Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ugunsgrēks Brasas cietumā nodara uzņēmējam lielus zaudējumus

Paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks Brasas cietumā, kas galvenokārt skāris šūšanas cehu un sanitārās telpas, patlaban ir pilnībā likvidēts. Šūšanas uzņēmuma SRC Brasa valdes loceklis Kristians Brēdermanis postījumus Dienai raksturo kā "dramatiskus".

Ugunsgrēks sestdien ap pulksten 11 rītā sācies pie smēķētavas, kad pa logu bijusi izmesta cigarete vai degošs papīrs. Pagaidām nav noskaidrots, vai tā bijusi neuzmanība vai ļaunprātīga rīcība. Jumts bijis pārklāts ar ondulainu — «tas ir slikti degošs materiāls, bet pie noteiktas temperatūras ātri uzliesmo», saka I.Vetere. Uguns strauji izplatījusies pa trijiem stāviem.

Degusi trīsstāvu ēka, kurā ir dzīvojamais korpuss, kā arī divstāvu ēka, kurā ir šūšanas cehs un sanitārā telpa — tajā iebrucis jumts. Kopējā ugunsgrēka platība ir 800 kvadrātmetru.

Cilvēki ugunsgrēkā nav cietuši. Pēc ugunsgrēka sākšanās ieslodzītie no degošā korpusa tika evakuēti un izvietoti citos korpusos. Ieslodzītajiem izbēgšanas iespēju nav bijis.

Kā stāsta K.Brēdermanis, visstiprāk nopostītas trikotāža ceha telpas trešajā stāvā - tās, visdrīzāk, nāksies nojaukt. Gājušas bojā arī iekārtas, katra uzņēmumam izmaksājusi ap 10 000 Ls. Tās, atšķirībā no otrajā stāvā izvietotajām iekārtām, nav bijušas apdrošinātas. "Otrajā stāvā līdz ceļiem ir ūdens, taču mašīnas tur, iespējams, varēs atjaunot," cer K.Brēdermanis.

Patlaban galvenās uzņēmuma ražošanas jaudas pāceltas uz Iļģuciema cietumu. Visdrīzāk, ražošanu Brasas cietumā varēs atjaunot citā ēkā, kuru agrāk grasījās likvidēt. Aplēst zaudējumus un rast risinājumu K.Brēdermanis cer pirmdien plānotajā tikšanās laikā ar Ieslodzījuma vietu pārvaldes vadību.


Jau ziņots, ka Brasas cietums ir nākamais aiz Jelgavas Pārlielupes cietuma, kuru pēc tieslietu ministra Gaida Bērziņa (TB/LNNK) ierosinātās Ieslodzījuma vietu infrastruktūras attīstības koncepcijas paredzēts slēgt un zemi atsavināt. Pirms pāris nedēļām Brasas cietums, kurā mitinās ap 400 notiesāto, sācis uzņemt ieslodzītos no Pārlielupes cietuma tā likvidācijas ietvaros. Kopumā plānots, ka Latvijā no 15 cietumiem līdz 2019.gadam paliks astoņi.

Dienai ceturtdien apmeklējot Brasas cietumu, tā priekšnieka p.i. Ainārs Leitāns sacīja, ka par TM plāniem oficiāli nav informēts un par gaidāmajām pārmaiņām uzzinājis no medijiem. Par tām viņš ir neizpratnē un izsaka bažas par darbinieku nākotni: «Šajā jomā strādājošie nav īsti pārliecināti, ka viņi būs pieprasīti kur citur.»

Cietumā ierīkotajā šūšanas darbnīcā, kuras telpas šodien degušas, tika nodarbināti ap 130 ieslodzīto. Uzņēmuma SRC Brasa valdes loceklis Kristians Brēdermanis iepriekš uzsvēra, ka nav pārliecināts par valsts turpmāko atbalstu pēc cietuma iespējamās slēgšanas — viņš ieguldījis telpu aprīkojumā un ieslodzīto apmācībā ievērojamus līdzekļus.


G.Bērziņš, sestdienas pēcpusdienā iepazinies ar ugunsgrēka nodarītajiem postījumiem, Dienai norādīja, ka esošā infrastruktūra ''ir novecojusi, tā ir bumba ar laika degli". Pēc viņa teiktā, ugunsgrēks ir stimuls valdībai aktīvi darboties, akceptējot koncepciju.

"Svarīgi ir atjaunot medpunktu un saprast, kā mēs varam līdzēt komersantam," pauž G.Bērziņš un piebilst - svarīgi, lai uzņēmums turpinātu darbību cietuma ēkās. Ministrs paredz, ka ražotnes atjaunošanai būs jāpieprasa papildu līdzekļi no valdības. Tiesa, ņemot vērā gaidāmo cietuma likvidāciju, ilglaicīgus ieguldījumus tajā neveiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas