Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Valsts sekretāru mobilo rēķini līdz 516 latiem mēnesī

Kas bija pirmais — vajadzība pēc liela limita daudzo sarunu dēļ vai daudzās sarunas lielā limita dēļ — nav zināms, taču acīmredzams ir fakts, ka visvairāk no nodokļu maksātāju makiem tiek maksāts par to ministriju vadītāju mobilo tālruņu rēķiniem, kuriem nav noteikts sarunu limits. Vidēji 210 latus mēnesī pērn norunāja Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs, 200 latus — Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Normans Penke, bet 176 latus — bijusī Finanšu ministrijas valsts sekretāre Irēna Krūmane.

Visām trijām amatpersonām, kas ir lielāko runātāju saraksta pašā augšā, limits mobilajām sarunām nav noteikts.

Ar trīs cipariem vidējais tālruņa rēķins pērn bija rakstāms arī Izglītības un zinātnes ministrija valsts sekretāram Marekam Gruškevicam (Ls 156, limits — 300 lati) un Uldim Līkopam, kurš līdz 2007.gada jūlijam bija Veselības ministrijas valsts sekretārs (Ls 102, limits — 200 lati). Savukārt Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāre Laimdota Straujuma, kuras sarunām noteikts mazākais limits (60 Ls mēnesī), arī norunājusi vismazāk — vidēji 17 latus.



Vainīgi komandējumi


Ministriju pārstāvji mēnešus, kad rēķini ir īpaši lieli, skaidro ar valsts sekretāru ilgstošu atrašanos ārzemju komandējumos, kur jāmaksā arī par ienākošajām sarunām. Piemēram, E.Rinkēviča rēķins pērn novembrī bija 516 lati, aprīlī — 440, bet jūnijā — 393 lati. Savukārt I.Krūmane maijā norunāja 361 latus — tajā mēnesī viņa bija trijos komandējumos: Luksemburgā, Krievijā un Norvēģijā.

«No NATO un ES lietām mēs izvairīties nevarēsim,» skaidro AM Sabiedrisko attiecību departamenta direktors Airis Rikveilis, kurš apgalvo — visas šīs sarunas ir dienesta, nevis privātās. Valsts sekretāra pienākumus viņa komandējumu laikos gan pildot kāds no vietniekiem, taču «arī es katru dienu piezvanu un izstāstu, kādas ir aktualitātes Latvijā,» atzīst A.Rikveilis.

AM pārstāvis arī norādīja, ka sarunas starp ministrijas darbiniekiem iekšzemē esot par brīvu saskaņā ar līgumu, kas noslēgts ar LMT. Kā skaidrojums salīdzinoši lielajiem rēķiniem arī mēnešos, kad nav bijis daudz ārzemju braucienu, varētu būt tas, ka E.Rinkēvičs bieži zvana arī Latvijas pārstāvjiem starptautiskajās misijās. «Piemēram, viņš regulāri zvana uz Irāku un Afganistānu, it sevišķi, ja tur notikušas kādas apšaudes. Šīs sarunas nav lētas,» stāsta A.Rikveilis.


Uzņēmējs brīnās

Privātā sektora pārstāvis, SIA Pure Food valdes priekšsēdētājs Aivars Žimants, kurš arī nereti dodas komandējumos, atklāja, ka viņa mobilā tālruņa rēķini svārstās ap 20–30 latiem, ja būts Latvijā, un var pieaugt līdz 150–200 latiem komandējumu laikā. Tāpēc summas vairāku simtu latu apmērā, ko norunā valsts sekretāri, viņam nešķietot normālas: «Šajā elektronikas laikmetā, ja viss jārunā pa telefonu… Turklāt valstiskus jautājumus pa telefonu jau nu nerisina.» A.Žimants arī atzīst, ka sarunas ārzemēs ir dārgas, taču «ar to jārēķinās, tāpēc jārunā īsāk».


Visu ministriju valsts sekretāru (vai sekretariātu vadītāju) mobilo telefonu vidējo rēķinu mēnesī skatiet šeit

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas