Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Vēstnieks: Zatlera vizīte ASV iezīmēja perspektīvas sadarbības jomas

Valsts prezidenta Valda Zatlera vizīti ASV konsolidēja jau iepriekš panākto starpvalstu attiecībā un iezīmēja jaunas perspektīvas sadarbības jomas.Laika un dienas kārtības ziņā ievērojamā mūsu prezidenta tikšanās ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu ir ilggadīgās sadarbību ar viceprezidentu rezultāts. Būdams senators, Baidens stingri iestājās par Latvijas neatkarību, Krievijas karaspēka izvešanu, Latvijas uzņemšanu NATO, bezvīzu režīmu ar ASV, Baltijas atbalstīšanu Kongresē gan no demokrātu, gan republikāņu puses, militāro sadarbību ar Mičiganas Nacionālo gvardi kopš 1993.

gada, kā arī aktīvo Amerikas Baltijas kopienas nostāju.

Par šo nozīmīgo ieguldījumu Latvijas valsts labā viceprezidents saņēma arī Trīszvaigžņu ordeni. Saspringtajā starptautiskajā dienas kārtībā iespēja detalizēti apspriest Latvijai interesējošos jautājumus sarunā ar viceprezidentu Džo Baidenu, ir vērtējama kā būtisks panākums.

Ar jaunām iespējām dialogā ar ASV es domāju perspektīvās biznesa un investīciju nozares – enerģētika, tranzīts, informācijas tehnoloģijas, farmācija, kas kļūst iespējams, pateicoties ciešākai Baltijas tirgus integrācijai ES, veiksmīgajam pilotprojektam – nemilitāro kravu tranzītam caur Latviju uz Afganistānu, kā arī konstruktīvākā gaisotne Krievijas un Rietumu attiecībās.

Tāpat vēlos pieminēt augošo Latvijas uzņēmēju interesi par biznesa iespējām ASV. Zīmīgi, ka Valsts prezidenta vizītē piedalījās septiņi uzņēmēji. Tās laikā tika atvērti arī goda konsulāti Detroitā un Čikāgā. Abi konsuli Andris Lācis (Mičiganā) un Roberts Blumbergs (Ilinojā) ir veiksmīgi biznesa kontaktu veicinātāji. Pretēji iepriekšējām reizēm, kad dienas kārtībā dominēja drošība, šajā vizītē puse no laika bija veltīta ekonomikai. Prezidenta tikšanās, kā arī iespējamie kopīgie projekti ar tādām ASV kompānijām kā General Motors, John Deer, Walgreen liecina par abpusēju sadarbības ieinteresētību.

Tik pat nozīmīgs uzsvars vizītes laikā tika likts uz sadarbību izglītības laukā, it sevišķi Džordžtaunas Universitātē un Eiropas Institūtā Vašingtonā. Nesen izveidotais Baltijas un ASV Brīvības Fonds ar vadību Rīgā sekmēs zinātnieku, pētnieku, dažādu nozaru ekspertu studijas un stažēšanos ASV. Pirms divām nedēļām uz

ASV devās pirmā stipendiātu grupa no Baltijas.   

Prezidenta vizīte ir sākums jaunam, cerīgam cēlienam ekonomiskajās attiecībās. Lai turpinātu vērtīgās iestrādes, šogad tiek gatavotas Latvijas un ASV nozaru pārstāju tikšanās. Svarīgi, lai lielākajiem projektiem enerģētikas vai transporta jomā pēc iespējas būtu reģionāls mērogs. Šādi projekti gūst lielāku uzmanību gan ES, gan ASV.

Lai veicinātu Latvijas preču ienākšanu ASV tirgū vēstniecība piedāvā rīkot Latvijas preču dienas ASV kompāniju pārstāvjiem.

Prezidenta Zatlera vizīte apliecina, ka esam izvēlējušies pareizu stratēģiju, kuras mērķis ir panākt lielāku ekonomisko akcentu Latvijas un ASV attiecībās.   

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas