Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ušakovs: LPP/LC ir koalīcijas stabilitātes garants domē

LPP/LC pārstāvju profesionalitāte un kompetence, vadot domes komitejas, ir viens no Rīgas domes koalīcijas stabilitātes garantiem kā pašlaik, tā arī turpmāk, pēc tikšanās ar Aināru Šleseru un Edgaru Jaunupu paziņojis Rīgas mērs.

“Tāpat bija interesanti iepazīties ar Edgara Jaunupa teikto par partijas Jaunais laiks daudzpusīgo sadarbības pieredzi ar atsevišķiem politiķiem. Apspriedām arī tēmu par Rīgas domes koalīcijas un opozīcijas nepietiekamu sadarbību un iespējamiem šīs problēmas risinājumiem,” par sarunu rezultātiem turpina N.Ušakovs.
Saskaņas centra pārstāvja N.Ušakova uzdevums esot rūpēties “par pilnvērtīgu, stabilu galvaspilsētas pašvaldības darbu”, kas tikšot nodrošināta.

Jaunups: Šlesers ir kā dators bez cietā diska; neatklāj piedāvājuma pastnieku vārdus

Rīgas domes Jaunā laika frakcijas vadītājs Edgars Jaunups apsolījis nenosaukt to cilvēku vārdus, kas viņam izteikuši piedāvājumu - apmaiņā pret sadarbību valdībā varētu piedāvāt Vienotībai Rīgas mēra amatu.

E.Jaunups atšķirībā no Aināra Šlesera gan atcerējās, ka abi ir sasveicinājušies. Taču E.Jaunups arī Dienai atkārtoja jau iepriekš ziņu aģentūrām vēstīto, ka augusta beigās nepārprotami ar A.Šleseru saistīti cilvēki viņam teikuši, ka apmaiņā pret sadarbību valdībā varētu piedāvāt Vienotībai Rīgas mēra amatu. Piedāvājums izteikts konkrēti E.Jaunupam, kurš pēc tam par to informējis partijas vadību. Vēlāk politiskajos kuluāros viņš vairākkārt dzirdējis šādu versiju.

Pat, ja A.Šlesers no tā tagad nenorobežotos, E.Jaunups uzskata, ka ar A.Šleseru nav iespējams strādāt kopā ilgtermiņā, jo viņa sadarbības principi mainās, tiklīdz mainās personīgās ambīcijas: «Šlesers ir kā dators bez cietā diska. Viņam nav operatīvās atmiņas.»

E.Jaunups arī norādīja, ka A.Šlesers ir zaudējis interesei par darbu domē, lai gan ieņem tajā augstu amatu.

Šlesers: Jaunupam nevar uzticēt pat tēva auto, kur nu vēl Rīgas mēra amatu

Edgaram Jaunupam nevar uzticēt pat tēva automašīnu, kur nu vēl Rīgas mēra amatu, Dienai sacīja LPP/LC līderis, Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers. Viņš ar E.Jaunupu jau vairāk nekā gadu neesot runājis un pat nesveicinoties. A.Šlesers arī neesot pilnvarojis nevienu runāt ar E.Jaunupu par varbūtējām izmaiņām Rīgas domē pēc Saeimas vēlēšanām.

«Viņš pēc būtības ir melis un intrigants. Jaunups — mērs. Trakāk jau vairs nevarētu būt,» sacīja A.Šlesers. Viņš uzsvēra, ka LPP/LC ir labas attiecības ar Saskaņas centru, abi politiskie spēki domē esot sastrādājušies un šī sadarbība turpināšoties arī pēc vēlēšanām, neatkarīgi no tā, kas veidos valdību. «Neviens no Vienotības nebūs mērs,» uzsvēra A.Šlesers, atbildot uz vaicāto, vai apmaiņā pret sadarbību valdībā nevarētu abi politiskie spēki strādāt kopā arī Rīgas domē.

Uz jautājumu, vai tiešām A.Šlesers ir pārliecināts, ka neviens no viņam tuvu stāvošiem cilvēkiem nav neoficiāli runājis ar Vienotības cilvēkiem, A.Šlesers atbildēja: «Rīgas domē ir tikai divi cilvēki, kuri ir pilnvaroti kaut ko runāt — Šlesers un Andris Ameriks. Es kategoriski izslēdzu to.»

LPP/LC Rīgas domes frakcijas vadītājs Andris Ameriks Dienai teica, ka «karstie prāti ir jānomierina un jāstrādā tālāk», jo neesot pat domas neko gāzt — viņam kā frakcijas vadītājam nekas tāds neesot zināms. Uz norādi, ka tāda informācija nevar rasties tukšā vietā, A.Ameriks atbildēja: «Intrigas ir bijušas vienmēr. Esmu domē jau trešo sasaukumu un zinu to. Uz ielas satiekot, jau visu ko var stāstīt. Es arī varu teikt, ka pa vakariem spēlēju hokeju, lai gan to nespēlēju.»

Uz jautājumu, vai apvienība Par labu Latviju! varētu būt vienā valdībā ar Vienotību, A.Šlesers atbildēja apstiprinoši, bet tas nenozīmējot, ka varētu notikt ietekmes pārdale arī Rīgas domē. A.Šlesers joprojām ir pārliecināts, ka būs nākamais valdības vadītājs un tad aicināšot savā valdībā arī Vienotību, taču ne jau E.Jaunups, bet gan Solvita Āboltiņa un Valdis Dombrovskis būšot tie cilvēki, ar kuriem LPP/LC līderis ir gatavs runāt.

Kad Diena A.Šleseram norādīja, ka reitingi liecina par Vienotības iespējām iegūt lielāku vietu skaitu 10.Saeimā, A.Šlesers atbildēja: «Viņi nebūs uzvarētāji un tāpēc jau arī rodas šādas intrigas.» A.Šlesers apgalvoja, ka cer uz iespēju iegūt ievērojamu ietekmi 10. Saeimā.

Šlesers JL piedāvājis gāzt Ušakovu, mēra krēslu solot Jaunupam

Rīgas vicemērs un Par labu Latviju! (PLL) premjera amata kandidāts Ainārs Šlesers piedāvājis "Jaunā laika" Rīgas domes (RD) frakcijas vadītājam Edgaram Jaunupam pēc 10.Saeimas vēlēšanām iegūt Rīgas mēra krēslu, ziņo BNS.

Apmaiņā pret šādu variantu prasīts "Vienotības" atbalsts PLL valdības veidošanas procesā pēc vēlēšanām.

Jaunups pastāstīja, ka pie viņa vērsušies PLL pārstāvoši cilvēki, piedāvājot apsvērt šādu iespēju pēc vēlēšanām Rīgas mēra amatā nomainīt Nilu Ušakovu (SC), pretī prasot tiešu "Vienotības" atbalstu Šleseram nākamās valdības veidošanā.

Jaunups noraidījis "jebkādas varbūtības par politisko lēmumu pieņemšanu, izejot no tā, ka piedāvāts kāds labums vai amats", un atteicis šādam piedāvājumam.

"Tā metode principā ir jūrmalgeitas stilā - ieinteresēt cilvēku, piedāvājot konkrētu labumu, šajā gadījumā amatu, lai politiskajā procesā vēlāk, veidojot valdību, gūtu politisko atbalstu savu mērķu īstenošanai," klāstīja "Jaunā laika" RD frakcijas vadītājs, norādot, ka pērn noraidījis piedāvājumu pēc pašvaldību vēlēšanām atbalstīt Šleseru kā mēru un kļūt par vienu no viņa vietniekiem kopā ar Nilu Ušakovu.

Jaunups uzsvēra - SC ir tik liels krēslu skaita pārsvars Rīgas domē - 26 no 60, ka Rīgas mēra postenim bez jautājumiem jāpaliek SC rokās.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) šodien ir plānojis tikties gan ar Edgaru Jaunupu (JL), gan Aināru Šleseru (LPP/LC). N.Ušakovs Dienai sacīja, ka tikai pēc tam varēšot komentēt izskanējušās ziņas par iespējamo varas maiņu Rīgas domē.

Ir jāatgādina, ka pēc A.Šlesera iesaistīšanās Saeimas vēlēšanu kampaņā N.Ušakovs gan vairāk ir redzēts kopā ar domes Pilsētas īpašuma komitejas vadītāju Andri Ameriku (LPP/LC), nekā ar A.Šleseru.

Jaunups minēja, ka nav pamata apšaubīt izteiktā piedāvājumu patiesumu, jo pašreizējā "Šlesera politiskā situācija ir neapskaužama, ņemot vērā viņa pārstāvētās apvienības destruktīvo politiku". Tā veidojusies jau iepriekš, LPP/LC nepaliekot valdības darbā pēc Ivara Godmaņa vadītās valdības demisijas, kā arī Tautas partijai šopavasar aizejot no Valda Dombrovska valdības.

"Lai izvairītos no iespējamas totālas politiskās izolācijas, šādu personisku vienošanos, piedāvājumu izteikšana un tirgošanās, iespējams, ir vienīgais veids, kā viņš redz iespēju no tās izrauties," sacīja Jaunups, piebilstot, ka iepriekšējā pieredze politikā pierāda, cik bīstami kaut ko politikā darīt kopā ar Šleseru, jo pie laba gala neviena koalīcija sadarbībā ar viņu nav novedusi.

Uz jautājumu, vai "Vienotības" viedoklis un gaitas, kas ir krasi pretējas PLL redzējumam, nozīmē arī iespējamas izmaiņas Rīgas domes sastāvā, Jaunups atbildēja, ka tas atkarīgs no gūto balsu skaita un situācijas jaunās koalīcijas veidošanas procesā pēc vēlēšanām.

Viņš paskaidroja, ka koalīcijas veidošanas gaitā "Vienotība" priekšroku dos esošajiem koalīcijas partneriem Zaļo un zemnieku savienībai un "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, taču noteikti nevarot izslēgt sadarbību arī ar "Saskaņu". Tādā gadījumā gan jāvienojas par kopīgiem principiem - atbalstu Valdim Dombrovskim kā premjeram, valdības deklarācijas saturu un uzdevumiem attiecībā uz fiskālo politiku.

Pēc Jaunupa domām, "Saskaņas" pirmsvēlēšanu lozungi gan mazliet ož pēc "mega populisma, it kā būtu apstākļi, ka krīze nebūtu bijusi".

Līdz ar to, veidojoties sadarbībai ar "Saskaņu", nevarot izslēgt lielas izmaiņas arī Rīgas domes deputātu struktūrā, "Vienotības" frakcijām "Jaunais laiks" un "Pilsoniskā savienība" veidojot ciešāku sadarbību ar SC.

Pēc Jaunupa domām, RD vispār varētu iztikt bez koalīcijas, tā būtu nepieciešama tikai mēra ievēlēšanai.

Viņaprāt, domes komiteju vadība būtu jānodod visām domē ievēlētajām partijām, kas arī SC kā vadošajai partijai būtu liels ieguvums, jo pierādītu tās spēju cieši sadarboties ar vairākām latviešu partijām, kā arī pierādītu, ka SC var piedāvāt reālu iespēju strādāt opozīcijas partijām, kā arī samazinātu iespējamus saspīlējumus starp esošajām domes vadības partijām un nākamo valdību, jo daudzi jautājumi valdībai un Rīgas domei ir risināmi kopīgi.

Rīgas dome pašreizējā sastāvā darbu sāka pagājušā gada 1.jūlijā. Rīgas domē pēc pašvaldību vēlēšanām iekļuvušas četras partijas: visvairāk - 26 - vietu jaunajā domes sastāvā ir "Saskaņas centram", "Pilsoniskajai savienībai" - 14 vietas, LPP/LC - 12, bet "Jaunajam laikam" - astoņas.

(papildināta ar Nila Ušakova teikto)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas