Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Valsts kontrole vēršas Satversmes tiesā

Valsts kontrole (VK) iesniegusi prasību Satversmes tiesā (ST), apstrīdot likuma normu, kas valdībai dot tiesības grozīt iestādes budžeta pieprasījumu, svētdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums De facto.

Valsts kontroliere Inguna Sudraba uzskata, ka valdības tiesības lemt par šo iestāžu budžetiem apdraud demokrātijas pamatprincipus. "Lemšana par budžetu nav lemšana tikai par skaitļiem, tā ir lemšana par to, kāda politika tiks realizēta. Finanšu neatkarība ir viena no neatkarībām," uzskata Sudraba.

Valsts kontrole apstrīdējusi pirms vairākiem gadiem izdarītus grozījumus likumā "Par budžetu un finanšu vadību". Tas nosaka, ka neatkarīgo iestāžu budžetus nedrīkst grozīt līdz iesniegšanai Ministru kabinetā. Pēc tam to darīt var, kas nozīmē, ka valdība var naudu Valsts kontrolei piešķirt tik daudz, cik tīk. Likumā minētas piecas neatkarīgās iestādes - Valsts kontrole, Tiesībsargs, Valsts prezidenta kanceleja, Augstākā tiesa un Satversmes tiesa.

Valsts kontroliere atzīst, ka ietekme ir tieša: "Es jūtu to, cik ļoti ir samazinātas mūsu iespējas veikt revīzijas, un arī šobrīd mēs esam samērā aktīvā finanšu revīzijas ciklā, pārbaudot pagājušā gada pārskatus ministrijās, mēs redzam, ka mums būs ļoti lielas grūtības darbu patiešām izdarīt laikā, jo mums nepietiek cilvēku".

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) VK lēmumu vērsties Satversmes tiesā kameras priekšā atteicies komentēt. Viņš gan izprotot šādu kontroles soli, taču uzskata, ka iemesli šādai rīcībai esot visai prozaiski - katrs cīnoties par savu budžetu tādām metodēm, kā māk. Valdības mēģinājumus ietekmēt VK darbu Repše nesaskata, jo galavārds par budžetu jau šobrīd pieder Saeimai.

Pagaidām gan nav zināms, vai Satversmes tiesa lietu ierosinās. Par to izlems tuvākajā laikā. Sudraba pārliecināta, ka tiesvedība būs, jo minētās normas esot Satversmei neatbilstošas. Viņa vēlas panākt, lai neatkarīgo iestāžu budžetus turpmāk groza tikai Saeima, ko VK nerevidē. Pozitīva lēmuma gadījumā, valdība turpmāk nevarētu lemt arī ne par Valsts prezidenta kancelejas izdevumiem, ne Augstākās un pašas Satversmes tiesas tēriņiem.

Komentārus par iespējamo tiesvedību TV kameras priekšā nevēlējās sniegt arī premjers. Viņa birojs gan rakstveidā apgalvojis raidījumam "De facto", ka neatkarīgo iestāžu budžets ir jāgroza valdībai, jo tā atbild par ekonomisko līdzsvaru. Premjera birojs uzskata, ka bažām par neatkarīgo iestāžu neatkarību nav pamata un VK pārmet divkosību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas