Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Vairākums iedzīvotāju domā, ka svarīgākais laba darba atrašanā ir pazīšanās

Vairākums iedzīvotāju uzskata, ka svarīgākais priekšnoteikums laba darba atrašanā ir nevis augstākā izglītība vai līdzšinējā pieredze, bet gan pazīšanās ar "pareizajiem cilvēkiem". Tas secināts jaunākajā DnB Nord Latvijas barometra pētījumā. Kā pašu svarīgāko faktoru to norādījuši 61% vīriešu un 58% sieviešu.

Sievietes par citiem svarīgiem faktoriem darbavietas iegūšanai uzskata cilvēka prasmi sevi pasniegt un parādīt (36%), augstāko izglītību (27%) un pieredzi (26%), savukārt vīrieši izglītības nepieciešamību ierindo tikai ceturtajā vietā (20%), augstāk vērtējot arī prasmi sevi parādīt (28%) un pieredzes nozīmi (22%).Vērtējot, kādas pašreiz ir iespējas Latvijā atrast labu darbu, vispesimistiskākie ir Latgales iedzīvotāji. 71% latgaliešu uzskata, ka iespējas atrast labu darbu ir ļoti sliktas. Arī citu reģionu iedzīvotāji darba atrašanas iespējas vērtē līdzīgi. Šādu atbildi snieguši 57% vidzemnieku, 61% zemgaliešu, 55% Rīgas apkaimes iedzīvotāju, bet 40% - kurzemnieki un rīdzinieki.Izredzes atrast darbu kā drīzāk sliktas vērtē 41% Kurzemes, 33% Rīgas, 28% Pierīgas un Vidzemes iedzīvotāju, kā arī 26% zemgaliešu un 18% latgaliešu.Savukārt visoptimistiskākie iedzīvotāji dzīvo Rīgā, jo 3% aptaujāto uzskata, ka iespējas atrast labu darbu ir drīzāk labas, bet 2% norādījuši, ka tās ir ļoti labas. Latgalē, Zemgalē un Kurzemē 4% respondentu atzīst, ka darba atrašanas iespējas ir drīzāk labas, bet Vidzemē un Rīgas apkaimē šādu atbildi sniedzis 1% iedzīvotāju.Uz jautājumu, kādu jomu speciālisti neatkarīgi no ekonomiskās situācijas arī turpmāk būs pieprasīti darba tirgū, visperspektīvākā tika norādīta ārsta profesija. Šādu atbildi sniedza 58% vīriešu un 63% sieviešu.Otra biežāk nosauktā atbilde gan vīriešu, gan sieviešu vidū bija datorspeciālisti un programmētāji (41%). Taču abu dzimumu domas atšķiras par trešo pieprasītāko profesiju, jo sievietes biežāk nekā vīrieši uzskatījušas, ka skolotāji būs nepieciešami arī ekonomiskās situācijas pasliktināšanās gadījumā (attiecīgi 41% un 29%). Savukārt vīrieši trešajā vietā ierindojuši inženierus, 33% gadījumu norādot, ka šī būs pieprasīta profesija vienmēr. Sievietes šādi domā 34% gadījumu, ierindojot šo arodu ceturtajā vietā. Tikpat daudz aptaujāto sieviešu uzskata, ka arī elektriķi darbu spēs atrast vienmēr.Kā vismazāk pieprasīto 11% sieviešu un vīriešu vienbalsīgi nosaukuši konsultanta amatu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas