Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Valdība atbalsta Jakāna pārcelšanu; Jakāns to sauc par "politisko tirgu"

Valdība ar astoņām ministru balsīm “par” otrdien atbalstīja atstādinātā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) šefa Dzintara Jakāna pārcelšanu citā amatā, kā to rosināja finanšu ministrs Einars Repše (JL). Nekāda īpaša Dz.Jakāna piekrišana rotācijai nav nepieciešama, tādējādi valdības lēmums nozīmē, ka Dz.Jakāns tagad ir Finanšu ministrijas Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktors.

Pret Dz.Jakāna rotēšanu balsoja tikai pieci Tautas partijas (TP) ministri. Lēmumu atbalstīja gan ZZS ministri, gan TB/LNKK, kā arī aizsardzības ministrs Imants Lieģis no Pilsoniskās savienības (PS).

Plašas debates par Dz.Jakāna pārcelšanu citā amatā šodien nebija, īsu repliku sacīja tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP). Viņš aicināja valdību nobalsot un pielikt punktu šim jautājumu, kuru Jaunais laiks, viņaprāt, ir politizējis, piebilstot: “Tiesiskiem argumentiem nav nozīmes.”  Ar iebildumiem uzstājās arī Edgars Zalāns (TP), uzskatot, ka juridiski neprecīzs ir pats valdības protokollēmums. E.Zalāns arī izteica cerību, ka ministri apzinās, kādas juridiskas sekas iestāsies, iespējams, ar to saprotot, ka Dz.Jakāns varētu tiesāties.

Dz.Jakāns valdības pieņemto lēmumu vērtēja kā prettiesisku, uzsverot, ka E.Repšem izdevies politiskajā tirgū panākt sev vēlamu valdības balsojumu. Dz.Jakāna skatījumā valdības lēmums par viņa pārcelšanu ir tiešs un spēcīgs apliecinājums politiskajam tirgum un ka šī situācija būtu jāvērtē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Dz.Jakāns arī uzsvēra, ka viņš nav saņēmis nekādu informāciju par to, kas ir viņa jaunais amats, kādi būs viņa pienākumi un kāpēc tāds tiek veidots. Sākotnēji viņš izvērtēšot visus ar valdības lēmumu saistītos dokumentus un pēc tam, visticamāk, vērsīšoties Administratīvajā tiesā, lai valdības lēmumu apstrīdētu un cīnītos par savu atjaunošanu VID ģenerāldirektora amatā. “Tā ir reāli izveidota shēma, lai Repše varētu realizēt savas ieceres par manu sodīšanu,” teica Dz.Jakāns.

Sagaidāms, ka par jauno VID vadītāju finanšu ministrs rosinās lemt tuvāko divu nedēļu laikā. Uz šo amatu minstrs iecerējis virzīt pašreizējo VID ģenerāldirektora vietas izpildītāju Neliju Jezdakovu. E.Repšes skatījumā viņa “lieliski tiek galā” ar darba pienākumiem un VID viņas vadībā strādā ļoti labi. Lēmums par jauno VID vadītāju ir jāpieņem Ministru kabinetam.

Savukārt uz jautājumu, kad pabeigs pret Dz.Jakānu ierosināto disciplinārlietu, E.Repše solīja paziņot tuvākajā laikā tiklīdz Dz.Jakāns būs atgriezies darbā.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) otrdien atzina: ja Dz.Jakāns vēlas tiesāties par valdības lēmumu, viņš to var darīt. Valdības vadītājs kopumā pauda gandarījumu, ka beidzot izdevies pielikt punktu Dz.Jakāna lietas epopejai. Premjers nevēlējās komentēt, kāpēc TP tik sparīgi iebildusi pret šīs amatpersonas rotāciju, viņš vienīgi atzīmēja, ka tieši TP ir tā, kuras laikā Dz.Jakāns tika apstiprināts amatā.

(pievienots premjera komentārs pēdējā rindkopā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas