Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Vēstuli SVF nodos vēl pirmdienas vakarā

Visu piecu valdības koalīciju veidojošo partiju parakstītā nodomu vēstule ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) jau šovakar tiks nodota SVF misijas pārstāvjiem, kuri patlaban atrodas Latvijā, vēsta LETA. Tālāk vēstule tiks nogādāta uz SVF mītni Vašingtonā, kur SVF lems par tālāko rīcību. TP valde un partijas Saeimas frakcija šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu un finanšu ministru Einaru Repši (JL) pilnvaroja partijas priekšsēdētāju Mareku Segliņu parakstīt nodomu vēstuli ar SVF, ko viņš parakstīja jau šovakar.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) Tautas partijas (TP) valdes šī vakara lēmumu parakstīt nodomu vēstuli ar SVF vērtē kā politiski atbildīgu lēmumu, aģentūru LETA informēja premjera preses sekretāre Līga Krapāne. Dombrovskis uzsvēris, ka bija svarīgi lēmumu pieņemt un vēstuli parakstīt jau šodien, nevis parīt, kā to sākotnēji piedāvāja TP. Premjers norāda, ka tādā gadījumā šīs divas dienas būtu jāpavada neziņā, kuru pavadītu arī dažādas baumas un spekulācijas, kuras kaitētu Latvijas reputācijai finanšu tirgos.

TP atbalsta, bet ar nosacījumiem

Tautas partijas valde šodien vakarā tomēr nolēmusi parakstīt Latvijas un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) nodomu vēstuli, taču darīs to ar nosacījumiem, pēc sēdes žurnālistus informēja partijas vadība. Tie paredz, ka Saeimā jāsarīko atklāta diskusija ar premjeru un finanšu ministru par to, kā līdz šim tērēta no SVF saņemtā nauda, kā arī nākamnedēļ nekavējoties jāsāk diskusija par 2010.gada budžetu. TP esot saņēmusi arī no premjera apstiprinājumu, ka nākamgad veselības aprūpes nozarei tiks paredzēti 3,4% no IK.TP valde pilnvarojusi partijas priekšsēdi Mareku Segliņu parakstīt vēstuli.

Četras no piecām valdības koalīciju veidojošām partijām jau agrāk  parakstīja Latvijas valdības un SVF nodomu vēstuli, kas nepieciešama, lai Latvija varētu saņemt SVF aizdevumu. Nodomu vēstuli parakstīja partija "Jaunais laiks", "Pilsoniskā savienība", Zaļo un zemnieku savienība, kā arī apvienība TB/LNNK. Vienošanās ar SVF paredz, ka vēstulei šovakar parakstītai jānonāk SVF mītnes vietā Vašingtonā.

Dombrovskis: pretējā gadījumā destabilizācija

Premjeram Valdim Dombrovskim (JL) un finanšu ministra Einaram Repšem (TP), agrāk pametot TP valdes sēdi, kur pārrunāja Nodomu vēstuli SVF, V.Dombrovskis presei pauda cerību, ka TP apzinās situācijas nopietnību un tomēr šo vēstuli parakstīs. Pretējā gadījumā draud destabilizācija, uzskata valdības vadītājs. Viņš pauda cerību, ka šovakar starptautisko sabiedrību lielas pozitīvas ziņas vietā nesasniegs liela negatīva ziņa. Kā atzina V.Dombrovskis, TP jaunas prasības nav uzstādījusi, bet pārrunāts vēstules SVF saturs. Neoficiālā informācija liecina, ka citi koalīcijas partneri neatbalsta un neizprot šādu TP rīcību. 

Tēvzemieši: veids ir nepieņemams

Lai gan apvienības „Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK valde atbalstījusi nodomu vēstules ar Starptautisko Valūtas fondu parakstīšanu, uzskatot, ka pretējā gadījumā Latvijas sabiedrība varētu ciest no ļoti smagām sekām, valdes locekļi atzīst, ka vienošanās ar SVF ir panākta gan sabiedrībai, gan politiķiem nepieņemamā veidā, informē partijas preses sekretārs Rolands Pētersons. Kā jau ziņots TB/LNNK līderis Roberts Zīle vienošanos ar SVF parakstīja pirms partijas valdes lēmuma.

„Stils, kādā veidā notika sarunas ar SVF un nodomu vēstules sastādīšana, man kā neatkarīgas valsts politiskas partijas priekšsēdētājam ir nepieņemams”, pēc valdes sēdes sacījais R.Zīle. „Dokuments, kas nosaka Latvijas makroekonomisko virzību tuvākajos gados, ir ticis gatavots ļoti šaurā lokā, neļaujot ar to iepazīties nedz valdošo politisko partiju, nedz valdības sociālo partneru pārstāvjiem. Vēl vairāk – Latvijas valdošo politisko partiju līderiem kopš sestdienas vakara pieejamais nodomu vēstules ar SVF projekts ir tikai angļu valodā, un tikai šādā versijā tas arī tiks parakstīts. Mēs nevaram iegūt cieņu citu acīs, ja necienām paši sevi un savu valodu”, uzsver TB/LNNK priekšsēdētājs.

TB/LNNK valdei nav pieņemama publiski izskanējusī nodomu vēstulē paustā ideja par progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieviešanu jau no 500 latiem, kas daudzās valstīs ir kā slieksnis tieši pretējai attieksmei – proti, to iedzīvotāju atbrīvošanai no ienākuma nodokļa, kuru ienākumi nesasniedz šo summu. Vēl jo vairāk nepieņemami tas ir ievērojot faktu, ka netiek plānota progresīvā uzņēmumu ienākuma nodokļa ieviešana, turpinot piemērot vienādu 15% likmi gan maziem Latvijas ģimenes uzņēmumiem, gan milzīgiem ārvalstu korporāciju meitasuzņēmumiem, kas iepriekšējos gados Latvijā guvuši nesamērīgu peļņu.

TB/LNNK valdei nav pieņemams arī fakts, ka nodomu vēstules projektā nav pienācīgi atspoguļots pasākumu plāns to Latvijas kredītņēmēju atbalstam, kuri ne savas vainas dēļ ir kļuvuši par banku agresīvās kredītpolitikas upuriem. Tieši otrādi, ir noprotams, ka valsts gatavojas dažādos veidos atbalstīt privātās komercbankas, no tām neprasot solidāru atbildību par vieglprātīgi izsniegtajiem kredītiem. Tas liecina, ka starptautiskais aizdevums neproporcionālā apmērā varētu tikt izmantots tieši to institūciju atbalstam, kuru piekoptā kredītpolitika izraisīja tirgus pārkaršanu, uzskata TB/LNNK valdes locekļi. 

Prezidents: partijām jāuzņemas atbildība

Valsts prezidents Valdis Zatlers sagaida, ka visas valdību veidojošās koalīcijas partijas uzņemsies atbildību par sarunu procesu ar starptautiskajiem aizdevējiem, atturoties no paziņojumiem vai rīcības, kas negatīvi ietekmē Latvijas ekonomisko stabilitāti un starptautisko reputāciju. Prezidenta preses dienests paziņojumā teikts, ka V.Zatlers aicina politiķus diskusijas par aizdevuma saņemšanas procesu risināt koalīcijas ietvaros.

"Valsts prezidents vēlreiz uzsver, ka Latvijas valstij pašlaik ir tikai divas alternatīvas - samazināt 2010.gada valsts budžeta izdevumus par 500 miljoniem latu un saņemt starptautisko aizdevumu vai pārtraukt sarunas ar Starptautisko Valūtas fondu, nesaņemot starptautisko aizdevumu, un samazināt valsts budžeta izdevumus par 1,5 miljardiem latu," vēsta preses dienests.

Par savu tālāko rīcību prezidents lemšot, kad Ministru prezidents Valdis Dombrovskis viņu būs informējis par tikšanās rezultātiem ar Tautas partijas pārstāvjiem.

TP atsakās parakstīt

Tautas partijas (TP) valde šodien izplatījusi paziņojumu, kurā teikts, ka tai nav pieņemams veids un ultimatīva steiga, ar kādu premjers Valdis Dombrovskis (JL) un finanšu ministrs Einars Repše (JL) vēlas iegūt piekrišanu Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) adresētajai vēstulei. Uz koalīcijas sēdi ar pusstundas nokavēšanos ieradās vien TP līderis Mareks Segliņš.

Premjera preses sekretāre Līga Krapāne aģentūru BNS informēja, ka Dombrovskis un finanšu ministrs Einars Repše tiekas ar TP pārstāvjiem, lai nekavējoties sniegtu atbildes uz TP valdes jautājumiem un virzītu Nodomu vēstules parakstīšanas procesu.

Segliņš pamet sēdi

TP priekšsēdis ir pametis Koalīcijas padomes sēdi, paziņojot, ka TP neapmierina tas, ka masu medijos izskanējusī informācija par vēstules saturu neatbilst tam, kas patiesībā rakstīts dokumentā. "Sabiedrība par to nervozē un tās [izmaiņas budžetā] attieksies uz katru iedzīvotāju. Mūs neapmierina tas, ka mēs nedrīkstam stāstīt par tās vēstules saturu," skaidroja M. Segliņš. Viņš arī neizslēdza iespēju, ka pēc premjera un finanšu ministra viesošanās TP, partija varētu piekrist parakstīt vienošanos jau šodien.

Jau vēstīts, ka šodien visām koalīcijas partijām bija jāparaksta nodomu vēstule, kuras saturs jau ir saskaņots ar SVF misiju un no kuras atkarīga turpmāka starptautiskā aizdevuma saņemšana. Taču uz koalīcijas sēdi, kura bija sasaukta, lai parakstītu šo dokumentu, TP pārstāvji neieradās. Apmēram pēc pusstundas koalīcijas sēdes zālē ieradās TP līderis Mareks Segliņš, savukārt žurnālistiem tika izplatīts TP paziņojums par to, ka pirms šo vēstuli parakstīt, ir nepieciešama plašāka diskusija. "Mēs pieņemam, ka Ministru prezidents un finanšu ministrs savas izpratnes un iespēju robežās ir centušies šajā dokumentā ietvert Latvijas ekonomikai nepieciešamus soļus, taču par viņu darbību šai ziņā plašākai sabiedrībai nekāda informācija līdz šim nav bijusi pieejama. Visiem Latvijas pilsoņiem vēl svaigā atmiņā ir šo pašu amatpersonu rīcība šī gada budžeta grozījumu priekšvakarā, slēpjot tos no vēlētājiem līdz pat pašvaldību vēlēšanu dienas vakaram. Šī rīcība atnesa rūgtus pārsteigumus gan pensiju, gan pabalstu, gan nodokļu jomās,"  teikts paziņojumā.

TP: vairāk jāskaidro tautai

TP uzsver, ka premjeram un finanšu ministram jāizskaidro tautai un starptautiskajai sabiedrībai vēstulē aprakstīto pasākumu tautsaimniecisko efektu 2009.-2011. gadā. "Mēs vēlamies saņemt detalizētas un godīgas atbildes no Ministru prezidenta par vairākiem jautājumiem, kuri pēc būtības ir apslēpti vai arī nepietiekami izvērsti nodomu vēstulē," teikts paziņojumā. TP aicina V. Dombrovski un E. Repši uz TP apvienoto frakcijas un valdes sēdi trešdien, lai informētu par līdz šim saņemto aizdevumu izlietojumu, 2010.gada budžeta izstrādi un konkrētu nozaru finansēšanas perspektīvas, tautsaimniecības galveno indikatoru prognozi, nodokļu normu izmaiņas un to fiskālo efektu, valsts naudas izlietojumu, kā arī atgūšanas prognozes un atdevi no ieguldījuma/aizdevuma Parex Bankā, valsts pārvaldes efektīgu optimizāciju, samazinot ministriju skaitu, sociālo spriedzi un bezdarbu. "Saņemot apmierinošas atbildes uz iepriekšminētajiem jautājumiem, SVF iesniedzamais dokuments varētu saņemt arī plašāku politisko un sabiedrības atbalstu, kam Tautas partija būtu gatava pievienoties,"  teikts paziņojuma noslēgumā.




Top komentāri

[email protected]
c
Ja jūs interesē pārdot nieres par 500 000 ASV dolāriem, jo mēs esam pērkot nieres tagad, lūdzu, nekautrējieties sazināties ar mums caur e-pasts: [email protected] Tālr .: +16025620498 Whatsapp: +16025620498 Paldies, VADĪBA.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas