Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Uz slimnīcu būs jādodas ar biezāku maciņu

bet ko no šīm summām slimnīca varēs piedzīt no pacientes, kurai ir 150 latu pensija vai alga, ja vecās cenas daudzi nevarēja samaksāt? — nosaka mediķe, rādot slimnīcas nodaļā izlīmēto jauno cenrādi, kas spēkā būs no svētdienas. Mediķi apstaigā visas palātas, informēdami pacientus, ka par uzturēšanos slimnīcā (no otrās dienas) būs jāmaksā 12 latu līdzšinējo trīs vai piecu vietā, ka par operācijām būs jāmaksā 30 latu, ka valsts mazākā apjomā kompensēs zāļu iegādi.

Veselības ministrs Ivars Eglītis (TP) Dienai jau iepriekš norādīja: pacientu iemaksu celšana būs "daļēji tā finanšu deficīta kompensēšana, kas ir iecirsts veselības aprūpes budžetā". Izdošoties segt daļu no izdevumiem — 26 miljonus, kas līdz ar budžeta samazinājumu pērnā gada nogalē par 44,6 miljoniem latu, apkures tarifu pieaugumu, kā arī PVN palielinājumu medikamentiem un medicīnas precēm veidojot 100 miljonus latu.

No 1.marta pacientiem veselības aprūpe kļūs krietni dārgāka

Ambulatorajā aprūpē pacientu iemaksas netiks celtas tik daudz kā stacionārajā aprūpē — par izmeklējumu pie speciālista būs jāmaksā pieci lati divu vietā. Vizīte pie ģimenes ārsta maksās latu 50 santīmu vietā. Tiesa, vienā ārstēšanās reizē slimnīcā pacientam nav jāmaksā vairāk kā 250 latu. Pacienta iemaksas kopsumma par ambulatorajiem un stacionārajiem pakalpojumiem kalendārajā gadā nevar būt lielāka par 400 latiem. Pilnībā no pacientu iemaksām atbrīvoti bērni, grūtnieces, psihiski slimās personas (u.c. līdzšinējās atbrīvoto kategorijas), kā arī līdz ar jaunajām izmaiņām — I grupas invalīdi.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā par ķirurģiskajām operācijām pacientiem būs jāmaksā 30 latu, trūcīgajiem — 15 latu. Madonas slimnīca savukārt apsver iespēju, ka atsevišķos gadījumos no pacientiem varētu neiekasēt maksu par operāciju. "Ja tas ir dzīvības un nāves jautājums — neatliekama operācija, un cilvēkam ir grūtības samaksāt, vai var runāt par naudu," saka Astrīda Svilāne, slimnīcas medicīniskā direktore.

Pacientam arī vairāk būs jāpiemaksā valsts kompensējamiem medikamentiem, atsevišķām diagnožu grupām valstij samazinot kompensācijas apmēru no 90 uz 75% un no 75 uz 50%. Tā Veselības ministrija plāno ietaupīt 8,8 miljonus latu.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ PACIENTI:

Laimonis (42) no Madonas rajona pēdējos divus gadus traktoru nomainījis pret kruķiem. 11.marts viņam būs liela diena — paredzēta kreisās gūžas locītavas operācija, kas dod cerības, ka viņš atkal varēs strādāt un pelnīt savai piecu bērnu ģimenei. "Cik esmu dzirdējis par tiem, kuriem ir operēts, viņi gaisā gandrīz lec," smaida Laimonis. Vienīgā bēda — nav atrasta nauda, lai apmaksātu uzturēšanos slimnīcā pēc operācijas — divas nedēļas viņam izmaksās 84 latus. Laimonis, kurš saņem vien invaliditātes pensiju 88 latus, rāda dokumentu, kas apliecina trūcīgās personas statusu: "Ar šitādu lapu man agrāk bija slimnīca bez maksas." Martā par uzturēšanos slimnīcā trūcīgajām personām būs jāmaksā puse no līdzmaksājuma — seši lati par dienu.

Marina Korņeva (40) strādā gaterī Krāslavā. Viņa priecājas, ka mediķu palīdzība bieži nav jāmeklē, ģimenes ārstu viņa apmeklē pāris reižu gadā. Līdz ar to maksājusi vien apmēram latu gadā, no marta būtu jāmaksā divi lati, ja tikpat bieži apmeklētu ģimenes ārstu. "Es, paldies Dievam, tik bieži neslimoju, tāpēc pacienta iemaksas palielināšanās pie ģimenes ārsta mani tik ļoti nesatrauc," viņa saka un piebilst — lats nav tik liela summa. Kalniešu pagastā sava ģimenes ārsta nav, tikai feldšeru punkts, uz kuru divreiz mēnesī brauc ārste no Krāslavas. Marina ir vairāk noraizējusies par to, ja nu pēkšņi nākas ārstēties slimnīcā vai nepieciešama operācija — viņai būtu jāmēģina tad ņemt kredītu, jo samaksāt 12 latu par dienu un vēl 30 latu par operāciju neesot reāli.

Šāgada sākumā Valda (48) dzīve sagriezās kājām gaisā — viņš uzzināja, ka sirgst ar ļaundabīgo audzēju. Tagad viņš jau trešo nedēļu uzturas staru un ķīmijterapijas nodaļā. "Cīnos ar metastāzi, kas traucē galvas asinsritei," saka Valdis. Ārstēšanās varētu ilgt vēl apmēram divas nedēļas, aptuveni pēc mēneša gaidāma ķīmijterapija, turpināsies izmeklējumi. Ja šobrīd par uzturēšanos slimnīcā viņam jāmaksā lats par dienu, tad no 1.marta tie jau būs pieci lati. Arī izmeklējumi, ko veic, kamēr ārstējas stacionārā, onkoloģiskajiem pacientiem vairs nebūs bez maksas, cenrādī tie norādīti robežās no 10 līdz 30 latiem. "Nu neesmu es tagad pavisam bez naudas, man laimējies, ka nav parādu. Bet es tiešām nesaprotu, kāpēc valsts nevar apmaksāt vēža ārstēšanu?" viņš jautā.

Pensionārei Poļinai no Daugavpils, kura sirgst ar sirds un asinsvadu slimību, ir paveicies — viņa šodien atstās slimnīcu. Līdz ar to ārstējusies par vecajām cenām — operācija bija bez maksas, par divām slimnīcā pavadītām dienām jāmaksā vien 10 latu. Ja operācija būtu nākamnedēļ, cenas būtu pavisam citas — Ls 30 par operāciju, savukārt par abām dienām — Ls 24. Ja līdz šim Poļina līdzmaksājumā par valsts kompensējamām zālēm maksāja Ls 28, tad no 1.marta šī summa būs vismaz par 10 latiem lielāka. "Kopš man bija infarkts, es zāles lietoju jau divus gadus. Manuprāt, jau tagad par zālēm es maksāju ļoti lielu summu," viņa saka un piebilst — pensija ir 153 latus liela.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas