Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Uzņēmējs apsūdz rasismā; amatpersona: teikums izrauts no konteksta

Nigēriešu izcelmes britu uzņēmēju Kelelči Kenediju Okorī (Kelelchi Kennedy Okorie), kurš ir īpašnieks divu zīmolu elektroniskajām cigaretēm, esot aizvainojis Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietnieka Jura Bunduļa izteikums VM sanāksmē par elektroniskajām cigaretēm, kur pēc K.Okorī atstāstītā, J.Bundulis viņam esot teicis: «Tu neesi džungļos!»

«Es nespēju noticēt tam, ko es dzirdēju. Visi bija šokā. Es ļoti skaidri saprotu, ka šāda rasistiska piezīme ir nepieņemama no jebkura cilvēka, bet man nekad neienāktu prātā, ka tādu var izteikt cilvēks šādā amatā. Viņš uzreiz atvainojās, taču es nevarēju to pieņemt,» paziņojumā, kas izsūtīts medijiem, norāda K.Okorī.

Vēlāk J.Bundulis esot skaidrojis, ka teicis: «Mēs neesam džungļos.» K.Okorī gan iebilst: «Pirmkārt, tā nav taisnība. Otrkārt, tiešām nav nekādas atšķirības, jo tā ir tikpat slikta piezīme. Viņš arī teica, ka es pārtraucu viņu, kas bija nepatiesi, jo mēs abi debatējām.»

Vēstulē medijiem norādīts, ka Lielbritānijas vēstniecība par šo izteikumu iesniegusi oficiālu sūdzību. Pati vēstniecība gan Dienai skaidro, ka ir saņēmusi sūdzību par amatpersonas izteikumiem no Lielbritānijas pilsoņa un «šo sūdzību ir nodevusi tālāk Latvijas Republikas Ārlietu ministrijai».

VM valsts sekretāra p.i. Juris Bundulis atkārtoti atvainojas Lielbritānijas uzņēmējam, viņš jau K.K.Okorijam nosūtījis vēstuli. Viņš norāda, ka sanāksmē noticis pārpratums un pauž nožēlu, ka viņa lietotais idiomātiskais izteikums aizskāris un sāpinājis uzņēmēju.

Dienai viņš saka - noticis pārpratums, uzņēmējs Kelelči Kenediju Okorī sanāksmes laikā vairākkārt runātājus skaļi pārtraucis, viņam bijušas arī pretenzijas pret komisiju. Tādēļ J.Bundulis gribējis viņam norādīt, ka komisijas sēdi nevada K.K.Okorī, ka sēdei ir sava kārtība, un, ka Latvijā ir likumi, "vēlējos pateikt, ka mēs neesam mežā," taču neveikli angliski pateicis - "mēs neesam džungļos". Taču J.Bundulis uzsver - šo teicienu viņš neesot adresējis K.K.Okorī. Kad viņš to uztvēris personiski J.Bundulis viņam atvainojies, taču viņš atvainošanos neesot pieņēmis.

K.K.Okorī vēlas, lai J.Bundulis publiski atvainojas par savu izteikumu. Viņš nepieprasot, lai J.Bundulis zaudētu savu amatu VM, taču viņa ieskatā J.Bundulis nevarot būt Smēķēšanas ierobežošanas valsts komisijas vadītājs vai loceklis, jo viņam neesot ticības, ka «šis cilvēks spēs pieņemt saprātīgu un taisnīgu lēmumu».

«Viņš ir pierādījis, ka viņš ir pilns ar aizspriedumiem un pat pirms šī incidenta. Viņš un viņa komanda rīkojās tā, ka to var interpretēt tendenciozi. Vēlams, ka visa komisija tiek atsaukta, un ieceļ jaunus dalībniekus, jo ir pamatoti uzskatīt, ka pārējie komisijas locekļi, iespējams, strādās iepriekšējā veidā,» raksta K.K.Okorī, kura iespējas nodarboties ar elektronisko cigarešu biznesu VM var ierobežot.

(papildināta ar J.Bunduļa viedokli 6. rindkopā)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas