Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Valsts kontrole: Satiksmes ministrija neefektīvi apsaimnieko un pārvalda valsts nekustamos īpašumus

Valsts kontrole (VK) secinājusi, ka Satiksmes ministrijā (SM) valsts nekustamā īpašuma pārvaldīšana un apsaimniekošana nav efektīva, jo nav vienotas pieejas īpašumu pārvaldīšanai un apsaimniekošanai, aģentūrai BNS pavēstīja valsts kontroliera padomniece Līva Ulmane.

Revīzija par laika posmu no 2005.gada 1.janvāra līdz 2006.gada 1.maijam ietvēra autoceļu, dzelzceļa infrastruktūras un ostu pārvaldēm valdījumā nodotā valsts īpašuma uzskaites pārbaudi, nekustamā īpašuma atsavināšanas un nomas attiecību pārbaudi, valsts SIA "Namzinis" pārvaldīšanā nodotā valsts nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pārbaudi, kā arī nekustamā īpašuma apsaimniekošanas efektivitātes izvērtējumu, par SM veikto revīziju pastāstīja Ulmane.

Viņa informēja, ka, pēc Valsts zemes dienesta Nekustamā īpašuma valsts kadastra reģistra datiem, šogad 1.janvārī uz SM vārda bija reģistrēti valsts nekustamie īpašumi vairāk nekā 215 miljonu latu vērtībā. SM nekustamos īpašumus veido valsts nekustamie īpašumi, ko valdība ar rīkojumiem nodevusi ministrijas valdījumā, un iegādātie nekustamie īpašumi, skaidroja VK pārstāve.

Revīzijas laikā atklāts, ka ministrija nodevusi nekustamo īpašumu bezatlīdzības lietošanā valsts akciju sabiedrībām "Centrālā reģiona ceļi", "Kurzemes ceļi", "Vidzemes ceļi", "Latgales ceļi" un "Valsts informācijas tīkla aģentūra". Tādējādi ministrija nav ievērojusi Komercdarbības atbalsta kontroles likumu, kas nosaka - valsts atbalsts komercdarbībai ir aizliegts. Nav arī ievērots likums par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu, kas aizliedz nodot valsts mantu bezatlīdzības lietošanā.

Kopumā no SM vārdā reģistrētajām 3186 ēkām ir noslēgts tikai viens nomas līgums, savukārt no 7315 hektāriem zemes īpašumu noslēgti 20 zemes nomas līgumi, iznomājot tikai 17 hektārus.

Lai izvairītos no normatīvo aktu neievērošanas, SM būtu jāslēdz nomas līgumi ar visiem tai piekrītošā valsts nekustamā īpašuma lietotājiem, tostarp ar valsts kapitālsabiedrībām, norāda VK.

Revīzijā atklāts, ka SIA "Namzinis", kas izveidota, lai apsaimniekotu dažu no ministrijai piekrītošajiem valsts nekustamajiem īpašumiem, ēku Vaļņu ielā 30 no 1997. gada uz 50 gadiem iznomājusi SIA "Lattelekom", nosakot nomas maksu 1,1 lats par kvadrātmetru. Savukārt, pēc "Latio" datiem, biroja telpu nomas vidējā cena 2006. gada janvārī Vecrīgā bija vairāk nekā septiņi lati par kvadrātmetru. Tādējādi, nosakot tik zemu nomas maksu par telpām, nepamatoti tiek atbalstīta SIA "Lattelekom" un tiek pārkāptas normatīvo aktu prasības, kas aizliedz valsts atbalstu komercdarbībai un paredz nodot valsts mantu lietošanā citai personai par iespējami augstāku cenu.

VK secinājusi, ka kopumā SIA "Namzinis" saimnieciskā darbība ir neefektīva - piektā daļa no kapitālsabiedrības nomas ienākumiem tiek iztērēta tās amatpersonu, kopumā sešu cilvēku, darba samaksai.

Par neefektīvu valsts nekustamā īpašuma apsaimniekošanu SM liecina arī iepriekšējās revīzijās konstatētie normatīvo aktu pārkāpumi īpašuma uzskaitē un novērtēšanā, piemēram, SM bilancē valsts ceļi uzrādīti par 4,69 miljardiem latu mazākā vērtībā, nekā tā ir patiesībā. Problēmas saistās arī ar SM struktūrvienību darbu - funkcijas, kas saistās ar valsts nekustamā īpašuma uzskaiti un apsaimniekošanu, veic ministrijas grāmatvedības, valsts īpašuma uzraudzības un darbības nodrošināšanas nodaļa, savukārt nodaļu darbība savā starpā nav koordinēta. SM nav arī skaidri noteiktas struktūrvienību funkcijas un amatpersonu pienākumi un atbildība par nekustamo īpašumu uzskaiti un apsaimniekošanu, norāda VK.

Valsts kontrole ir augstākā revīzijas iestāde Latvijā. Tā pārbauda valsts budžeta un pašvaldību budžetu līdzekļu ieņēmumus un izdevumus, rīcību ar valsts un pašvaldību mantu. VK darbības mērķis ir noskaidrot, vai rīcība ar valsts un pašvaldību budžetu līdzekļiem ir tiesiska, pareiza, ekonomiska un efektīva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas