Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Valdība lems par SVF ierosmēm celt mājokļa nodokli

Finanšu ministrija (FM) tuvākajā laikā izskatīšanai Ministru kabinetā virzīs Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) rosinātos trīs variantus nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes celšanai mājoklim no 2011.gada 1.janvāra, Dienu informēja FM. Dodot zaļo gaismu jebkuram no trim variantiem, NĪN maksājums par dzīvojamo platību nākamgad pieaugtu vairākas reizes, salīdzinot ar šo gadu.

Pašreizējā NĪN likme atkarībā no mājas vai dzīvokļa kadastrālās vērtības ir 0,1%-0,3%. Taču SVF rosināja paaugstināt NĪN trijos veidos, ko FM tagad kopā ar nodokļu politikas pamatnostādnēm virzīs uz valdību. Tai arī būs jālemj par nodokļa tālāko attīstību, teica ministrijā.

Pirmais variants paredz ieviest paaugstinātu un vienotu NĪN likmi dzīvojamām platībām - 1,5%. Šajā variantā ir paredzēts neapliekamais minimums jeb summa, kas netiktu aplikta ar nodokli - 71 lats. Uz to gan varētu pretendēt māju īpašnieki, ja īpašums ir deklarētā dzīvesvieta. Savukārt atvieglojums neattiektos uz dzīvokļiem, kā arī dzīvojamām mājām, kas izīrētas citām personām. Pārējiem diviem variantiem atvieglojumi nav paredzēti. Otrs variants paredz ieviest zemāku NĪN likmi nekā pirmajā versijā - 1%, kas būtu piemērojama arī zemei, uz kuras atrodas dzīvojamā māja. Toties trešais variants paredz progresīvas NĪN likmes, kādas ir arī tagad, taču aug-stākas - 0,5%-2% apmērā atkarībā no kadastrālās vērtības. Piemēram, ja īpašuma kadastrālā vērtība ir līdz 10 000 latu, tad NĪN likme būtu 0,5%, bet, ja virs 40 000 latu, tad 2%.

Ja valdība atbalstītu pirmo variantu, tad par mājokli ar kadastrālo vērtību 5000 latu nodoklī būtu jāmaksā nedaudz mazāk kā šogad. Ta- ču par mājokļiem ar augstāku kadastrālo vērtību NĪN maksājums būtu 6-13 reizes augstāks nekā šogad. Desmit reižu vairāk nodoklī nekā šogad būtu jāmaksā par īpašumiem ar kadastrālo vērtību 5000-35000 latu, bet par vērtīgākiem īpašumiem 6-7 reizes vairāk, ja tiktu atbalstīts otrais variants. Savukārt, ja atbalstu gūtu trešā versija, tad par īpašumiem ar mazāku kadastrālo vērtību nodoklī būtu jāmaksā piecas reizes vairāk nekā šogad, bet par vērtīgākiem - 7-11 reizes vairāk, liecina FM informācija.

Atbalstot jebkuru no trim variantiem, budžets saskaņā ar SVF aplēsēm iegūtu 60 miljonus latu pie nosacījuma, ja tiktu atcelts nodokļa kāpuma ierobežojums 25% apmērā. Tas SVF ieskatā ir jāatceļ, bet FM šo ierobežojumu nākamgad vēl plāno saglabāt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas