Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Valsts prezidents: 9.maija svinības nevajag saistīt ar Latvijas okupācijas sākumu

Ne jau karavīri iesāka karu, karu iesāka diktatori, Molotova-Ribentropa paktu arī slēdza diktatori un nejautāja nevienam karavīram vai pilsonim. Cietēji ir karavīri un mierīgie iedzīvotāji, un pret viņiem jāizrāda cieņa, un, ja viena no lielajiem sabiedrotajiem, kaimiņvalsts Krievija to izdara 9.maijā, mēs - 8.

maijā, tas ir tas pats process. Un nevajag to saistīt ar to, ka uzvara Otrajā pasaules karā faktiski sāka Latvijas okupāciju. Latvijas okupācija sākās daudz agrāk. Ja gribam būt ļoti cieti, 1940.gada 17.jūnijs ir diena, kas nesa mūsu valstī nelaimi, pirmdien intervijā Latvijas Radio teica Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš ir pieņēmis uzaicinājumu piedalīties 9.maijā Uzvaras dienas svinībās Maskavā.

Iepriekš V.Zatlera pieņemtā lēmuma kritiķi norādīja, ka svinību rīkošana Krievijā 9.maijā Latvijas pilsoņiem simboliski atgādina par otrreizējās padomju okupācijas iestāšanos Latvijā.

V.Zatlers intervijā norādīja: mums jāsaprot, ka karš ir bijis kaut kas tāds, ko mēs vairs negribam pieredzēt. Un, ja Latvija ar savu ļoti traģisko kara vēsturi, faktiski ar trīs okupācijām un kritušajiem abās pusēs ir daudz cietusi, tas nenozīmē, ka arī citi nav cietuši. Ja paskatās bijušo PSRS telpu, visās jau neatkarīgajās valstīs piemin kara beigas.


Vaicāts par ieceri šajā dienā Maskavā godināt Staļinu, V.Zatlers atzina, ka tēma ir ļoti būtiska, jo Staļins ir viens no tiem, kas radīja postu citām zemēm un savai tautai. "Staļinu mēs nekad nevarēsim godināt," teica Valsts prezidents, taču viņš atturējās komentēt, ko darīs, ja nāksies iet garām Staļina portretiem. "Dzīvosim, redzēsim."

Viņš uzsvēra, ka patlaban bērnu, kas mirst no bada, ir daudz vairāk nekā pieaugušo vai bērnu, kas krīt kara apstākļos, mēs faktiski ejam uz mieru. "Mēs saprotam, ka katrā ģimenē šī sāpe ir, jo ir kāds, kas ir kritis, kāds, kas ir represēts, un vēsturi nevar pārrakstīt," teica V.Zatlers. Viņš norādīja, ka atmiņas paliks katrās ģimenēs, tās ir jārespektē, taču nevajadzētu no paaudzes paaudzē nodot naidīgu attieksmi pret to, kas notika, jo visi bija cietušie. Mums jāsaka, ka esam jauna paaudze, mēs pieminam, mēs nosodām tos, kas izraisīja karus, mēs nepārrakstām vēsturi, Latvijas vēsture ir tāda, kāda ir, Krievijas vēsture ir tāda, kāda tā ir, klāstīja Valsts prezidents un piebilda: katra valsts savu vēsturi raksta pati un neviens no ārpuses tajā nevar iejaukties.

Vaicāts, vai neuzskata Krievijas rīcību par Baltijas valstu šķelšanu, viņš atsaucās uz Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa teikto, ka Baltijas valstis jau sen ir pieaugušas un nobriedušas valstis. Mums ir visas brīvības, esam sasnieguši ļoti daudz, salīdzinot ar to, kas bija pirms 20 gadiem. "Mēs paši veidojam savu nākotni."

Viņš arī teica, ka nezina, vai būs vienīgais Baltijas valstu pārstāvis 9.maijā Maskavā. Viņš norādīja, ka ir runājis vairākkārt ar citiem Baltijas valstu prezidentiem, un sarunās izdiskutēts, ka tā var būt katras valsts pozīcija un ka notiks konsultācijas savā starpā.

V.Zatlers intervijā atzina, ka arī 16.marts ir mūsu vēsture - vienai sabiedrības daļai tā ir patīkama, vienai nepatīkama, bet ar šo vēsturi ir jāsadzīvo. "Būsim pavisam godīgi - leģionāru un Tēvijas kara veterānu ar katru gadu paliek mazāk, tie ir veci ļaudis, kas izrāda cieņu pret saviem kritušajiem biedriem. Ja gribam koncentrēties uz svētkiem un svinēšanu, tad ir 11.novembris, kad mēs pieminam kritušos karavīrus kā valsts," teica Valsts prezidents. Viņš atbalstot ideju Brāļu kapos veidot piemiņas vietu visiem karavīriem, kas karojuši dažādās armijās un krituši dažādos karos.

"Tie ir to ģimeņu, to organizāciju svētki, kuri piemin savus biedrus, valsts karavīrus piemin 11.novembrī," par to, vai noliks ziedus 16.martā, norādīja V.Zatlers.

Vaicāts par 4.maija svētkiem un Rīgas domes ieceri rīkot šajā laikā dienu ģimenēm, V.Zatlers stingri norādīja, ka šai dienai ir tāds saturs, kāds ir, proti, tā ir Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas diena. Mums visiem ir skaidrs, ka 4.maijā bija šis lūzuma punkts, balsojums, ka neatkarība būs. Nevajadzētu jaukt ne ar ko citu. Ģimenes svētkiem ir citas dienas – ir Mātes diena, Rīgas pilsēta rīko atsevišķus svētkus, bet šī ir Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas diena, klāstīja Valsts prezidents.

Viņš pauda cerību, ka Rīgas dome nāks ar priekšlikumiem, kā visi pasākumi, kas tiks organizēti, atbildīs svētku pamatbūtībai, un būtība ir tā, ka mēs izšķīrāmies, ka mēs būsim neatkarīgi, uz visiem laikiem. Svētku uzdevums, pēc viņa teiktā, ir ieiet katrā mājā, katrā sētā, saprast, ka svinam tos kā nācija, nevis tikai deputāti atsevišķi, to dienu dalībnieki - atsevišķi, amatpersonas - atsevišķi. V.Zatlers darīšot visu, lai svētki netiek politizēti jeb partijizēti. "Es cīnīšos par to, ka tie ir katra iedzīvotāja svētki."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas