Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Vairāki ZRP ziedotāji, iespējams, partijai nav atvēlējuši savu naudu; notikušo izvērtē KNAB

Zatlera Reformu partija (ZRP), iespējams, saņēmusi vairākus prāvus ziedojumus no cilvēkiem, kuri partijai nav atvēlējuši savu naudu, bet gan izmantoti kā starpnieki pārskaitījuma veikšanai, pirmdien vēsta LNT.

Notikušo izvērtē gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), gan arī pati partija, kura sola ātru rīcību un, ja izrādīsies, ka ziedojumi nav ar skaidru izcelsmi, tos atmaksāt.

LNT ziņo, ka pie tās vērsies kāds jaunietis, norādot, ka viņam piedāvāts nopelnīt 20 latus, veicot pārskaitījumu uz ZRP kontu. Pārskaitījums noticis "Citadeles" bankas filiālē un bijis aptuveni tūkstoš latu liels. Ziedotājam naudu nodevis cits jaunietis.

Savu vārdu un detalizētāku notikušā izklāstu jaunietis gan neatklāj, norādot, ka baidās par savu drošību, tomēr viņš ticies ar LNT pārstāvjiem. Viņš pats uzsver, ka nav nevienas partijas biedrs vai atbalstītājs.

Ja viņa stāstītais atbilst patiesībai, tas ir likuma pārkāpums, jo Latvijā atļauts ziedot tikai paša nopelnītus, bet ne svešus līdzekļus, norāda Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Par šādu pārkāpumu draud sods - līdz 5000 latiem pašai partijai, bet līdz 200 latiem - ziedotājam, kā arī starpniekam. KNAB pienākums ir pārbaudīt, vai konkrētajai personai bijis tik daudz naudas, cik viņš atvēlējis kādai partijai. Konkrēto gadījumu KNAB gan nekomentē, taču atzīst, ka tas tiek izvērtēts.

Aizdomīgo ziedojumu lietu izmeklē arī pati partija. Dienas laikā noskaidrojies, ka iespējamais starpnieks, kurš meklējis potenciālos ziedotājus, devis viņiem naudu ziedojumiem un par to atlīdzinājis ar pārdesmit latiem, ir ZRP biedrs. Viņš pirmdienas vakarā arī sniedz paskaidrojumus ZRP ētikas komisijai.

ZRP gan ir aizdomas, ka šī varētu būt kārtējā provokācija. Tomēr pēc visu faktu noskaidrošanas tā izlems, vai ir pamats atmaksāt aizdomīgos ziedojumus un vai no partijas biedru rindām jāizslēdz iespējamais starpnieks.

ZRP arī uzskata, ka, reaģējot uz notikušo, tā rīkojas pietiekami ātri un izlēmīgi, tāpēc nav cietusi partijas reputācija.

KNAB datu bāze liecina, ka ZRP 5. un 6.augustā saņēmusi virkni 1000 latu ziedojumu no divdesmitgadniekiem. Portāls "pietiek.com" izpētījis, ka gandrīz neviens no viņiem, visticamāk, nav varējis atļauties ziedot partijai, jo šie jaunie cilvēki ir bez vērā ņemamiem īpašumiem, kapitāldaļām un amatiem.

Ja apstiprināsies aizdomas, ka ziedojumos saņemta neskaidras izcelsmes nauda, ZRP to sola atmaksāt ziedotājiem. Ja to izdara 30 dienu laikā kopš ziedojuma saņemšanas, darījums tiek uzskatīts par nenotikušu, līdz ar to ne partija, ne ziedotājs netiek sodīts.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā ZRP no partijas biedru rindām izslēdza Artūru Zvejsalnieku, jo viņš esot mēģinājis piesaistīt apšaubāmu finansējumu.

Līdzīgas problēmas piedzīvojušas arī citas partijas - tā partijai "Saskaņa" nācās atmaksāt kāda pensionāru pāra 5000 latu ziedojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas