Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Urbanovičs: ir cerība, ka pēc vēlēšanām koalīcijai izdosies nostrādāt visus četrus gadus

Sociāldemokrātiskās partijas Saskaņa valdes priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs savā uzrunā sestdien notiekošajā kongresā klātesošajiem pauda viedokli, ka "lielās tīrīšanas laiks Latvijas politikā tuvojas", kā arī dalījās savā versijā, kā valsti izvest no krīzes. Kongresa beigās _Saskaņas _līderis izteica cerību, ka pirmo reizi pēc gaidāmajām Saeimas vēlēšanām var būt situācija, kad izveidotā koalīcija nostrādā visus četrus gadus.

Partijas Saskaņa kongress pieņēma lēmumu, kurā uzdeva valdei organizēt partijas piedalīšanos 10.Saeimas vēlēšanās apvienības Saskaņas centrs (SC) sastāvā, kā arī sagatavot SC valdības deklarācijas projektu. J.Urbanovičs paziņoja par apņemšanos to sagatavot līdz jūnijam.

Tāpat kongress uzdeva valdei informēt Eiropas Sociāldemokrātiskās partijas vadību par Sociāldemokrātiskās partijas Saskaņa dibināšanu. Latviju šajā Eiropas organizācijā jau pārstāv LSDSP.

Noslēdzot kongresu, J.Urbanovičs arī informēja, ka tiks veidots SC sponsoru klubs, par kura biedru varēs kļūt ikviens uzņēmējs, kas būs ziedojis SC. Šī kluba biedri varēs pulcēties kopā un aicināt pie sevis no SC ievēlētos deputātus un ministrus. "Tā ir atbilde tiem, kas mēģina saaudzēt kopā politiku un biznesu," teica J.Urbanovičs.

Uz J.Urbanoviča vadītās Tautas Saskaņas partijas, Sergeja Dolgopolova Jaunā centra un Egīla Rutkovska Sociāldemokrātiskās partijas bāzes izveidota Sociāldemokrātiskā partija Saskaņa, kas kopā ar Latvijas Sociālistisko partiju un Daugavpils pilsētas partiju veido apvienību Saskaņas centrs. Kongresā piedalījās Latvijas Sociālistiskās partijas priekšsēdētājs Alfrēds Rubiks. SC līderis Nils Ušakovs ieradās ar nelielu nokavēšanos, kam par iemeslu varētu būt sestdien notiekošā talka, jo viņš bija tērpies darba drēbes.

Ja iepriekšējā SC kongresā Ainārs Šlesers sēdēja prezidijā līdzās N.Ušakovam, tad šoreiz LPP/LC līderis nebija pat kongresa viesu vidū. A.Šlesera pārstāvis Edgars Vaikulis Dienai nevarēja pateikt, kāpēc politiķis nepiedalījās kongresā, taču uz jautājumu, kāpēc viņš nebija arī Rīgas domes talcinieku vidū, E.Vaikulis atbildēja, ka A.Šleseram bija vairāki iekavēti darbi, kas radās saistībā ar novēlotu atgriešanos no Briseles. Dienai zināms, ka viņš, lai nokļūtu Latvijā, vulkāna pelnu mākoņa dēļ brauca ar visiem iespējamiem transporta līdzekļiem – bija paguvis lidot ar lidmašīnu, prāmi, vilcienu un automašīnu, tai skaitā viņš izmantoja taksometru. Gan E.Vaikulis, gan LPP/LC Rīgas domes deputāti talkā ir piedalījušies.

Pēdējā laikā neviena partija uz kongresu nav pulcējusi tik daudz biedru kā jaundibinātā partija Saskaņa. Kongress notika Kongresu nama Lielajā zālē, kas bija pārpildīta. Kā liecina Kongresu nama informācija, kopumā Lielajā zālē ir vairāk nekā 1100 vietas.

Savā uzrunā kongresā J.Urbanovičs minēja, ka Saskaņas kongress notiek dienā, kad visā valstī tiek rīkota lielā sestdienas talka. Viņam esot žēl, ka politikā nav tāda pasākuma, kas ļautu vienā dienā iztīrīt valsti no tiem atkritumiem, kas gada laikā sakrājušies. "Patiesībā situācija Latvijas politikā ir daudz sliktāka nekā mežos un valsts nomalēs. Politiskajā vidē sakopšana nav notikusi jau divdesmit gadus," klāstīja J.Urbanovičs un prognozēja, ka lielās tīrīšanas laiks Latvijas politikā tuvojas. "Domāju, ka tieši mēs būsim tie, kam liktenis būs lēmis ķerties pie šā ārkārtīgi grūtā, taču vienlaikus cēlā darba," teica J.Urbanovičs.

Tāpat runā J.Urbanovičs izteica priekšlikumus, kā Latviju izvest no krīzes, kurā valsti ir ieveduši pie varas esošie.

Viņš vēstīja: Sociāldemokrātiskā partija Saskaņa iestājas par progresīvā nodokļa ieviešanu nekustamajam īpašumam, progresīvā nodokļa ienākumu ieviešanu juridiskajām personām, bagātības nodokļa ieviešanu fiziskajām personām, akcīzes nodokļa piemērošanu luksus klases precēm, pakāpenisku un mērķtiecīgu ienākuma nodokļa samazināšanu fiziskajām personām, maksātnespējas procedūras atvieglošanu vienkāršajiem iedzīvotājiem, kas viņiem ļaus nemaksāt par banku nemākulīgo politiku trekno gadu laikā un sākt jaunu dzīvi.

Partija kategoriski iestājas pret pensiju samazināšanu un atbilstoši sociālā nodokļa likmes samazināšanu, turpmāku pievienotās vērtības nodokļa paaugstināšanu un ienākuma nodokļa pamatlikmes paaugstināšanu juridiskajām personām.

Lai samazinātu ēnu ekonomikas apjomu un būtiski paaugstinātu ienākumus no nodokļiem, pēc J.Urbanoviča domām, ir jāveic šādi pasākumi: jāpierāda sabiedrībai, ka nodokļu ieņēmumi netiek izzagti, nodokļu nemaksāšana jāpieskaita smagiem noziedzīgiem nodarījumiem, jāpierāda, ka valsts rīcībā ir pietiekams represīvs spēks, kas garantē, ka sods par nodokļu nemaksāšanu ir neizbēgams, jāpierāda, ka valsts nevajā tos, kas brīvprātīgi ir mainījuši savu attieksmi pret nodokļu maksāšanu, jāievieš nulles deklarācijas.

Runas noslēgumā J.Urbanovičs vēlreiz uzsvēra, ka SC nepieļaus pensiju un sociālo garantiju samazināšanu, kā arī norādīja, ka SC ir vienīgā politiskā apvienība Latvijā, kas var dot Latvijas un Krievijas ekonomiskajām attiecībām jaunu elpu.

Pēc līderu runām kongresa dalībniekus uzrunāja arī Ēnu Ministru kabinetam nominētie ministru kandidāti, vairāki no viņiem uzstājās krievu valodā. Uzrunas teica, piemēram, Vineta Sprugaine, Vadims Jerošenko, Armands Strazds, Māris Skudra, Guntars Ķirķis.

Kongresa moto ir: par cilvēka cienīgu dzīvi ikvienam. Tajā piedalījās 1025 delegāti.

Saskaņa reģistrēta 10.februārī. Saskaņas valdes priekšsēdētājs ir J.Urbanovičs, vietnieki – Sergejs Dolgopolovs un E.Rutkovskis. E.Rutkovkis prognozēja, ka no politiskās skatuves sāks pazust mazskaitlīgas partijas. "Mēs neuztveram Latviju kā uzņēmumu, bet gan uztveram Latviju kā ģimeni," teica E.Rutkovskis.

Jauniešu organizācija Patrioti.lv, kas pirms kongresa sagaidīja visus tā apmeklētājus, pēc tam visiem, kas nāca ārā no Kongresu nama, dalīja balons. Vēlāk desmitiem balonu visi reizē tika palaisti gaisā.

(pievienotas pirmās četras rindkopas, kā arī pirmā rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Jāņa Urbanoviča uzruna (īsā versija)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas