Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Varenākie koalīcijā turpina spēkoties

Premjera pārstāvētā LPP/LC un Tautas partija demonstrē savstarpējo sāncensību

Laikā, kad valsts ekonomiskā situācija nav labākā un valdībai būtu jāstrādā vēl vienotāk, "nav prātīgi, ka partneri viens otram caur presi raida iekodienus," uzskata premjera partijas LPP/LC un Tautas partijas savstarpējā vārdu apmaiņā neiesaistītās TB/LNNK līderis Roberts Zīle. Viņaprāt, nav atbalstāmi ne LPP/LC frakcijas vadītāja Andra Bērziņa izteikumi par kāda partnera varbūtējiem centieniem rudenī gāzt Ivara Godmaņa valdību, ne arī mēģinājumi "pēc pirmā valdības pusgada revidēt politiskās prioritātes," ar ko bija domāts TP pārstāvju aicinājums likvidēt trīs ministru amatus valdībā.

Premjers I.Godmanis jau sestdien partijas domes sēdē pateica, ka tas nav iespējams politisku apsvērumu dēļ. Pirmdien valdības vadītāja viedoklis nebija mainījies. I.Godmanis neatbalsta izmaiņas valdības sastāvā, jo ministriem tagad ir jāveic daudzi nopietni uzdevumi un diskusija par pārmaiņām varētu kavēt šo darbu, Dienai sacīja premjera preses sekretārs Edgars Vaikulis. I.Godmanis jau sestdien atgādināja, ka valsts pārvaldes izdevumus varētu ietaupīt, veicot citus pasākumus. No nākamā gada ir plānots atteikties no ierēdņu padomniekiem, bet vadības līgumus nevarēs slēgt par summu, kas būtu lielāka par 50% no amatalgas. Turklāt vadības līgumus varēšot izmantot tikai tajos gadījumos, kad darbinieki veiks citus ar tiešo darbu nesaistītus pienākumus. I.Godmanis arī sacīja, ka valsts akciju sabiedrībās vadītāji vairs nevarēs saņemt 9000 un vairāk latu lielu algu. "Es pieprasīšu šos rāmjus apgriezt," sestdien teica I.Godmanis, kurš pirmdien koalīcijas pārstāvju sapulcē solījis sagatavot savu piedāvājumu.

Visticamāk, tad diskusija atsāksies, jo TP līderi Aigars Kalvītis un Māris Kučinskis Dienai ļāva noprast, ka neviens cits pasākums viņus nepārliecina gan tāpēc, ka līdzekļu ietaupījums būtu daudz niecīgāks, gan arī tādēļ, ka ministrijas varētu atrast iespējas apiet ierobežojumus. "Skaidrs, ka nākamā gada budžetā būs jāturpina cīņa ar birokrātiju un ierēdņu skaita samazināšanu, tajā skaitā pārskatot arī vairāku ministriju lietderību," sacīja A.Kalvītis. Jāatgādina, ka par vēlmi atteikties no īpašu uzdevuma ministra ES līdzekļu apguves lietās A.Kalvītis paziņoja jau savas valdības laikā. TP pārstāvji arī domā, ka varētu iztikt bez bērnu un ģimenes lietu ministra, kā arī bez sabiedrības integrācijas lietu ministra amata - tos abus ieņem LPP/LC pārstāvji.

Kaislības koalīcijas pārstāvju kopīgajās brokastīs pirmdien bija izraisījusi arī A.Bērziņa intervija žurnālā Nedēļa, kurā viņš pieļāvis, ka I.Godmanis var rēķināties tikai ar savām 10 balsīm un ka Tautas partijai var rasties vēlme gāzt I.Godmaņa valdību oktobrī, kad ekonomiskā situācija būs uzlabojusies, līdzīgi kā savulaik TP ar pašu izstrādātu budžeta projektu gāza Induļa Emša (ZZS) valdību. A.Bērziņš savas prognozes saista ar TP varbūtējo vēlmi iegūt lielāku ietekmi lēmumu pieņemšanā. Neoficiālas ziņas liecina, ka A.Kalvītis koalīcijas sapulcē asā tonī paudis, ka valdību destabilizē premjera paša partijas biedrs ar šādiem izteikumiem intervijā.

A.Bērziņš koalīcijas rīta sēdē nav piedalījies, taču no saviem vārdiem neatsakās un arī Dienai pieļāva, ka "tad, kad pagalms būs izslaucīts, kādam var rasties kārdinājums kaut ko mainīt". LPP/LC frakcijas priekšsēdis atgādināja, ka vispirms ir parādījušies TP pārstāvju izteikumi par nepieciešamajām izmaiņām koalīcijas līgumā, kas saistīts ar rosinātajām izmaiņām valdības posteņos, un tikai pēc tam viņa secinājumi. Aicinājumu pārskatīt amatus valdībā A.Bērziņš uzskata par signālu, kas liecina, ka "Tautas partija mēģina šūpot laivu". Atsevišķi premjera partijas biedri arī pieļauj, ka TP nav ieinteresēta LPP/LC panākumos, jo I.Godmaņa kā līdera vadībā partija atgūst sabiedrības atbalstu.

Abu partiju attiecībās pretrunas ieviesa arī satiksmes ministra Aināra Šlesera aicinājums premjeram rosināt reformas ārlietu sektorā, lai aktivizētu Latvijas vēstniekus ārvalstīs veicināt divpusējo ekonomisko sadarbību, un tam sekojošais ārlietu ministra Māra Riekstiņa (TP) mudinājumu premjeram "sapurināt satiksmes nozari". Ārlietu ministrs uzskata, ka vēstnieki ar vislielāko atbildības izjūtu izturoties pret Latvijas ekonomisko interešu aizstāvību, ziņo BNS.

Vienprātība pirmdien koalīcijā toties valdīja jautājumā par deputātu vasaras atvaļinājuma, jeb sesiju starplaika saīsināšanu, lai pavasara sesijā varētu pagūt pieņemt lēmumu par tautas rosinātajiem pensiju likuma grozījumiem, kas, visticamāk, tiks nodoti referendumam. Politiķi ir izskaitļojuši, ka pēc tam, kad Centrālā vēlēšanu komisija būs saskaitījusi balsis, Valsts prezidentam Valdim Zatleram pirms likumprojekta nodošanas Saeimai būs vajadzīgs laiks tā izvērtēšanai un Saeima likumprojektu varētu skatīt tikai 19.jūnija sēdē, bet deputātiem tas pēc tam vēl jāizvērtē komisijās. Valdības partijas lūgs prezidiju Saeimas pavasara sesiju slēgt nevis pirms Jāņiem, kā tas tradicionāli ir bijis, bet tikai jūlija sākumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas