Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 28. oktobris
Ninona, Ņina, Antoņina, Oksana

Veselības inspekcija: Gulbenes mediķi nenovērtēja situāciju

Tā ir mana vaina, ka nebiju pietiekami uzstājīga, nosaka Maiga Dreimane, kuras dēls Kaspars (12) nomira šā gada janvāra sākumā Gulbenes slimnīcā, dažas dienas pēc tam, kad slēpojot zēns bija guvis traumu. Pēc mātes iesnieguma Veselības inspekcija sāka ekspertīzi, lai izvērtētu mediķu darbu, sniedzot zēnam palīdzību. Divus mēnešus ilgā ekspertīze nu ir pabeigta — inspekcija konstatējusi medicīniskās aprūpes pārkāpumus Gulbenes slimnīcā un diviem mediķiem piemērots naudas sods — 100 latu.

Veselības inspekcija konstatējusi, ka uzņemšanas un ķirurģijas nodaļu ārsti, kuri veica bērna apskati, nepietiekami izvērtējuši bērna vispārējo stāvokli, līdz ar to nav nozīmējuši nekavējoties veikt analīzes un atbilstošu terapiju.

Jautāta, kādēļ piemērots administratīvais sods, inspekcijas pārstāve Gunita Sapožņikova skaidro: "Piemērojot administratīvo atbildību, Veselības inspekcija minēto ārstniecības personu darbā nesaskatīja noziedzīga nodarījuma pazīmes, kā rezultātā nav saskatāma cēloņsakarība starp konstatētajiem medicīniskās aprūpes pārkāpumiem un sekām, kas iestājās."

Pirmdien Gulbenes slimnīcas vadība ar Dienu nevēlējās runāt, komentāru solot otrdien.

Kaspara mamma vēl pilnībā nav iepazinusies ar atzinumu, taču, uzzinājusi par naudas sodu, saka: "Es vēl noteikti aprunāšos ar juristiem, vai viss patiešām tā var palikt, man liekas, ka šāds sods nav pietiekams."

Kaspara ģimene nāk no Gulbenes rajona Jaungulbenes pagasta. Piektdien, 2.janvārī, Kaspars slēpojot nokrita uz muguras un sasita kāju.

Sākotnēji licies, ka trauma nav nopietna, vaļējas brūces nebija, uz kājas varēja atsperties. Kad svētdien Kasparam bijusi slikta pašsajūta, juties nespēcīgs un ļoti sāpējusi kāja, māte ar dēlu pēc palīdzības griezusies Gulbenes slimnīcas uzņemšanas nodaļā. "Slimnīcā viņam uztaisīja rentgenu, izrakstīja pretsāpju tabletes un palaida mājās. Es pietiekoši neuzstāju, nedomāju, ka ir tik nopietni," saka Maiga Dreimane. Mājās zēnam kļuvis sliktāk, drīz sākusies vemšana, sacēlusies augsta temperatūra.

Otrdienas rītā M.Dreimane izsauksi ātro palīdzību, kas Kasparu aizveda uz Gulbenes slimnīcu. Viņu ievietoja ķirurģijas nodaļā. Kaspars viņai teicis — vakarā mērot temperatūru, salūzis termometrs, otrreiz vairs nemērīja. Trešdien Kaspars nonāca reanimācijas nodaļā, ieradušies Katastrofu medicīnas centra speciālisti. "Viņi teica, ka nav vairs tikpat kā nekādu cerību," saka M.Dreimane. Tajā pašā vakarā Kaspara sirds pārstāja pukstēt.

Māte saka — zēnam jau esot slimnīcā, ārsti atklājuši, ka Kasparam bijusi slimība — kaulu iekaisums, par ko iepriekš tuvinieki nezināja. "Acīmredzot tā saasinājās traumas rezultātā un zibens ātrumā attīstījās," saka M.Dreimane.

Februāra beigās Veselības inspekcija nāca klajā ar vēl vienu mediķiem neglaimojošo atzinumu — konstatēts, ka Dobeles slimnīcā septiņus gadus vecajam Artim Zeminskim, kurš gāja bojā no straujas aknu mazspējas, pietrūcis mediķu uzmanības. Tiesa, inspekcija arī atzina — aktīvāks mediķu darbs nebūtu glābis zēna dzīvību. Par konstatētajiem pārkāpumiem diviem mediķiem tika piemērots 50 latu naudas sods.

Inspekcija uzdevusi Gulbenes slimnīcas vadībai veikt pasākumus mediķu kvalifikācijas paaugstināšanai bērnu ķirurģijā un par paveikto informēt inspekciju mēneša laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas