Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Uz Gruziju sūta novērotājus, vai būs miera operācija, nav skaidrs

Latvija ir pieteikusi divus militāros novērotājus nosūtīšanai Eiropas drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) misijā uz Gruziju. Kā _Dienu _informēja Ārlietu ministrijas preses centrā, informācija par šīm personām ir iesniegta EDSO un tā izvērtēs, kad šie novērotāji būs nepieciešami. Šobrīd vēl nav zināms, kad un uz cik ilgu laiku Latvijas pārstāvji dosies uz Gruziju, jo par šo jautājumu vēl jālemj valdībai.

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) preses virsnieks Uldis Davidovs Dienai skaidroja, ka militārie novērotāji nav tas pats, kas miera uzturētāji. Kaut arī uz Gruziju plānots sūtīt NBS karavīrus, tiem nebūs militārā ekipējuma. Kā stāstīja, U.Davidovs izvēlētajiem cilvēkiem jau ir pieredze novērotāju uzdevumu veikšanā, Gruzijā viņi vērtēs konflikta militāro pusi un ziņos par situāciju.

Arī Preses virsnieks Normunds Stafeckis Dienai skaidroja, ka mandātu par miera uzturēšanas operācijas uzsākšanu kādā konflikta reģionā var dot Apvienoto Nāciju organizācija (ANO), Ziemeļatlantijas alianse (NATO) un Eiropas Savienība. Miera uzturēšanas operācija nozīmē bruņutehnikas un bruņoto karavīru klātbūtni. Savukārt EDSO misiju mērķis ir pamiera ievērošanas novērošana un iespējamo konfliktu novēršana.

Kā iepriekš informēja prezidenta Preses dienests, otrdien Valsts prezidents Valdis Zatlers ar Lietuvas kolēģi Valdu Adamku bija vienisprātis, ka “ir jānomaina neveiksmi piedzīvojušos miera uzturētājus no Krievijas ar starptautisku misiju”. Arī Igaunija iepriekš paziņoja par gatavību savus miera uzturēšanas spēkus nosūtīt uz Gruziju.

Taču starptautiskā militārā iesaiste konflikta noregulēšanā šobrīd netiek plānota. Pirmdien notikušajā NATO ārlietu ministru sanāksmē miera uzturēšanas misijas jautājums nav pārrunāts. ES ārlietu ministri pagaidām vienojās par humānās palīdzības sniegšanu un novērotāju nosūtīšanas nepieciešamību. Arī ANO Drošības padome trešdien vēl nevarēja vienoties par kopīgu rezolūciju Gruzijas jautājumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas