Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Ugunsdrošības uzlabošanai KM no valsts prasa simtiem tūkstošus latu

Pirmdien Ministru kabineta komitejas (MKK) sēdē tika izskatīts Kultūras ministrijas (KM) informatīvais ziņojums par ugunsdrošības stāvokli KM padotības iestādēs un kapitālsabiedrībās un tika nolemts jautājumu par finansējuma piešķiršanu vēl papildus saskaņot ar Finanšu ministriju (FM). Gala lēmums tiks pieņemts valdības sēdē, informēja KM sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule. 

KM publiskotajā informatīvajā ziņojumā norādīts, lai uzlabotu ugunsdrošību KM padotības iestādēs un kapitālsabiedrībās kopā nepieciešami 710 tūkstoši, tajā skaitā, 577 tūkstoši no valsts budžeta līdzekļiem. 

Vislielākie finanšu līdzekļi nepieciešami Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam - 133 tūkstoši latu, Daugavpils mūzikas  vidusskolai - 146 tūkstoši latu, Jaunajam Rīgas teātrim - 106 tūkstoši latu. D. Vizule norādīja, ka ir pāragri runāt par konkrētām summām. "Informatīvajā ziņojumā esam norādījuši nepieciešamās summas katrai iestādei, bet vēl pāragri par tām runāt, jo tās vēl jāsaskaņo ar FM, ņemot vērā budžeta iespējas nākamajos gados,"skaidro D. Vizule.

Vairākos valsts muzejos, arhīvos un kultūras iestādēs ir izveidojusies ugunsdrošības situācija, kas rada risku Nacionālā muzeja krājuma drošībai un arhīvu materiālu saglabāšanai nākamajām paaudzēm. "Kultūras institūcijās trūkst līdzekļu pilnīgai ugunsdrošības situācijas nodrošināšanai atbilstoši normatīvo aktu prasībām, taču, ja nekavējoties netiks novērsti ugunsdrošības prasību pārkāpumi, var tikt apdraudēta pat apmeklētāju drošība, tādējādi kultūras iestādes un kapitālsabiedrības var nākties slēgt, kā rezultātā sabiedrībai nebūs pieejami šo institūciju sniegtie kultūras pakalpojumi," akcentē KM sabiedrisko attiecību speciāliste.

Situācija vērtējama kā ļoti kritiska trijās kultūras institūcijās - Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) un Memoriālo muzeju apvienības struktūrvienībās.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā šā gada maijā beidzies telpu gāzes un aerosola ugunsdzēšanas automātiskās sistēmas garantētais darbības laiks. "Ja sistēma netiks atjaunota, muzejs var tikt slēgts apmeklētājiem," informē D. Vizule.

Viņa arī uzsver, lai nodrošinātu Nacionālā muzeja krājuma saglabāšanu, LNMM ēkā K.Valdemāra ielā jāveic ēkas jumta konstrukcijas pretuguns apstrāde un jānomaina vecā parauga ugunsdzēsības ierīces. Savukārt LNMM izstāžu zālē "Arsenāls" Torņa ielā jāveic ūdens ievada mezgla un hidrantu sistēmas rekonstrukcija, bet Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja ēkā Skārņu ielā jāatjauno gāzes dzēšanas sistēma.

Apsardzes un ugunsdrošības sistēmu uzstādīšana nepieciešama arī Memoriālo muzeju apvienībā esošajām struktūrvienībām: Raiņa un Aspazijas mājai, Jāņa Akuratera muzejam, Raiņa muzejam "Jasmuiža" un Ojāra Vācieša memoriālajam muzejam.

Ugunsdrošības situācijas problēmas identificētas arī citās kultūras institūcijās un izglītības iestādēs. Ugunsdrošības uzlabojumi jāveic Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, Turaidas muzejrezervātā, Rakstniecības un mūzikas muzejā, Jaunajā Rīgas teātrī, Valsts arhīvu ģenerāldirekcijā, Latvijas Kultūras akadēmijā, Eduarda Smiļģa Teātra muzejā, Latvijas Kultūras koledžā, Latvijas Mākslas akadēmijā, Daugavpils mūzikas vidusskolā, Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskolā, Ventspils mūzikas vidusskolā, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā, valsts aģentūrā "Kultūras informācijas sistēmas" un Rīgas cirkā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas