Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Valsts valodas nezināšanas dēļ varēs anulēt pašvaldības deputāta mandātu

Turpmāk ar tiesas spriedumu varēs anulēt pašvaldības deputāta mandātu, ja domē ievēlētais deputāts, kurš neprot valsts valodu, sešu mēnešu laikā to nebūs apguvis. To paredz ceturdien Saeimas galīgajā lasījumā pieņēmtie grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā.

Pašvaldības deputāta pilnvaras varēs anulēt ar apgabaltiesas spriedumu, ja deputāta valsts valodas zināšanas neatbildīs Ministru kabineta noteiktajam prasmes līmenim, informē Saeimas Preses centrs.

Šīs likuma izmaiņas neattieksies uz 2009.gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētajiem deputātiem, bet viņiem būs pienākums sešu mēnešu laikā apgūt latviešu valodu.

Deputāta valsts valodas zināšanas pārbaudīs Valsts valodas centrs, un tam būs pienākums informēt attiecīgās domes priekšsēdētāju par konkrētā deputāta valsts valodas zināšanu nepietiekamo līmeni, kā arī aicināt attiecīgo deputātu apgūt valsts valodu.

Grozījumi nosaka, ka pašvaldības domes priekšsēdētājam būs jānodrošina finansējums deputāta valsts valodas apmācībām un deputātam sešu mēnešu laikā būs jāapgūst latviešu valoda. Pēc šī termiņa Valsts valodas centrs veiks atkārtotu valsts valodas prasmes pārbaudi.

Ja deputāts neierodas uz pārbaudi vai arī tiek konstatēts, ka deputāta valsts valodas prasme nav pietiekamā līmenī, Valsts valodas centram būs jāsniedz prasības pieteikums attiecīgajā apgabaltiesā par deputāta pilnvaru apturēšanu.

Šādas izmaiņas likumā bija nepieciešamas tāpēc, ka vairākās pašvaldībās ievēlēto deputātu darbs domē un saskarsme ar vēlētājiem ir apgrūtināta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas