Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Ušakovs: Neatbalstīt Ziemeļblāzmas un VEF rekonstrukciju bija politisks lēmums

Kultūras ministrijas (KM) lēmums neatbalstīt Rīgas Domes (RD) iniciēto VEF kultūras pils un kultūras nama "Ziemeļblāzma" rekonstrukciju bija politisks lēmums, jo valdība un RD viena otrai atrodas opozīcijā, pauda Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņas Centrs).

Par spīti KM negatīvajam lēmumam, N. Ušakovs piektdien iepazīstināja kultūras ministri Sarmīti Ēlerti (Vienotība) ar kultūras nama "Ziemeļblāzma" stāvokli un stāstīja, ka nepieciešams rast finansējumu tā rekonstrukcijai līdz 2014.gadam, kad Rīga kļūs par Eiropas galvaspilsētu. Abas puses gan par konkrētu risinājumu nevienojās.

Kultūras namu "Ziemeļblāzma" Ēlerte nosauca par unikālu vēstures un kultūras pieminekli, kura restaurācija ir nepieciešama. Ministre solīja domāt, kā varētu piesaistīt naudu šim projektam, un, iespējams, tiks rasts kāds risinājums, tomēr Ēlerte nevarēja solīja, ka tas izdosies. "KM nešaubās, ka "Ziemeļblāzma" būtu jāatjauno, bet ir jāatrod nauda," uzsvēra ministre.

Jau ziņots,ka  pašvaldība bija iesniegusi Kultūras ministrijā projektu, pretendējot uz ES fondu finansējumu, tomēr finansējumu nepiešķīra. 

Kultūras ministre atkārtoti ir izteikusi nožēlu, ka nedz VEF kultūras pils, nedz arī "Ziemeļblāzma" nav saņēmusi ES struktūrfondu līdzekļus to atjaunošanai.

"No sirds nožēloju, ka projekta pieteikums bija sagatavots tā, ka tam nebija iespējams kvalificēties konkursam. Abi projekti ir noraidīti viena un tā paša iemesla dēļ, proti, nav izpildīta prasība iesniegt spēkā esošu kultūras nama darbības stratēģiju vismaz pieciem turpmākajiem gadiem pēc projekta īstenošanas pabeigšanas," norādīja S. Ēlerte. 

"Ziemeļblāzmas" projekta kopējās izmaksas ir 9,6 miljoni latu, un RD no šā gada budžeta projektam ir piešķīrusi 2,8 miljonus latu. Nauda projektam no pašvaldības budžeta tiks veltīta arī nākamos gadus un projekts tiks īstenots ar vai bez KM līdzdalības, uzsver N. Ušakovs.  

Rekonstrukcijas rezultātā "Ziemeļblāzmā" paredzēts izveidot amatieru kolektīvu nodarbību telpas, deju kolektīva mēģinājumu zāli, ierīkot kinozāli, daudzfunkcionālu kultūras centru, zāles pasākumu rīkošanai (īpaši 2014.gadā), saglabāt esošo bibliotēku, apgūt pils parka teritoriju brīvdabas pasākumu rīkošanai, kā arī ēku paredzēts pielāgot cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas