Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Turpinoties līdzekļu "apcirpšanai", prokuratūra tulkojamās lietas uz tiesu nodos ar kavēšanos

Turpinoties līdzekļu samazinājumam, prokuratūra tulkojamās lietas uz tiesu nākamgad varētu nodot ar kavēšanos, tādējādi pārkāpjot procesuālos termiņus.

Kā norādīja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks, Kriminālprocesa likums paredz, ka kriminālprocess notiek valsts valodā, tas nozīmē, ka arī visiem dokumentiem ir jābūt iztulkotiem valsts valodā. Pagājušajā gadā šim mērķim bijuši nepieciešami 150 000 latu.

Šogad tulkošanai paredzēti 50 000 latu, taču šie līdzekļi jau ir "tuvu pie beigām", sacīja Vasks.

Krievu valodas tulkošanu nodrošina prokuratūras tulki, taču ar citu svešvalodu tulkošanu var rasties problēmas. Ja nākamgad vēl samazināsies līdzekļi prokuratūrai, tad ir ļoti iespējams, ka neiztulkotu materiālu dēļ lietas, kurās ir dokumenti svešvalodās, piemēram, starptautiskās tiesiskās sadarbības rezultātā iegūti pierādījumi, pārkāpjot normas par procesuālajiem termiņiem, tiesā tiek nodotas ar kavēšanos vai vispār nenonāk tiesā.

Neviens no aptaujātajiem prokuroriem, kuru lietvedībā atrodas tādi kriminālprocesi, kuros nepieciešama šī tulkošana, nevēlējās atklāt, cik nopietna ir šī problēma. Viņi norādīja, ka prokurors nav tiesīgs komentēt saimnieciskus jautājumus.

To, ka finansējuma trūkums var negatīvi ietekmēt atsevišķu kriminālprocesuālo darbību kvalitatīvu un savlaicīgu veikšanu, jau šogad maijā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē brīdināja Ģenerālprokuratūras Darbības analīzes un vadības departamenta virsprokurore Rudīte Āboliņa.

Minētā problēma skarot tieši lietas materiālu tulkošanu dažādās valodās. Piemēram, pērn tulkojumu nodrošināšanai bija nepieciešams trīs reizes vairāk finanšu līdzekļu, nekā ieplānots šogad, kas varētu kavēt ne tikai kriminālprocesuālo darbību kvalitatīvu un savlaicīgu veikšanu, bet arī tiesiskās palīdzības lūgumu izpildi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas