Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vanags: šodienas smagā situācija nav salīdzināma ar padomju laikiem

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskaps Jānis Vanags uzskata, ka valsts svētku laiks ir īstais brīdis, lai iedzīvotāji atrastu spēku ne tikai noliegumam, bet arī vērtību sistēmas pārskatīšanai.

Arhibīskaps norādīja, ka šis laiks ir jāizmanto, lai pārvērtētu vērtības un līdzšinējo rīcību, jo apzinātas vai neapzinātas kļūdas pieļāvuši iepriekšējos gados ne tikai visu peltie politiķi, bet arī mediju un citu jomu pārstāvji, tostarp varbūt arī baznīca.

"Es baidos, ka pašlaik cilvēki ir ļoti noskaņojušies uz nosodījuma un nolieguma nots - ir gatavi noraidīt visu, atmest ar roku un braukt prom. Tas man liekas visai bīstami un draudīgi," atzina arhibīskaps, uzsverot, ka, viņaprāt, patriotisms ir jāveicina un jākopj, "jo bez patriotisma valsts nevar pastāvēt". "Valsts pirmām kārtām ir kopīga lieta.. valsts ir kaut kas, ko mēs darām kopā," viņš vēl piebilda, paužot, ka bez patriotisma nav iespējama arī upurēšanās un kopīga strādāšana valsts labā, bez kuras tā nevar pastāvēt.

Viņaprāt, šajā ziņā arī dažādām kampaņām ir sava nozīme, tomēr daudz nozīmīgāki ir darbi. Tomēr ne tikai politiķi un varas pārstāvji pēdējos gados ir kļūdījušies, uzsvēra Vanags.

"Tas nav tik viennozīmīgi. Patlaban ir vienkārši tā, ka cilvēki ir vīlušies, cietuši zaudējumus un viņiem, protams, vajag kādu, ko vainot. Un vistuvākais, ko vainot, protams, ir valsts vara un tie, kas reāli ir izdarījuši neapzinātas un, iespējams, arī apzinātas nepareizas rīcības," viņš klāstīja, vienlaikus gan uzsverot, ka "tas, ko sauc par krīzi, nav nekas pēkšņi radies". "Mēs pļaujam augļus no tā, kas ir veidojies gadu desmitos attieksmē pret dzīvi, pret lietām un vērtībām.. Tas ir jāpārvērtē tagad," aicināja arhibīskaps.

Turpretī stāstot par personīgām izjūtām, sagaidot valsts svētku dienu, Vanags uzsvēra: "Es joprojām mīlu savu valsti un esmu šīs valsts patriots. Es ticu, ka krīze beigsies, tāpat kā beidzās "treknie gadi", par kuriem mums arī likās, ka tie nekad nebeigsies.. Tāpēc es gaidu valsts svētkus kā iespēju pateikties Dievam par savu valsti un arī viņai dot godu, pat ja ne viss ir bijis labi. Jo jāapzinās, ka no tūkstošiem tautu, tikai mums nedaudzajiem ir sava valsts."

Turklāt pašreizējā situācija smaguma ziņā tomēr nekādi nav salīdzināma ar padomju laikiem.

Savukārt līdzcilvēkiem un visai Latvijas sabiedrībai LELB vadītājs vēlējumā iekļāva šā gada luterāņu baznīcas devīzi no Svētajiem Rakstiem (Rom 12, 21): "Ļaunums lai tevi neuzvar, bet pats uzvari ļaunu ar labu."

"Tas man liekas pašlaik ir visvairāk vajadzīgs, ka mēs, ļaunumu piedzīvojuši, nekļūstam ļauni un nikni un šajā ļaunumā neiznīcinām to, kas būtu jākopj," vēlēja Vanags.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas