Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

VARAM nevērtēs Ušakova atbilstību amatam, jo viņš parakstījies kā privātpersona

Partijas Pilsoniskā savienība (PS) valde aicina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (ZRP) izvērtēt Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (Saskaņas centrs) atbilstību amatam saistībā ar viņa rīcību, piedaloties parakstu vākšanā referenduma ierosināšanai par otrās valsts valodas statusa noteikšanu krievu valodai. Ministrija gan nevērtēs N.Ušakova atbilstību amatam, jo viņš to darījis kā privātpersona.

"Referendums par krievu valodu kā otro valsts valodu neatbilst nacionālas valsts pamatprincipiem, kas izriet no Latvijas Republikas Satversmes 1.panta. Līdz ar to demokrātiskā un tiesiskā valstī valsts amatpersonai kā valsts varas pārstāvim ir pienākums būt lojālai pret Latvijas Republikas Satversmē nostiprinātajām valsts pamatvērtībām un tā nevar rīkoties pret tām," Dienai norādīja partijas pārstāve Dace Balode.

PS valde uzskata, ka šāda nelojalitāte – vēršanās pret Satversmē nostiprinātajām valsts pamatvērtībām – valsts amatpersonai nav pieļaujama.

N.Ušakovs, reaģējot uz PS paziņpojumu, uzsvēra, ka ir nožēlojami redzēt tik "padomisku" izpratni - "tev nedrīkst būt atšķirīgs viedoklis" - no politiskā spēka, kas aizstāv rietumu demokrātiskās vērtības. Rīgas mērs uzskata, ka demokrātiskā valstī tāda rīcība nav pieņemama, un viņš labprāt dzirdētu Vienotības līderu viedokli par šādu klaji "padomisku" rīcību no PS puses, aģentūrai LETA teica N.Ušakovs.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) gan norādīja, ka šis nav ministrijas kompetences jautājums, jo N.Ušakovs ir parakstījies kā privātpersona un izmantojis tiesības paust publiski savu viedokli. "Viņš neparakstījās kā domes priekšsēdētājs, un viņš ir paudis savu pilsoņa viedokli, kā tas ir paredzēts Satversmē," aģentūrai BNS sacīja VARAM Sabiedrības informēšanas nodaļas pārstāve Kristīne Barševska.

Ministrijai būtu jāiesaistās, ja būtu konstatētas problēmas vai pārkāpumi pašvaldības vadītāja darbā, nevis saistībā ar šādu gadījumu, ja viņš kā privātpersona ir izteicis savu viedokli saistībā ar parakstu vākšanu.

Jau vēstīts, ka Ušakovs parakstījies par referenduma rīkošanu, lai krievu valodu atzītu par otru valsts valodu. Ušakovs otrdien izplatīja paziņojumu medijiem, kurā paskaidroja, ka pašlaik notiekošā parakstu vākšana tikai ļoti nosacīti ir saistīta ar krievu valodas statusu.

"Tā ir saistīta ar cieņu. Cilvēki, kuri tagad atnāk parakstīties par referenduma rīkošanu, parāda pašreizējiem valdošajiem politiķiem, ka viņiem ir apnikusi šī attieksme un ka viņi vēlas saglabāt savu pašcieņu," klāsta politiķis.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas