzi citās valstīs. Viņš gan atzina, ka tas neiekļautos šajā budžeta paketē.

Pārējiem īpašumiem, proti, tiem, kam kadastrālā vērtība ir zem 75 000 latu, pēc TP domām, jāpiemēro 0,1% likme. Augstāku likmi, pēc V.A.Kraukļa domām, nav pareizi piemērot, jo šajā kategorijā esot daudz īpašumu, kuru īpašniekus nevar uzskatīt par bagātiem. Viņš atzina, ka koalīcijā par šo jautājumu bijuši dažādi viedokļi, un, piemēram, Pilsoniskā savienība izteikusies par labu 100 000 latu robežai. "Varbūt tas arī ir risinājums," teica TP pārstāvis.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTS:

Progresīvais nodoklis būtu pavērsiens nodokļu sistēmā, ja budžeta ieņēmumu apjoms uz tā rēķina būtu ievērojams, bet aprēķini liecina, ka liela efekta nebūs. Ir jāsaprot, ka kadastra vērtība īpašumiem ir rādītājs pēc kura nodokļa likmes sanāk nelielas. Tā nav īpašuma vērtība. 0,1% no kadastra vērtības nozīmē, ka lielākā daļa no mājsaimniecībām maksātu 5 latus, kas jūtamu pienesumu budžetam nedotu.
Ja valdība paļautos uz to, ka ieviešot progresīvo iedzīvotāji ienākuma nodokli to godprātīgi maksās, tas būtu sociāli taisnīgāks veids, kā iekasēt nodokli ar mazākām sociālām sekām.

Banku augstskolas Biznesa un finanšu pētniecības centra direktors Andris Nātriņš intervijā Latvijas radio


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas