Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Vēlētāju aptauja: Jūrmalā līderim Truksnim būs jāmeklē koalīcijas partneri

Jūrmalā pašvaldību vēlēšanās visvairāk balsu ir ieguvusi Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), par kuru balsis atdevuši 36,66% vēlētāju, liecina vēlētāju aptauja pie iecirkņiem (exitpoll), kuru veica Latvijas Televīzija, ziņu aģentūra LETA un Rīgas Stradiņa universitāte ar socioloģisko un tirgus pētījumu centra SKDS metodoloģisko atbalstu.

Vēlētāju aptaujas rezultāti liecina, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja redzeslokā nonākušā Gata Trukšņa vadītajam ZZS sarakstam seko Tev, Jūrmalai un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) apvienotais saraksts, par kuru Jūrmalā nobalsojuši 19,77%. Par Nacionālo apvienību (NA) savu balsi ir atdevuši 15,16% aptaujāto vēlētāju. Tāpat 5% barjeru Jūrmalā ir pārvarējusi Saskaņa, par kuru ir vēlējuši 13,44% iedzīvotāju.

Uz 5% barjeras pārvarēšanas robežas ir Vienotība ar 4,99% balsu. Pēc vēlēšanu aptaujas datiem vēl nav iespējams pateikt, vai minētais politiskais spēks iekļūs vai neiekļūs domē.

Ja Vienotība nebūs iekļuvusi Jūrmalas domē, tad ZZS varētu saņemt sešus mandātus, Tev, Jūrmalai/JKP - četras deputātu vietas, NA - trīs deputātu vietas un Saskaņa - divus mandātus. Ja Vienotība tomēr būs ievēlēta, tad ZZS joprojām varētu saņemt sešus mandātus, Tev, Jūrmalai/JKP - trīs deputātu vietas, VL-TB/LNNK - trīs deputātu vietas, Saskaņa - divus mandātus un Vienotība - vienu mandātu.

Zem 5% barjeras ir palikušas partijas Jūrmala - mūsu mājas ar 3,65% balsu, Latvijas attīstībai ar 2,88% balsu, partija Gods kalpot mūsu Latvijai ar 1,73% balsu un Progresīvie ar 1,15% balsu.

Vērtējot vēlētāju aptaujas rezultātus, būtu jāņem vērā vairāki svarīgi faktori, aģentūrai LETA sacīja SKDS direktors sociologs Arnis Kaktiņš. "Pieredze liecina, ka vēlētāju aptaujas pilnīgi precīzi nesakrīt ar vēlēšanu rezultātiem," skaidroja sociologs.

Viens no cēloņiem ir salīdzinoši lielais vēlētāju skaits, kuri atteicās atklāt savu balsojumu. Jo lielāks ir neatbildējošo skaits, jo piesardzīgāk jāpieiet rezultātu drošticamības vērtēšanai, akcentēja Kaktiņš. Otrs faktors, kas ietekmē rezultātu ticamību, ir to balsstiesīgo īpatsvars, kuri nodeva savas balsis iepriekšējās balsošanas dienās, jo viņu simpātijas var būt sadalījušās arī nedaudz atšķirīgās proporcijās nekā šodien balsojušo.

"Vēlētāju aptaujas rezultāti lielākā daļā lielo pilsētu atstāj intrigu, kurš īsti būs uzvarētājs un cik lielā mērā," teica Kaktiņš.

Kopumā Jūrmalā pie vēlēšanu iecirkņiem tika aptaujāts 801 vēlētājs, no kuriem derīgas atbildes sniedza 521 balsotājs, jo 266 cilvēki atteicās atklāt savu izvēli vēlēšanās. Savukārt 14 sacīja, ka vēlēšanām reģistrējušies, bet derīgu balsi nav nodevuši.

Iepriekš 2013.gada aptaujā derīgo atbilžu bija 622, jo 185 atteicās atbildēt. Togad veiktās aptaujas nobīde no oficiālajiem rezultātiem attiecībā uz ZZS rezultātiem bija par vairākiem procentiem.

Šogad iepriekšējās balsošanas laikā Jūrmalā piedalījās 3400 jeb 9,71% balsotāju, savukārt 2013.gadā iepriekšējā balsošanā savu balsi nodeva 2846 jeb 7,95% vēlētāju.

Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās 2013.gadā par ZZS nobalsoja 35,85%, un tā ieguva septiņas vietas domē. Tālāk sekoja "Saskaņa" ar 17,18% vēlētāju atbalstu un trim vietām domē, bet Vienotība saņēma 8,78% un divus mandātus. Partija Tev, Jūrmalai saņēma 8,68% ar divām vietām domē, un NA saņēma 6,23% atbalstu ar vienu mandātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas