Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Valsts prezidenta kancelejas budžets Zatlera laikā samazinājies par 790 tūkstošiem latu

Kopš 2007.gada Valsts prezidenta kanceleja (VPK) ik gadu samazinājusi izdevumus, un divu gadu laikā budžets samazinājies par 790 495 latiem jeb 22,83%, aģentūru BNS informēja prezidenta Preses centrā.

Kancelejas 2008.gada apstiprinātais budžets bija par sešiem procentiem mazāks nekā 2007.gadā, kad budžetā tika nodrošināta divu prezidentu - Vairas Vīķes-Freibergas un Valda Zatlera - darbība. Savukārt 2009.gada budžetu samazināja vēl par 18% pret 2008.gada budžeta grozījumiem. Līdz ar to kopš 2007.gada Valsts prezidenta kancelejas apstiprinātais budžets ir samazinājies par 22,83%.

Pērn budžetu apstiprināja 2007.gada līmenī 3,46 miljonu latu apmērā, bet grozījumos to samazināja par sešiem procentiem jeb 199 481 latu. Preses centrā uzsvēra, ka, rīkojoties iespējami saimnieciski un izvērtējot katra iepirkuma faktisko nepieciešamību, Valsts prezidenta kanceleja vēl ietaupīja papildu 177 531 latu, tādējādi nodrošinot kopējo līdzekļu ekonomiju 377 012 latu jeb 11% apmērā pret sākotnēji plānoto budžetu. Tā dēļ Valsts prezidenta kanceleja varēja atskaitīt ietaupītos līdzekļus valsts budžetā, kā to darījusi arī iepriekš.

Kanceleja ietaupījusi uz sakaru pakalpojumiem, tos samazinot par 17% jeb 19 879 latiem. "Šāds samazinājums nodrošināts, panākot izdevīgāku tarifu piemērošanu, kā arī ieviešot stingrāku sakaru pakalpojumu izmantošanas kontroli," Preses centrā atzina.

Par 52% (23 936 latiem) samazinātas izmaksas arī transporta līdzekļu uzturēšanai un remontam. Lai gan pērn iegādāti jauni transportlīdzekļi, to uzturēšana izmaksā mazāk nekā vecajām automašīnām. Ietaupījums rasts arī uz biroja preču un inventāra iegādes rēķina - salīdzinot ar 2007.gada izpildi, panākts samazinājums par 33% jeb 13 402 latiem.

Vēl kancelejai izdevies par 33% (16 027 latiem) samazināt degvielas iegādei paredzētās izmaksas, jo jaunie spēkrati degvielas patēriņa ziņā ir ekonomiskāki.

Savukārt preču un pakalpojumu iegādei, tostarp reprezentācijas izdevumiem, salīdzinot ar 2007.gada izpildi panākts samazinājums par 303 768 latiem. "Šāds līdzekļu izlietojuma samazinājums panākts, rūpīgi izvērtējot katra pirkuma nepieciešamību, kā arī pārslēdzot līgumus ar pakalpojumu sniedzējiem par izdevīgākiem nosacījumiem Valsts prezidenta kancelejai," uzsver preses centrā.

Šā gada pēdējos budžeta grozījumos kancelejas budžets ir 2,67 miljoni latu.

Šogad pie budžeta samazinājuma Valsts prezidenta kanceleja arī meklēs iespēju līdzekļu ekonomijai, kā tas darīts iepriekš.

Pirmām kārtām Valsts prezidenta kanceleja īpašu uzmanību pievērsusi ārvalstu vizīšu izdevumu samazināšanai, īpaši samazinot uz lidojumu un dzīvošanas izmaksām. Piemēram, šogad pirmajos trijos mēnešos notikušajām ienākošajām un izejošajām vizītēm sākotnēji tika plānoti 58 tūkstoši latu, bet tika iztērēti tikai 34 000 latu. Tā dēļ Valsts prezidenta kanceleja samazināja izdevumus par 41%.

"Arī līdz šim Valsts prezidents un delegācija priekšroku ir devuši komercreisiem, ja neskaita situācijas, kad loģistikas iemeslu dēļ ir bijis jāizmanto čartera pakalpojumi. 2008.gadā tikai viena trešdaļa no visiem ārvalstu braucieniem notika, izmantojot čarterlidojumu pakalpojumus. Starp tiem bija valsts vizītes uz Horvātiju, Ukrainu un Centrālāziju, kuros tika nodrošinātas arī delegācijā iekļauto mediju lidojumu izmaksas. Savukārt 2007.gadā Valsts prezidents Valdis Zatlers divas reizes izmantoja čarterreisa pakalpojumus ārvalstu vizīšu nodrošināšanai," preses centrā pavēstīja.

Otrkārt, kanceleja ir samazinājusi izdevumus dažādiem pakalpojumiem, piemēram, ziedu noformējuma nodrošināšanai. Tagad tos iegādājas vairumtirdzniecības bāzē un ir samazināts ziedu dekorāciju izstādīšanas biežums. Turpmāk ziedu kompozīcijas tiks izvietotas tikai ārvalstu vizīšu laikā, ordeņu pasniegšanas ceremonijās un atzīmējot valstij nozīmīgus svētku pasākumus.

"Provizoriski par ziediem ir plānots izdot divas līdz trīs reizes mazāk nekā pērn. Tāpat Valsts prezidenta kanceleja plāno, ka līdzīgi kā iepriekš šogad tiks samazināti degvielas patēriņa un automašīnu uzturēšanas izdevumi," norādīja preses centrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas