Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Valdība ārkārtas sēdē lems par sarunām ar aizdevējiem

Trešdien, 13.aprīlī, sasaukta ārkārtas valdības sēde, kurā skatīs nepieciešamās vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Plānots, ka sēde sāksies plkst.15, bet pirms tās tiks sasaukta arī ārkārtas koalīcijas partiju tikšanās.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šodien žurnālistiem apliecināja, ka sarunas ar aizdevējiem norit konstruktīvi un par šā gada budžeta grozījumiem vienošanās pamatā esot panāktas. Tāpat vienošanās tikšot panāktas par 2012.gada budžeta konsolidācijas virzieniem un konsolidācijas apmēriem.

Šodien valdība aiz slēgtām durvīm jau lēma par jaunāko pozīciju sarunām ar aizdevējiem un rīt jau varētu tik izskatīti konkrēti vienošanās teksti.

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (V) žurnālistiem uzsvēra, ka pusēm ir abpusēja izpratne, ir pieredze un jau iepriekš sasniegti rezultāti, tāpēc tās notiekot daudz produktīvāk.

Pusēm patlaban arī esot vienprātība, ka ir jāpārskata finanšu sektora stabilitātei glabāto līdzekļu - 600 miljonu eiro (420 miljonu latu) - apjoms un jāsaglabā mērķis pievienoties eirozonai. Tāpat Latvija ir pietiekami spēcīga iet ārējos finanšu tirgos un nebūs nepieciešamība pēc jaunas aizdevuma programmas, uzsvēra ministrs.

Jau ziņots, ka Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) misijas Latvijā vadītājs Marks Grifits šodien žurnālistiem uzsvēra, ka diskusijas ar valdību notiekot labi, sarunas turpinās un nepieciešamās vienošanās varētu tikt panāktas tuvākajās dienās.

SVF pārstāvis pagaidām atturējās komentēt iespējamo nākamā gada budžeta konsolidācijas apjomu, jo sarunas par to vēl turpinoties.

Viņš gan norādīja, ka konsolidācijas apjoms varētu būt mazāks nekā iepriekš oficiāli nosauktais, tomēr precīzāk tas būs zināms pēc aprēķinu izvērtēšanas. Viņš atkārtoti uzsvēra, ka Latvija īsteno fiskālos mērķus, budžeta deficīts tiek samazināts un ir labas iesējas nodrošināt Māstrihtas kritēriju izpildi, kas būs noteicoši eiro ieviešanai.

Aizdevēji arī sagaida, ka Latvija turpinās strukturālās reformas un veiks ekonomikas atbalsta pasākumus.

Abām pusēm turpmākajās dienās ir jāpanāk vienošanās par saprašanās memorandu ar Eiropas Komisiju (EK) un nodomu vēstuli Starptautiskajam Valūtas fondam. Šajos dokumentos arī tiks iekļauti turpmākie veicamie darbi nākamā gada valsts budžeta sagatavošanai un nepieciešamā deficīta līmeņa sasniegšanai.

Plānots, ka aizdevēji Latvijā strādās līdz nedēļas beigām, un tiek pieļauts, ka nepieciešamo lēmumu saskaņošanai var nākties sasaukt arī ārkārtas valdības sēdi.

Iepriekš izskanējušais 2012.gada budžeta konsolidācijas apjoms bijis līdz 290 miljoniem latu. Tomēr pēdējās nedēļās minēts arī ap 150 miljoniem latu liels konsolidācijas apjoms.

Jau ziņots, ka valdības un aizdevēju pārstāvju tikšanās paredzēta arī trešdien, 13.aprīlī, plkst.9.30. SVF un EK pārskata misijai šonedēļ paredzētas tikšanās ar Latvijas Banku, Finanšu un kapitāla tirgus komisiju, valdības sociālajiem partneriem, Valsts kontroli un Konkurences padomi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas