Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vanags: krīzē varētu būt vainīgs Rietumu civilizācijas ideāls

"Tautai ir paaugstināts dusmu spiediens. [Ziemassvētki] ir laiks pārdomām, kāpēc esam nonākuši tur, kur esam. Vai nav pārāk vienkārši, ja gribam visu vainu likt uz dažiem nemākulīgiem, negodīgiem cilvēkiem? Vai mūs pie krīzēm neved tieši Rietumu civilizācijas ideāls?" intervijā Latvijas Avīzei retoriski jautā arhibīskaps Jānis Vanags.

Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas vadītājs aicina cilvēkus atrauties no saimnieciskajām grūtībām un pievērsties garīgajām vērtībām, kā arī kritizē sabiedrībā valdošo individuālismu. "Tās [patērētāju kultūras] ideāls ir pašrealizējies, pašpietiekams cilvēks, kas ne no viena nav atkarīgs, nevienam nav pateicību parādā, kas visu sasniedz pats un var dzīvot pats sev. Ja nu viņam otrs cilvēks ir vajadzīgs, tad tikai priekš seksa..." uzskata J.Vanags.

Viņš gan atzīst, ka baznīcā pēc palīdzības šobrīd vēršas daudz cilvēku. "Uz zupas virtuvēm nāk gan vecāki ļaudis, gan bērni. Agrāk [..] bērnus tur nebiju ievērojis," stāsta J.Vanags.

Intervijā Latvijas Avīzei arhibīskaps arī norāda, ka luterāņu baznīca nekad nav aicinājusi tautu balsot par kādu konkrētu partiju. "Zinu, ka baznīcu reizēm saista ar Pirmo partiju. Nevajag pārspīlēt. LPP nav baznīcas kabatas partija vai otrādi. [..] Taču kas tad neļauj, piemēram, Jaunajam laikam, Saskaņas centram vai kādam citam nākt un tikties ar draudžu cilvēkiem?" vaicā J.Vanags. Tomēr viņš aicina ticīgos apdomāt, kuri politiskie spēki atbalsta kristietību. "Kristiešiem būtu amorāli balsot par ateistiski noskaņotu partiju un pēc tam sūkstīties, ka no skolām izmet kristīgo mācību, vai ka luterāņiem atņem Pētera baznīcu," skaidro J.Vanags.

Arhibīskaps neuzskata, ka, aizlūdzot par valsts pārvaldes iestādēm, baznīca izrādītu favorītismu kādiem politiskajiem spēkiem. "Svarīgi aizlūgt par valdītājiem, lai [..] viņi strādā tā, ka visai tautai no tā labums. Lūgšana par sekmīgu pienākumu izpildi nenozīmē piekrišanu visam, ko viņi dara partijās," apgalvo J.Vanags.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas